Vad kostar det att ta körkort?

När du har fyllt 16 är du oftast ivrig att få börja övningsköra så att du snart har friheten att själv ta dig runt i bil. Att ha körkort kan också hjälpa dig att lättare få jobb, vilket gör körkortet till lite av en nödvändighet på många platser i landet. Frågan är ju dock hur mycket lappen kostar. Därför kommer vi att lista de 10 stegen till körkortet och dess kostnader. Det är däremot bra att veta att olika körskolor kan ha olika priser, därför är det bra jämföra och välja den bästa.

1. Synundersökning

Det första som måste göras är att boka en synundersökning. Detta kan du göra hos en legitimerad optiker eller via en behörig trafikskola. Synskärpan måste vara minst 0,5 när du använder båda ögonen. Personen som genomförde synundersökningen skickar sedan in synintyget till Transportstyrelsen. Kostnaden för detta brukar ligga på ungefär 120 kronor.

2. Körkortstillstånd

Nästa steg är att skaffa ett körkortstillstånd. Detta gör du hos Transportstyrelsen. Du hittar också lätt anvisningar online på deras hemsida. Tillståndet du sedan får är giltigt i fem år från det att det är utfärdat och kostnaden är 150 kronor.

3. Handledarkurs

Har du planerat att köra privat så behöver du och den personen / dem personerna som du tänkt övningsköra med gå en handledarkurs, även känd som introduktionsutbildning. Utbildningen kostar ungefär 350 kronor per person. När detta är gjort så behöver din / dina handledare göra en ansökan hos transportstyrelsen om att få övningsköra med dig. Kraven är att handledaren måste ha fyllt 24 år och haft körkort under sammanlagt fem år under de senaste 10 åren. Handledarbeviset är sedan giltigt under de fem kommande åren. Ansökan för att bli godkänd som handledare kostar 50 kronor.

4. Körkortsteorin

Börja gärna att plugga körkortsteori så fort som möjligt. Detta kommer nämligen att hjälpa dig när du ska sätta dig bakom ratten. Det går att plugga på flera olika sätt. Vissa sätter sig ner och läser i körkortsboken, andra väljer att gå på körkortslektioner. Många använder sig också av övningsprover på nätet eller i appar. Det bästa kan däremot vara att kombinera alla sätten för att vara säker på att inte missa något viktigt. Körkortsboken kostar cirka 300 kronor. Om du vill ha tillgång till övningsfrågorna på nätet kostar det cirka 300 kronor / månad.

5. Övningsköra

Äntligen dags att sätta sig bakom ratten! De flesta övningskör både privat och med hjälp av en trafikskola. På detta sättet håller man nere kostnaden samtidigt som man lättare kan öva mer. Det är däremot rekommenderat att börja med att ta några lektioner med trafikskolan så att man inte lär sig fel. Det är nämligen lätt att man plockar upp några ovanor, som kanske också din privat handledare har. Körlektioner kan variera mycket i pris. Lektionerna är många gånger 40 minuter långa och priset varierar mellan cirka 400 kronor och 600 kronor.

Vissa väljer att ta en intensivkurs för att få sitt körkort istället för att ta det hemifrån. Det man gör då är att åka iväg och bo tillsammans med en grupp körkortselever och körlärare under en till fyra veckor. Det blir som ett läger där man pluggar teori samt övningskör hela dagarna. Väljer men att gå en intensivkurs på två veckor så får man räkna med att betala allt från cirka 12 000 till ungefär 20 000 kronor beroende på hos vem du bokar.

6. Riskutbildning

Det är två riskutbildningar som måste genomföras när du ska ta körkort, del 1 och del 2. Del 1 brukar kallas “riskettan” och är en teorikurs som handlar om risker i trafiken. Exempelvis risken med alkohol, droger samt trötthet när man kör bil. Del 2, eller “halken” är en praktisk utbildning som görs på en halkbana. Den handlar om hastighet, säkerhet och körning under speciella väderförhållanden. Samarbetar du med en trafikskola så hjälper dem dig att boka utbildningarna. Kör du privat så kan du boka dem själv. När du genomfört utbildningarna så är de giltiga fem år framöver. Priset för Del 1 ligger på ungefär 700 kronor medans del 2 kostar cirka 2000 kronor.

7. Teoriprovet

Äntligen är det dags. Snart är du i mål! Nu har du nått tidpunkten då du ska boka teoriprovet hos Trafikverket. Provet kommer att innehålla 70 frågor varav fem inte kommer att räknas med i resultatet. Om du ska bli godkänd bör du ha svarat rätt på 52 av 65 frågor. Ditt godkända prov är sedan giltigt under två månader. Det är därför viktigt att snabbt boka och bli godkänd även på uppkörningen så att giltighetstiden inte går ut och du måste göra om provet. Priset är 325 kronor dagtid medans kvällar och helger kostar 400 kronor. När du är där så tas också fotot för körkortet vilket kostar 80 kronor extra.

8. Köra upp

Så nära nu! Kör du med en trafikskola så hjälper de dig att boka uppkörningen medans om du kör privat så bokar du hos trafikverket. Du kommer även testas på fordonskännedom under körprovet. Utöver det testas du på manövrering, trafikregler samt trafiksäkerhet. Provet kostar 800 kronor dagtid och 1040 kronor kvällar och helger.

9. Tillverkning av körkortet

Grattis till körkortet! Nu när du klarat både teorin och uppkörningen så kommer ditt körkort att komma med posten alldeles strax. Du kan köra bil även om du inte har det i handen än, se bara till att ha med dig din legitimation. Kostnaden för tillverkningen av körkortet är 150 kronor.

10. Behåll ditt körkort

Det dyraste och onödigaste du kan göra är att förlora körkortet. Under din prövotid på två år så kan du lätt få indraget ditt körkort och vara tvungen att göra om teoriprovet och uppkörningen igen för att få tillbaka det. Skulle det ha gått fem år sedan du gjorde riskutbildningen så måste även den göras om. Med andra ord, kör försiktigt!

Vad kan ett körkort då kosta totalt? Priset kan variera mycket beroende på vilken körskola du använder dig av och hur många körlektioner som du tar. Många gånger ligger körkortet totalt på mellan 15 000 och 20 000 kronor.