Varmluftsborste Bäst i test 2018

varmluftsborste bäst i test

“som när du gick vid min sida, vid solnedgången, aftonen den underbara,
då dina lockar dolde mig för världen…”

När Evert Taube skrev sin berömda låt måste han ha haft en väldigt vacker flicka i tankarna. Lockar som den älskade kan dölja sig i – det är inte alla som blivit unnade det vid födseln! Lyckligtvis har vi som lever hundra år senare fått ovärderlig hjälp av tekniken för att styla vårt hår: är man inte född med det, kan man köpa det.

Lockigt hår har i alla tider varit kopplat med romans och skönhet. Till vardagen kanske du föredrar plattat hår – det är enkelt att åstadkomma, det behöver inte så mycket uppmärksamhet och det passar i alla sammanhang. Men har du naturligt platt hår är det sannolikt att du åtminstone någon gång velat pröva på att locka håret. Det ser ju så fint ut på andra – det vill du ha också!

Problemet lockar

Vissa av oss har tydliga minnen från barndomen: man sov i flätor, man lindade in håret i slingor, man använde rullar, man “lånade” mammas hårspray – allt för att kunna ståta med tvetydiga lockar halva morgonen varje dag. Hade man otur, och det hände ofta, hade lockarna släppt redan efter en halvtimme. Och det är sant för de av oss som blivit tilldelade skandinaviskt hår – tunt, kort och lätt – att det är oregerligt och vill inte hålla en stil utan att man sätter en massa produkter i det. Samtidigt så vet man att kemikalierna förstör håret extra snabbt. Måste man då välja mellan friskt men okej hår varje dag, eller en dag av glam och glans och en månad av trötta, trasiga slingor?

Även vi som fått tjockt och långt hår tycker om att pröva på något nytt någon gång. De där lockarna som andra går och suktar efter – tänk om vi kunde bli av med dem! Plattång varje dag duger inte, det förstör håret. Och det tar också så lång tid att låta det torka ordentligt!

Varmluftsborsten: För att lockar lockar

Med tanke på att problemet ovan delades av många, har man tagit fram lösningen varmluftsborste. Det handlar om en apparat som är hårfön och hårborste i ett – du kan torka och styla håret samtidigt. Varmluftsborsten skiljer sig från den liknande produkten värmeborste i att den senare endast värmer upp sig, medan den förra kan blåsa ut både varm och kall luft. Vissa värmeborste test har visat att frekvent bruk av produkten kan skada håret, medan varmluftsborsten som är bäst i test snarare skyddar håret från skador.

Varför varmluftsborste?

varmluftsborste bäst i testHur många gånger har du stått framför spegeln och “brottats” med ditt hår? Det ska tvättas, torkas, produkter ska i – det tar sin tid redan innan det ska stylas. Och ska man försöka hantera både en rund borste och en hårfön samtidigt kan det bli minst sagt komplicerat – förutom det irriterande problemet att sladden trasslar in sig, kan det vara svårt att se vad man gör bak på huvudet, och har man inte så bra kontroll över fönen får man ett ojämnt resultat i bästa fall – och raka motsatsen av det man ville om det vill sig illa. Ett tjockt hår växer sig ännu större. Tunna hårstrån som blåser dit de vill kan trassla in sig i borsten, det tar gott om tid att få fram ett acceptabelt resultat… och detta varje morgon, dag efter dag. Det stod klart att det fanns ett behov för en bättre lösning.

Med bästa varmluftsborsten har du denna lösning framför dig: Apparaten torkar håret samtidigt som du stylar det. Det går snabbare, det är mindre trassligt, och det blir lättare att komma åt svåra områden. Borsten är även tänkt för att skydda ditt hår: vissa tekniska implementeringar gör för en skonsammare behandling, så att ditt hår kan vara friskt under längre tid och inte förlorar sin glans. Lockarna lockar inte längre förgäves: möjligheten att ståta med den romantiska looken finns!

