Studielån

Ska du börja studera så kanske du direkt blir avskräckt av alla historier om att äta nudlar varje dag och hur lite pengarna räcker till. Idag finns det som tur är en rad olika sätt och tjänster som du kan ta del av för att få ihop pengar till kassan och faktiskt ha möjlighet att leva som en vanlig människa, trots att du studerar.

Långivare Dags att fåa Min lånsumma Max lånsumma Åldersgräns Minsta ålder
1 dag 10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
36 månader 23 år
1 – 3 dag 10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 – 2 dag 10000 kr
50000 kr
Ansök nu
80 månader 20 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader 20 år
1 dag 20000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
500000 kr
Ansök nu
36 månader 18 år
1 dag 1000 kr
20000 kr
Ansök nu
12 månader 18 år
1 dag 1000 kr
25000 kr
Ansök nu
12 månader 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 36 månader

Minsta ålder: 23 år

Dags att fåa: 1 – 3 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 – 2 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 50000 kr

Åldersgräns: 80 månader

Minsta ålder: 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 20000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 36 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 1000 kr

Max lånsumma: 20000 kr

Åldersgräns: 12 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 1000 kr

Max lånsumma: 25000 kr

Åldersgräns: 12 månader

Minsta ålder: 20 år

Idag kan du ansöka om en rad olika typer av studielån om det är så att du behöver finansiera ditt liv när du studerar. Innan vi går in på alla de olika typerna av lån som du kan ansöka om, så kan det först vara smart att se över om du kan få in pengar på andra sätt, antingen för att slippa ta en studielån helt och hållet eller för att komplettera lånet – så att du kan ansöka om en mindre summa. Skulle det dock vara så att du inte kan få in pengar eller en inkomst utöver studierna så kan du i så fall ta en titt på ett bra och rättvist fullt studielån.

Arbeta vid sidan om studierna eller inte

Ska du studera och ansöka om ett studentlån så beror lånesumman helt och hållet beroende på hur mycket du studerar. Studerar du heltid så kan det vara värt att ansöka om ett max studielån så att du har råd med livet samtidigt som du pluggar. Ibland kan det vara så att ett studielån per år inte räcker till eller om du inte vill ansöka en allt för hög summa, så kan du försöka få in pengar vid sidan om studierna.

Idag finns det en rad olika arbeten som du kan ansöka om hemifrån från din dator, vilket är perfekt om du studerar. Det finns många olika frilans arbeten som du kan göra vid sidan om studierna, om du har tiden vid din sida. Det kan dock vara stressigt att hålla på med både studierna och försöka hinna med att jobba samtidigt och i dessa fall kan ett studielån verkligen hjälpa till – tänk bara på att du alltid kommer behöva betala tillbaka dina pengar som du lånar.

Olika typer av studielån som du kan ansöka

Den vanligaste typen av studielån är de lån som CSN erbjuder. För att få ansöka om dessa lån så behöver du studera på universitetet eller högskola. Man kan ansöka om ett studielån på max 240 veckor, vilket är fem år totalt. När man har ansökt om ett studielån från CSN så behöver man inte skatta, jämfört med till exempel bidrag eller inkomst från A-kassa. Ansöker du om ett studielån från CSN så behöver du alltså inte betala någon skatt på studielån. CSN lånen innehåller även bidrag men de pengar du väljer att låna behöver du betala tillbaka. Du kan också välja att endast få bidrag från CSN, men studerar du på heltid kommer de dessvärre inte räcka till. I så fall kan du ansöka om ett extrajobb vid sidan om studierna och försöka få in pengarna på så sätt istället.

Du har också möjlighet att ansöka om vanliga privatlån utan säkerhet och idag finns det många långivare som erbjuder privatlån eller alla smslån på en plats så att du enkelt och effektivt kan jämföra de olika långivarna och erbjudandena med varandra. När du jämför studielån så att du hittar den bästa studielån ränta för just dig. Ska du ansöka om ett privatlån utan säkerhet, tänk på att räntan oftast är högre jämfört med andra studielån. Det finns alltså en rad olika studielån bank som du kan ta del av. Det som är värt att tänka på är att räntan oftast är högre på dessa lån – men det är alltid värt att jämföra CSN med privatlån och studielån som dessa. Det finns även vissa specifika studielån från banker. Nordea erbjuder till exempel studielån som du kan ansöka om ifall du studerar.

