Spara pengar på städmaterial

När våren är här och vi känner behov att vårstäda, så behövs det såklart städmaterial och rengöringsmedel. Och visst går det åt mycket olika typer av städprodukter om man ska göra en ordentlig vårstädning. Tänk bara på allt damm under möbler som samlats under vinterns mörka månader. En vårstädning brukar inte bara inkludera det sedvanliga, utan nu ska det även skakas mattor, putsas fönster och skura i alla bortglömda vrår. Men det är ju inte speciellt kul varken att städa, eller att spendera massor av pengar på nya städprodukter. För faktum är att man måste ha ordentliga rengöringsprylar, annars blir det inte rent. Det går helt enkelt inte att putsa fönster med duschtvål, det blir inte snyggt…

Därför kan det vara bra att fundera över hur man kan städa lite mer ekonomiskt, så att man kan spendera sina pengar på roligare saker—som ett par nya vårskor kanske, eller lite extra till semesterkassan. Nu för tiden är det vanligt att låna i Sverige, när pengarna inte räcker till. Tänk därför att alla bäckar leder till en stor sjö, och var kreativ i ditt sparande.

Här följer några tips som hjälper dig att spara pengar på städprodukter.

1. Gör dina egna rengöringsmedel

Du kan själv blanda ihop allt du behöver för att städa ditt hem genom att använda några få ingredienser. Köp hem castile-tvål, bikarbonat, vinäger och kalcinerad soda. Dessa produkter kostar väldigt lite, i jämförelse med kemikaliefyllda rengöringsmedel. Om man inte gillar lukten från vinäger så kan man tillsätts några droppar doftolja till sitt rengöringsmedel, till exempel lavendel. Föredrar man att göra saker själv och ha koll på vilka produkter och medel som används i hemmet är detta ett vinnande koncept. Det är också fördelaktigt för den som har känslig hy, astma och allergier, eftersom att man struntar i eventuellt farliga kemikalier. Det är också bra för familjer med småbarn, som gärna tuggar i sig både det ena och det andra.

2. Handla på rea

Om man inte är sugen på att blanda ihop sina egna rengöringsmedel, är det bästa att se till att alltid handla på rea. Är man medlemskund i någon av de stora matvarukedjorna, får man ofta kuponger och erbjudanden. Passa på att bunkra upp när dina favoritprodukter reas ut för maximalt sparande.

3. Handla på kuponger

Förutom att bli medlem hos matbutiker, kan man också leta efter rabattkuponger online hos produkttillverkarna. Det kan också löna sig att se sig omkring i affären, eftersom att kuponger många gånger erbjuds på hyllorna bredvid produkterna.

4. Se till att produkterna räcker länge

Spara pengar på tvål i badrummet och diskmedel i köket genom att skaffa en tvållöddrare. Om man handdiskar i köket är en diskborste som man fyller upp och trycker ut diskmedel automatiskt optimalt. Genom att använda sparsamt kan en enda flaska diskmedel räcka i över en månad, i jämförelse med någon vecka.

5. Använd produkter till sista droppen

För att få ut det mesta av tvättmedlet kan man låta flaskan stå upp och ner en stund, så att allt som är kvar rinner ner. Sedan kan man fylla upp flaskan med lite vatten, skaka om, och hälla ur. Den metoden fungerar lika bra på alla flytande tvålar; diskmedel, handtvål, schampo och duschtvål.

6. Använd rabatterade presentkort

När man köper ett presentkort i butiken där man köper sina städprodukter för ett rabatterat pris, är det som att få ett reapris innan man ens gått in i affären. Det finns många appar och tjänster där man kan köpa rabatterade presentkort. Hur mycket man kan spara beror på var du brukar handla. Hittar du till exempel ett presentkort som erbjuder ett värde av 1000 kr för 900 kr, har du lyckats få städprodukter med 10 % rea.

7. Investera i kvalitetsprodukter

Här handlar det framförallt om verktyg, och inte så mycket om rengöringsmedel—även om det gäller medel också ibland. När man ska köpa en ny dammsugare eller mopp, är det faktiskt en dålig idé att köpa den billigaste man hittar. Efterforska lite och ta reda på vilket märke som är mest effektivt, och håller längst. På det sättet sparar man pengar längre fram eftersom att man slipper köpa en ny dammsugare varje år. Se också till att spara alla garantier, eftersom att dammsugare framförallt kan vara riktigt dyra, och det är tråkigt när dom går sönder och man måste köpa en ny.

8. Prenumerera på produkttjänster

En hel del online-varuhus har nu mera prenumerationstjänster, där man kan anmäla sig och prenumerera på till exempel städprodukter och material. Då får man till exempel nya diskborstar och tvättsåpa levererat till dörren (eller utlämmningsplats) var tredje månad (eller annan tidsram), till ett rabatterat pris.

9. Spara spara spara

Om man vill spendera så lite pengar som möjligt på städprodukter utan att tillverka produkterna själv, är det bästa att kombinera alla olika metoder. Genom att endast tillverka sina egna rengöringsmedel tjänar man en hel del, men för optimala ekonomiska fördelar bör man kombinera alla metoder. Gör såhär:

  • Köp rabatterade presentkort till affären du oftast handlar.
  • Vänta med att handla tills dina produkter sälja ut på rea
  • Lägg till en rabattkupong om det finns möjlighet att kombinera rea + kupong
  • Handla med hjälp utav cash-back, som till exempel med hjälp utav ett kreditkort eller en app som ger bonuspoäng när du handlar.
  • Se till att alltid använda dina rengöringsprodukter till sista droppen
  • Köp produkter av hög kvalitet, speciellt när det gäller dammsugare, golvmoppar och andra större produkter. Se också till att det alltid finns garantier, och handla på öppet köp — då kan du byta om produkten inte var rätt för dig och ditt hem.

Genom att följa dessa råd kan du spara en hel del pengar på ditt städande. Att städa är kanske inte det roligaste man kan göra, och speciellt tråkigt blir det ju om man hela tiden måste lägga stora summor pengar på städmaterial. Genom att spara in på materialet kan städandet helt enkelt kännas lättare att genomföra, och du får mer pengar över till annat!