Det är skillnad på borste och borste

Det handlar inte bara om att dra iväg och köpa första bästa varmluftsborste. Som med andra produkter, får du det du betalar för – de billigare borstarna brukar också ha sina begränsningar. De varmluftsborste test som utförts har avslöjat några av dessa problem: produkten kan kännas plastig, den kan vara bökig och trasslig, och slita onödigt på håret. När det gäller beslutet om hur mycket du ska spendera på en varmluftsborste är den viktigaste frågan: hur ofta tänker du använda den?

En produkt som du ska ha kul med, använda någon gång då och då när du har tid eller leklust, behöver inte vara den dyraste modellen på marknaden. En billigare variant, tillsammans med en stylingprodukt som skyddar hårstråna från värme, kan vara den perfekta lösningen även för din ekonomi. Handlar det däremot om något du ska använda dagligen – ja, då är det en helt annan historia. Billigt kan bli väldigt dyrt om apparaten förstör ditt hår genom onödigt slitage eller brännskador. I denna artikel vill vi guida dig i sökandet efter en bra varmluftsborste, så att du har klart för dig vilken sorts produkt som kommer att tillfredsställa dina stylingbehov.

Detaljer att tänka på vid val

En varmluftsborste kan ha infällbara piggar, ombytbara rör och olika sorters borst. Vi guidar dig genom dessa begrepp:

 • Rörets storlek. Hur långt är ditt hår? Når det dina axlar eller längre ned kan du använda rör som är allt från 2 cm i diameter och uppåt. Har du däremot kortare hår ska du titta på de som är 1½ cm i diameter. Anledningen till detta är att tjockare rör skapar färre lockar, medan ett tunnare rör kommer att hjälpa dig skapa mer intrikata krullar. Vill du pröva båda varianterna kan du alltid välja en borste med löstagbara rör – där kan du variera mellan de tjockare och tunnare lockarna, och skapa en ändlös mängd av olika stilar.
 • Borsten. Längre och glesare piggar passar bra till dig som har långt och tjockt hår, eftersom de lättare kan dras genom håret. Det minskade antalet piggar förebygger trassel. En kortare borst och tätare piggar utmärker varmluftsborsten för kort hår.
 • Inställningarna. Kan du justera temperaturen på varmluftsborsten? Detta är extra viktigt med tanke på att olika hårsorter tål värme olika väl. Apparaten som kompisen får så bra resultat med kanske inte passar dig alls – om du inte kan höja värmen för tjockare hårstrån, eller sänka den för delikata, tunna lockar.

Detta ska du leta efter:

 1. Joniseringsfunktion för att minska statisk elektricitet. Detta kommer att göra det lättare att hantera håret, i och med att du slipper flygande hårstrån som är omöjliga att styla. Joniseringsfunktionen hjälper även att förbättra hårets utseende, eftersom det skyddas mot värmens negativa effekt och ser friskt och välskött ut.
 2. Bekvämt grepp: det ska kunna gå att hantera borsten utan att få kramp i armen. Om handtaget är för tjockt kan det vara svårt att hålla i det, särskilt när man ska försöka komma åt svårare områden. Se även till att skaftet är tillverkat i värmeisolerande plast – det finns billigare modeller där även skaftet värms upp, och det blir obekvämt att hålla i borsten efter några minuters arbete.
 3. En lång sladd – särskilt om du har långt mellan eluttaget och spegeln! Detta kommer att minska irritationsmoment betydligt. Ett roterande sladdfäste är också en ganska smart uppfinning: det förhindrar att sladden trasslar in sig när du rör på borsten för att få den effekt du önskar.
 4. Kalluftsfunktion: det kan vara skönt ibland, samt skonsamt mot hårbotten när man ska torka hårfästet. De flesta varmluftsborstar kommer trots sitt namn med denna funktion inbyggd – men kolla alltid för att vara på den säkra sidan.
 5. Flera temperaturinställningar så du kan välja den som passar ditt hår bäst. Någon gång kommer du kanske att behöva en högre temperatur för en extra komplicerad uppsättning, kanske till en fest – och då är det bra att ha rätt redskap till hands. En värmeborste som utsetts som bäst i test fyller alltid detta krav. Detta beror på att tillverkarna visat att de vet att olika människor måste kunna använda produkten utan problem, och har anpassat den för mångfaldiga behov.
 6. Infällbara piggar, kanske varmluftsborstens bästa detalj. När du lockar håret gör du detta genom att rulla det på borsten och låta varmluften blåsa. För lätt lockigt hår rullar du ut borsten igen, men vill du ha en ordentlig krull kan du bara trycka på knappen som fäller in piggarna och dra ut borsten, utan trassel eller knutar. Detta formar väl definierade, vackra lockar.
 7. En roterande varmluftsborste kanske kostar lite extra, men priset är väl värt det: den har tillverkats för att hjälpa människor med begränsad rörelseförmåga. Om du eller någon nära familjemedlem har problem med att hålla i en fön eller en borste, kan den roterande borstens konstruktion lösa det åt dig: ett bekvämt grepp och ett automatiskt borsthuvud underlättar kamningen rejält.