Förutom lån från CSN eller privatlån, så finns det även kreditkort som du kan ansöka om och använda. Då kan du använda krediten om pengarna inte skulle räcka till. Många kreditkort erbjuder även bonusar och poäng när du handlar på vissa platser eller affärer, vilket är toppen för dig som försöker få rabatter när du studerar. Det kan även vara bra att ha ett kreditkort och ett studielån samtidigt, för att nyttja båda krediterna och båda fördelarna med tjänsterna.

Krav för att ansöka om ett studielån

Ska du ansöka om ett studielån från CSN eller ansöka om ett privatlån, så skiljer sig de studielån regler beroende på vilken långivare du väljer att ansöka lånet från. Vill du ansöka om ett lån från CSN så behöver du först och främst gå en utbildning som erbjuder dig möjlighet studiemedel. Nästan alla utbildningar som finns att ansöka om på universitetet och högskolan brukar erbjuda studiemedel. Du kan läsa mer om utbildningen har rätt till studielån genom att läsa om själva utbildningen. Du behöver även redan vara inskriven på dina kurser för att få ansöka om lånet. Du behöver ha registrerat vilka kurser du har gått hos CSN när du registrerar dig på själva kurserna. För att få tillgång till studielån så behöver du även plugga minst 50% och även minst under en tre veckors period.

Skulle du vilja ansöka om ett lån från CSN så får du inte heller ha andra ersättningar som till exempel utvecklingsersättning, studiehjälp, aktivitets-, sjuk- eller rehabiliteringsersättning. Korttidsbidrag,, etableringsersättning och studiestöd eller annan studiefinansiering utomlands är inte heller tillåtet att ha om du vill ansöka om ett studielån från CSN. Det är dock helt okej om du får socialbidrag, barnbidrag eller bostadsbidrag. Skulle det vara så att du har studerat förut så behöver du ha klarat av dina studier tidigare för att få ansöka om ett nytt lån. Du får inte heller ha några återkrav eller obetalda lån. CSN är relativt stränga med sina regler när de gäller studielånen.

Skulle det då vara så att du vill kika på andra långivare än CSN så går detta givetvis också bra. Det kan vara så att du inte kan ansöka om ett lån från CSN och i dessa fall så kan du istället vända dig till andra företag som erbjuder lån, oavsett om det handlar specifikt om studielån eller om det handlar om privatlån, smslån eller liknande låneformer.

Att tänka på om du ska ansöka om ett studielån

Innan du bestämmer dig för att ansöka om studiemedel så bör du först ha koll på vad du faktiskt ger dig in på. Läs igenom det användarvillkor och avtal som långivaren erbjuder dig, så att du vet hur mycket som du faktiskt kommer behöva betala i slutändan. Att ansöka om studielån är alltså ett väldigt långsiktigt beslut som du måste ta och skulden kommer ta flera år att betala tillbaka, beroende på din inkomst sen.

Skulle du inte betala av dina skulder hos CSN så kommer de skapas ett ärende till kronofogden på dig och du kommer få betala ännu mer, i värsta fall kommer du få en betalningsanmärkning om du inte betalar tillbaka pengarna. En betalningsanmärkning kommer göra det svårare för dig att få lån i framtiden, du kan inte teckna telefonabonnemang eller få svårt att skriva lägenhetskontrakt. En betalningsanmärkning kan således försvåra hela din ekonomiska situation i framtiden, så tänk igenom och se över så att du verkligen har möjlighet att ansöka om lånet.

