Studentlån

studentlån

När du ska studera så kan det kosta en del. Först och främst så behöver du ha råd med dina studiemedel, din hyra, matkostnader och andra vardagliga avgifter för att du också behöver leva. Idag så ansöker de flesta människorna ett studentlån från CSN, men det finns även andra typer av stundentlån idag.

När du studerar så är det viktigt och smart att sätta upp en bra ekonomisk budget. Det kan vara tröttsamt på nudlar hela tiden, så därför kan det också finnas olika sätt som du kan få in pengar när du väl handlar. Ett kreditkort med poäng kan vara en sådan sak och på så sätt kan du dra fördel till liknande kort när du är student och när du behöver göra inköp som är nödvändiga. Du kan ansöka om ett kreditkort även om du också har ett lån vid sidan om.

När man ska studera så är det också värt att välja ett lån som är värt för en, speciellt om det är under en längre period som du ska studera och även om det är fulltid. Studerar du på heltid så finns det således väldigt lite tid att faktiskt arbeta extra eller få in pengar vid sidan om och det är just i dessa situationer som ett studentlån är så bra att ha möjlighet att ansöka om. Innan du bestämmer dig för att hitta ett bra studentlån för dig, så är det först värt att se över vilka behov som du har. Detta kan handla om hur mycket du kommer studera och under hur lång period. Har du ett extrajobb vid sidan om så kanske du inte behöver ansöka om ett så högt belopp varje månad, men pluggar du heltid så bör det vara smart att ha tryggheten att pengarna finns där. Att jämföra de olika student lånen är således en smart sak att göra, så att du på så sätt faktiskt hittar det allra bästa studielånet för dig och din situation. Nu behöver du inte leva på nudlar längre!

De vanligaste studielånen är från CSN

Ska du ta lån som student så är det oftast CSN som de flesta människor vänder sig till. De som går en utbildning på en nivå efter gymnasiet, kan få studiemedel på upp till 240 veckor. När du ansöker om ett studielån från CSN så kan du låna upp till 10172 kronor varje månad och det ser nästan ut som en vanlig lön, då du får utbetalningen varje månad den 25:e. Du får själv bestämma vilket belopp du vill låna per månad och allt beror på hur mycket du studerar samt under hur lång period. Du kan också även oftast välja att endast få bidrag från CSN. Allt beror på din situation.

För att få ett lån godkänt av CSN så behöver du som studerar följa vissa krav. Först och främst så behöver den utbildning som du ansöker eller studerar vara berättigad till just studielån och detta kommer stå på den utbildning som du är medtagen i. Du behöver även redan vara registrerad i det program som du vill eller den kurs som du vill utföra. Har du studerat förut så kommer du behövt ha klarat av 75% av dina tidigare utbildningar. Du behöver även gå en utbildning som är minst 50% under minst 3 veckor.

Andra typer av studielån

Idag finns det också andra typer av studielån. Du som letar efter ett lån utan UC svar direkt i Sverige kan vända dig till företag som erbjuder lån som använder sig av andra kreditupplysningsföretag. Att ta lån som student har alltså fler möjligheter idag jämfört med förut när CSN mestadels hade kontroll över marknaden. Det kan vara så att du letar efter ett annat slags lån till studenter om det är så att du inte kan följa de krav som CSN har eller om du bara vill titta på något annat slags lån.

Det kan också vara så att den utbildning eller kurs som du vill studera inte tillåter bidrag eller studiemedel från CSN och då kan du i så fall vända dig till dessa typer av lån. Det kan finnas till exempel kreditkort som är utformade för just studenter, handlån eller blancolån som också endast studenter kan ansöka om. I vissa fall kan du också ansöka om ett vanligt kreditkort, mikrolån och privatlån – dock så brukar dessa inte vara lika bra för dig som student och det är således bättre att vända sig till de lån som faktiskt erbjuder just dig som student förmåner. Idag finns det alltså en rad olika typer av lån för studenter så det är värt att jämföra de alla med varandra, så du hittar det bästa student lån för just dig.

Jämför olika studentlån med varandra

När du ska leta efter ett bra stundentlån för dig, så kan det vara värt att jämföra de olika lånen med varandra då det finns så många olika typer och låneförmedlare där ute. Det är ändå viktigt att du hittar en låg studentlån ränta så att du på så sätt inte behöver betala allt för mycket för själva lånet, utan istället kan fokusera på de lånade pengarna. Tyvärr så kommer en ränta alltid finnas, men det som är bäst är helt enkelt att hålla utkik efter de studentlån som har så låg ränta som möjligt.

Sammanfattning när det gäller studentlån

Att studera behöver inte vara så tufft som det kan kännas. Lägger man upp en bra budget och ser man till att spendera sina pengar, bidrag och lån på rätt sätt så kan det bli bra tillslut. Skulle det vara så att du känner att lånet inte räcker till så finns det dessutom en rad andra sätt som du kan få ihop lite pengar utöver dina studier. Du kan alltid se till att försöka sälja av gamla saker i ditt hem, sälja tjänster eller skapa egna saker som du sedan säljer och på så sätt kan du få in extra pengar varje månad utöver lånet. Det finns också många som har ett extrajobb vid sidan om studierna.