Vad innebär bästa låneräntan?

Även om det finns massor av anledningar till om ett lån är eller inte är rätt för dig, de bästa lånepriserna är ofta lån med lägsta ränta. Ju lägre ränta, desto mindre kommer du att betala.

Vad är då den räntan vi pratar om?

Räntan vi pratar om står för årlig procentuell ränta och den hänvisar till hur mycket du ska betala varje år som du har lånet. Detta är baserat på räntan på lånet plus några ytterligare avgifter / omkostnader som du måste betala i förskott.

1. Bestäm dig för vad du vill ha från ditt lån

För att du ska kunna arbeta ut det bästa lånet med ränta du kan få, är det första du bör göra är att bestämma hur mycket pengar du vill låna och hur lång tid du behöver för att betala tillbaka det. Detta kommer att tillåta dig att jämföra som för ut hur mycket olika långivare kommer att ta betalt för att låna samma mängd pengar.

Om du inte är säker på hur mycket du vill låna, kan du använda ett verktyg på en jämförelse hemsida som kommer att låta dig spela med olika summor pengar och den tid du behöver för att återbetala lånet. Ett verktyg som detta kommer att göra beräkningarna för dig så att du kan se vilken storlek på de månatliga avbetalningarna skulle vara. Generellt sett, ju längre du låna pengar för, desto mer kommer ett lån att kosta dig i ränta totalt.

Ju bättre din kreditvärdering är, desto bättre chans har du att erbjudas en billigare ränta på ett lån.

För att få bästa låneräntan, kan du prova att ta några steg för att förbättra din kreditvärdering innan du ansöker om ett lån. Har du sämre kreditpoäng kan du alltid jämföra alla smslån utan inkomst för att se vilka alternativ du har där.

2. Ansök inte om flera lån på en gång – använd ”mjuk sökning” istället

Om du letar efter ett lån, undvik frestelsen att ansöka om flera lån på en gång.

Varje gång du ansöker om att låna pengar, kommer en kontroll utförs på din kreditrapport från en långivare. Dessa kreditansökningar som ses som sökningar (eller ”hårda” sökningar) lämnar efter sig ett märke på din rapport.

Medan en ansökan lite då och då inte kommer att orsaka mycket skada på din kreditvärdighet, kan du, om du gör flera på en kort tid, sannolikt skada din kreditvärdering och du har mindre sannolikhet att erbjudas det bästa lånepriserna. Detta är särskilt fallet i fråga om ansökningar som misslyckats, eftersom detta kan ytterligare ha negativ inverkan på din kreditvärdering.

Vägen runt detta är att använda enkla sökningar (eller ”mjuka” sökningar) och verktyg som bara använder grundläggande information om dig för att berätta vilka produkter du är mest sannolikt att bli godkänd för. Mjuka sökningar kan inte ses av långivare så att du kan göra detta så mycket du vill, och på detta sätt, behöver du bara lämna in en fullständig ansökan om produkter som du troligtvis kommer bli godkänd för.

3. Shoppa runt och ha koll på fakta

Varje bank/långivare kommer att göra ett annat beslut när de ger dig ett lån så försök att inte ryckas med och ta det första lånet du erbjuds. Vissa kommer att erbjuda en mycket högre ränta än andra, så det är värt att shoppa runt.

Kom också ihåg att lån inte bara handlar om räntor. Det är bra om du är berättigad till ett lån med en låg ränta, men det kan vara värt att studera andra funktioner av lånet.

Till exempel, kommer långivaren att låta dig betala tillbaka lånet i förtid om du vill, eller är det hanteringsavgifter som du måste betala då? Detta kan göra att vissa lån är dyrare än andra så det är ett bra sätt att jämföra liknande klingande lån.

4. Fundera på om ett lån är det billigaste sättet att låna för dig

Det högsta belopp som du normalt kan låna med ett personligt lån är runt 2-300.000 kronor. Det högsta du kan vanligtvis låna på kreditkort är runt 50.000 kr. Om du funderar på att låna en mindre summa pengar, kan det vara värt att överväga att skaffa ett kreditkort i stället för ett lån.

Fördelen med ett kreditkort är att det ger dig lite mer flexibilitet än ett lån då du kan låna pengar och när du vill och du kan betala tillbaka det så fort du vill. I kontrast, kommer ett lån att ge dig en fast summa pengar, ett fast räntebelopp att betala tillbaka och sannolikt en återbetalningsplan som du är låst vid för en viss tid.

Den andra saken att tänka på är att om du kan få ett 0% ränteerbjudande på ett nytt kreditkort, är detta ett ännu billigare sätt att låna, då det troligt inte kommer att bli liten eller ingen kostnad alls. Naturligtvis fungerar detta bara om du kommer ihåg att göra återbetalningar i tid och om du betalar ut kortet innan 0% ränta erbjudandet löper ut.

5. Låna mer kan kosta mindre

Långivare tenderar att ta ut olika priser av ränta beroende på hur mycket pengar du lånar. Vanligtvis, ju mer pengar du lånar, desto mindre ränta debiteras du. Ofta kan de summor pengar du behöver låna för att få lägre räntepriser vara mindre – det är en fråga om att hitta det belopp som passar dig rätt med den räntekategorin du kan få.

Om du vill räkna ut hur man får den billigaste räntan (och därför billigaste totala kostnaden för ditt lån) är det nog värt att göra några beräkningar för att räkna ut det bästa belopp att låna.