Det kan vara smart att se över de lån som finns och vad som hade passat dig bäst. Du behöver således inte välja det dyraste eller högsta lånet, speciellt inte om du inte studerar på heltid eller om du har ett arbete vid sidan om studierna. Det finns även en rad olika tips som du kan göra för att se till att leva så billigt som möjligt om du studerar. Nudlar i all sin ära, men nu tar vi reda på faktiskt smarta köp och val som studerande kan ta del av för att sänka sina kostnader. Det kan också vara smart att jämföra de olika lånen som erbjuds, så att du hittar det bästa studielånet med så låg ränta och så låga kostnader som möjligt. Att jämföra olika lån hjälper dig med detta, så att du enklare kan få en överblick över vilka studielån som finns på marknaden och vilket lån som hade passat dig bäst.

Tips på hur du kan leva billigt som student

Förutom att hitta billiga lån så finns det också vissa smarta tips och trix som du kan använda för att leva så billigt som du bara kan. För att göra det enklare så tar vi upp de viktigaste kostnaderna som du som studerar behöver göra av med. Först och främst så har vi hyran, något som alla människor behöver betala varje månad. Idag finns det byggnader som är utfärdade för att vara just studentlägenheter och endast människor som studerar får ansöka om att bo i dessa lägenheter. Ett annat smart tips är att dela en lägenhet med en eller flera personer – då ni på så sätt verkligen kan sänka kostnaden om ni hittar något bra. Ju fler människor som delar desto billigare kommer bli. Bor man tillsammans med flera så kan man även sänka kostnader på mat och andra avgifter, då personer istället samarbetar med varandra och på sätt delar på kostnaderna.

Du kan också hitta en rad olika kreditkort eller rabatter som fokuserar på studenter eller som kan ge dig poäng när du handlar. Det kan vara allt mellan resekostnader till när du handlar mat i en mataffär. Detta är toppen om du vill försöka minska matkostnaderna, något som också är en av de viktigaste kostnaderna som vi behöver betala varje månad för att överleva. På så sätt kan du också hitta andra billiga matvaror än just nudlar! Det kan till exempel vara billigare att köpa hem grönsaker och sedan göra matlådor, speciellt om det är vissa rabatterade varor som håller på att gå ut. Håll helt enkelt utkik på de billigaste matvarorna och mataffärerna som finns – har de medlemskort så är det således extra bra då du kan samla poäng samt få rabatter när du handlar. Förutom detta så kan du även baka dina egna bröd och göra maten hemma.

Det är således värt att ha en bra budget framför dig varje månad, så att du vet vad du kan spendera pengar på och inte. Det finns en rad olika smarta tips som studenter kan ta del av för att få in pengar eller spara på pengarna som redan finns. Många studenter vill dessutom hjälpa varandra – så att erbjuda loppis eller klädbytardag kan också vara en toppen idé om man vill uppgradera garderoben helt utan att behöva betala något.

Slutord om studielån

Idag finns det många olika låneformer, men kikar man på den vanligaste så är det utan tvekan CSN. Företaget har länge fokuserat på studielån och det är även därför som företaget är ledande. Det finns idag privatlån utan säkerhet som du kan ansöka om och har du tur så kan du faktiskt hitta erbjudanden som är billigare än ett lån från CSN. Det är alltid smart att jämföra olika erbjudanden och långivare med varandra, så att du faktiskt hittar det bästa lånet för dig i längden. Det handlar trots allt om ett långsiktigt beslut och därför är det också viktigt att man hittar ett bra lån som gynnar en.

Se även till att använda dig av vissa smarta tips och trix för att spara pengar när du väl studerar. Det kan vara smart om du vill ansöka om ett mindre lån eller om du ska studera vid sidan om. Ju bättre du planerar din ekonomiska budget när du ska studera, desto enklare kommer det bli. Dessutom lär du ändå inte ha tid att spendera allt för mycket pengar om du ska studera på heltid. Se till att handla bra mat och få i dig rätt näring istället för att köpa nudlar – även om du studerar. På så sätt kommer du få mer energi och mer fokus kommer läggas på studierna! Välj det bästa och mest lönsamma lånet för och dyk ner i studieböckerna redan nu.