Fördelar och nackdelar med varmluftsborste

värmeborste bäst i testNär det gäller denna populära stylingapparat är fördelarna långt fler än nackdelarna. Det går fort att styla håret, man uppfyller två eller tre funktioner på samma gång, och det är ett verktyg som i samarbete med din fantasi kan göra att du sällan repeterar en hårstil. Du kan fixa frisöreffekten själv hemma, och det på den lilla tid du har innan du ska iväg till jobbet. Den är ganska mångsidig, och har designats för att vara skonsam mot delikata hårtyper.

Nackdelarna med apparaten har i stor grad att göra med vilken modell du köper och hur du sköter den. Billigare modeller kanske saknar joniseringsfunktionen eller valfria värmeinställningar. Om du använder den bästa värmeborsten men temperaturen är felinställd för din hårtyp kommer håret eventuellt att tappa sin glans och du riskerar spruckna toppar. Är den slarvigt designad kan du också riskera brännskador om du har för bråttom – ta det därför alltid lugnt, både före och efter köpet, så att du blir nöjd med den modell du väljer och kan få det mesta ur den.

Hur mycket kostar en varmluftsborste?

Priset på varmluftsborstar kommer att variera betydligt beroende på märke och kvalitet. De enklaste modellerna kan kosta mellan 100 och 200 SEK, medan de lyxigaste ligger runt 1200 SEK.

Funderar du på att spara pengar? Kom ihåg att, för dig som tänker använda borsten varje dag, handlar det om en investering, och du måste tänka smart runt den. Du behöver inte precis köpa den dyraste borsten på marknaden, men kom ihåg att titta efter de detaljer som kommer att skona håret från extrema temperaturer, och även ge dig chans för variation. Det finns mycket att välja bland på marknaden: titta, läs varmluftsborste recensioner och jämför modeller innan du väljer!

Så här ska du göra

När du valt den modell som passar dig bäst, är det dags att pröva: hur många olika stilar kan du fixa? Så här ska du göra för att få den bästa effekten:

 1. Se till att håret är nytvättat, för att få bort alla rester av gamla stylingprodukter.
 2. Torka håret med en handduk tills det är lätt fuktigt, och kamma igenom det med en vanlig kam för att få bort knutar.
 3. Applicera en stylingprodukt med värmeskydd, särskilt på topparna.
 4. Välj önskad rörstorlek och koppla i det. Knappa in önskad temperatur.
 5. Borsta håret uppifrån och ner med långsamma rörelser, både utifrån och inifrån, tills det torkat till lite. Vill du ha en plattare stil bör detta vara allt som behövs. Har du tjockare hår? Tänk på att ta en lock åt gången för att få bästa möjliga resultat. När håret torkat rejält och du gått igenom det hela, kan du borsta det återigen på ytan för en enhetlig look. Tänk på att böja topparna inåt eller utåt beroende på den stil du vill ståta med.
 6. Ska du locka håret? Gör det då bit för bit, och använd varmluftsborsten som om den vore en locktång. Kom ihåg att du kan variera storleken på lockarna genom att välja en bredare eller smalare rundborste med värme. Effekten blir också annorlunda om du lockar mer eller mindre hår åt gången. Pröva dig fram till det som funkar bäst för dig!