Student? Här är några knep som hjälper dig att spara

Att tjäna pengar utöver studielånet har blivit en nästan obligatorisk del i alla studenters liv. Behovet av att tjäna mer pengar finns där allt mer påtagligt, när kostnader för boende andra levnadskostnader stiger. Om man jämför lån 2018 med de studielån som gavs ut för 10-15 år sedan, märker man snabbt att studenter idag har det mycket svårare att få pengarna att räcka till. Speciellt för studenter i storstäder, så som Stockholm och Göteborg, men också Uppsala, Lund och Malmö har ständigt stigande bostadspriser och höga kostnader för bland annat kommunaltrafik, mat och el.

Här kommer därför några spartips till alla studenter som kan bidra till att få lite mer pengar kvar i plånboken.

1. Gör en studentbudget

Det kanske låter tråkigt och långdraget, och som student kanske man skyr tanken på att analysera vart ens pengar faktiskt tar vägen. Men att göra upp en studentbudget är det bästa sättet att börja spara pengar på. Du kan själv välja hur detaljerad du vill göra din budget, men den grundläggande informationen du vill få fram är; var tar pengarna vägen? Efter att du tagit reda på det är det upp till dig att täppa till läckan (med hjälp av följande tips).

2. Studentrabatter

En av de bästa förmånerna man har som student är utan tveka alla studentrabatter. Är man student och dessutom bosatt i en studentstad, eller vistas mycket runt ett universitetsområde, kan man få rabatt på nästan vad som helst, till exempel allt från kläder till biobiljetter. Se alltid till att höra dig för om det erbjuds någon studentrabatt när du handlar. Även om det inte står skyltat, så finns det ingen skada i att fråga. Tänk dock på att även om det finns en studentrabatt så behöver det inte betyda att det är billigt, eller det bästa möjliga erbjudandet.

3. Jämför priser

Det finns fantastiska prisjämförelsesajter på internet som bör användas när man är ute efter att spara pengar. Sidor som pricerunner.se och prisjakt.se erbjuder kostnadsfria jämförelser mellan olika butiker när du söker efter en specifik produkt. Det är extremt lätt att använda sig av dessa sidor, och det finns ingen anledning att inte göra det — man kan spara massor!

4. Ta en andningspaus innan du handlar

Impulsköp är något alla drabbas av. Och det är också extremt farligt när man försöker spara pengar, därför är det viktigt att använda sig av hjälpsamma tekniker när man impulsivt vill spendera pengar på något. Det bästa är att ta en time-out innan man bestämmer sig för att göra ett stort inköp. Det kan handla om till exempel kläder, elektronik eller en resa. När man tar en liten andningspaus får man chansen att fundera över hur mycket man egentligen vill ha eller behöver den specifika varan eller tjänsten, och tänker man på det under några dagar hinner man känna efter hur mycket man saknar just den produkten i sitt liv.

5. Pruta

Kom igen, försök! Det skadar inte att försöka. Man kan ofta pruta på saker på marknader, i second-hand butiker och på saker så som telefon- och bredbandsabonnemang.

6. Jobba där du handlar

De flesta som är anställda inom handeln från handla för rabatterade priser. Framförallt om man jobbar på kläd- eller skobutik. Så varför inte jobba extra i butiken som säljer dina favoritkläder?

7. Gratisprover

Det sägs att inget här i livet är gratis, men det betyder inte att man inte kan få tag på en mängd gratisprover och marknadsföringsprodukter när man är student. Massor av företag delar ut produkter till studenter, speciellt i början av varje termin. Beroende på vad man studerar så kan man också få gratis programvara, men här bör man vara försiktig så man inte lämnar ut för mycket information om sig själv.

8. Matlåda

Lunchrestauranger och kafeterior på universitetsområdet är förmodligen billigare än andra ställen, men det är ändå billigare att laga sin egen mat. Lägg lite tid på att förbereda lunch och packa ner en god matlåda till skolan. Det kanske verkar som en lite summa man sparar varje dag, men i längden blir det en hel del! Att skippa att äta lunch ute varje dag är faktiskt en av de största besparingarna man kan göra.

9. Minska räkningarna

Spara på pengarna och samtidigt på miljön genom att använda mindre elektricitet och bensin. Försäkra dig om att lamporna alltid är släckta när dom inte behöver vara på, och att TV’n är ordentligt avstängd. Försök också att klä på dig lite mer kläder istället för att direkt skruva upp värmen när det börjar bli kyligt!

10. Byt böcker och prylar

Om du är på jakt efter ny kurslitteratur, en cykel, eller en ny soffa, varför inte försöka byta med någon? Att byta med någon innebär att man byter bort något man inte längre behöver i retur mot något man vill ha. Funkar för båda parter! Börja inom vänkretsen, lägg ut annonser och gör anslag på anslagstavlor runt omkring.

11. Dra ner på matkostnader

Om du märker att din storhandling äter upp din budget så finns det några sätt att dra ner på kostnaderna. Det första steget är att skippa märkesvaror, och prova butikernas egna märken. I de allra flesta fall kommer du inte att märka någon skillnad i smak och kvalitet, men du kommer att märka skillnad på kvittot!

12. Res smart

Här gäller det att utnyttja sina studentrabatter till max. Var alltid säker på att du utnyttjar dina aktuella erbjudanden, speciellt när det kommer till buss- och tågbiljetter. Även för dig som reser inom Europa har möjlighet till mycket förmånliga priser, om man undviker flyget.

13. Var medveten

En generell — men viktig— punkt. För att kunna spara pengar måste man helt enkelt vara medveten om alla inköp man gör, och hur man spenderar pengar. Tänk alltid på hur du skulle kunna minska på kostnader, och undvika köp. Var kreativ! Varje liten krona räknas trots allt.