Spara pengar på hotell

När man är ute och reser på semestern är det enkelt att spendera över sin budget och helt glömma bort sina begränsningar. När man tar en paus från det verkliga livet är ju pengar något av det sista man vill tänka på! Men faktum är att man bör tänka på vad som kan hända om man kommer hem från semestern med en tom plånbok, eller ett maxat kreditkort. Man vill ju trots allt återvända från semestern med lugnt i sinnet, inte stress.

Att betala för mycket för boende på semester är en av anledningarna till varför man kanske spräcker sin budget. Hotell kan slå hål på alla skyddsnät relativt mycket snabbare än alla andra resekostnader, inklusive flygbiljetter. Men innan du ställer in din nästa resa bör du ha koll på att det finns flera olika sätt att spara pengar på hotellnätter. För att spara och få pengar online till resan, kommer här några tips:

1. Håll dig till din budget

För att undvika att bli skuldsatt i onödan, tänk inte “Kom igen, vi är ju bara i Spanien/Thailand/Las Vegas en gång! Vi måste unna oss!”. Det leder garanterat till ångest och skulder i månader efter resan. Besluta helt enkelt hur mycket ni vill och kan spendera på semestern. Bestäm sedan vilken typ utav boende ni kan tänka er, och i vilken bekvämlighetsnivå ni vill lägga er. En del vill ha bekvämligheter så som gym och spa på hotellet, medan andra hellre lägger pengarna på att besöka nöjen utanför hotellet. Om man till exempel planerar att ägna sig åt dyra aktiviteter så som lyxiga restaurangbesök, kan det vara klokt att välja ett något billigare boende.

2. Var flexibel

Om du har ett flexibelt schema som tillåter dig att ta ut semester när som helst under året, fundera då över att resa under lågsäsong. Det kanske inte är stekande sol på Mallorca i februari, men det är lugnt och skönt och tillräckligt mycket sol för en frusen svensk, speciellt om man helst ägnar sig åt andra aktiviteter än strandhäng.
Att resa under lågsäsong är betydligt billigare, och man undviker också de värsta folkmassorna. Det kan också vara billigare att bo på hotell under veckorna istället för på helgerna.

3. Välj rätt läge

Att boka ett hotell mitt i centrum av en stor stad kan innebära en dubbelt så stor kostnad per hotellnatt, i jämförelse med ett hotell som ligger några kilometer utanför stadens hjärta. Tänk dock på att om de attraktioner och sevärdheter du vill utforska hamnar för långt ifrån hotellet, kan det sluta med att du betalar höga kostnader för taxiresor och kommunaltrafik istället.

4. Återvänd till samma hotell

Man kan ofta få bra erbjudanden och rabatter när man återvänder till samma hotell (eller hotellkedja) flera gånger. Hotell vill gärna att man kommer tillbaka, och de flesta tar väl hand om sina stamkunder.

5. Köp paket

Man kan spara pengar på semestern om man bokar flera saker i samma paket. Många tjänster så som till exempel expedia.com, erbjuder paket där man köper flyg + hotell + hyrbil på samma gång, vilket genererar i ett lägre pris än om man hade köpt alla olika delar var för sig. För att spara och få pengar online kan man också bli medlem hos olika hotellkedjor och flygbolag, som låter en tjäna bonuspoäng när man reser.

6. Bli medlem

De flesta hotell, och speciellt hotellkedjor, har medlemsskap som är gratis att gå med i. Här kan man samla poäng när man bokar rum, eller handlar hos någon av hotellets samarbetspartners. När du har samlat ett visst antal poäng, får du en fri natt. Man får också speciella medlemserbjudanden, och får till exempel ta del utav rabatterade hotellnätter och nöjen.

7. Ta reda på vad som är inkluderat

Tänk på vad som är inkluderat i hotellets pris när du gör din budget. Till exempel så kan en ordentlig frukostbuffé göra så att du varken behöver köpa frukost eller någon stor lunch. En pool och ett gym erbjuder också mer valuta för pengarna, precis som gångavstånd till sevärdheter och gratis skjuts till flygplatsen. Vissa hotell erbjuder gratis snacks och rabatter på spa-behandlingar och i restaurangen.

8. Ta reda på vad som inte är inkluderat

Läs på om dolda kostnader och avgifter innan du bokar din resa. Städning, telefonanvändning, vattenflaskor och parkeringsavgifter är några ovälkomna överraskningar man helst av allt vill undvika.

9. Leta efter erbjudanden och kuponger

Man kan spara pengar genom att boka hotell online och leta efter de bästa erbjudandena. Men man kan också försöka att vara lite kreativ, och på så sätt spara ännu mera pengar. Researcha alltid online efter hotellerbjudanden och rabatter, och försök kolla in lokalbefolkningens medier — tidningar, facebook-grupper etc, för att ta del av insidertips. Väl framme vid resmålet finns ofta turistguider att hämta i hotellets reception, eller på turistbyråer, som brukar vara fullproppade med rabatter och erbjudanden för diverse sevärdheter, aktiviteter och restauranger.

10. Använd rabatter du redan har

Är man till exempel student eller pensionär har man redan där mängder utav rabatter att dra nytta av. Många kreditkort samarbetar med hotell- och flygbolag, och erbjuder sina användare reducerade priser och bonuspoäng på pengar man spenderar på ett visst hotell eller på en specifik flygresa. Även en hel del andra betalkort och medlemsskap samarbetar sinsemellan, är man bonuskund hos en av de stora matvarubutikerna kan man till exempel få rabatterade hotellnätter på en viss hotellkedja.

11. Boka rum genom att ringa direkt till hotellet

Efter att du bestämt dig för vilka datum och vilket hotell du vill resa till, kan det vara smart att ringa direkt till hotellet. Har du tidigare letat efter det bästa priset online så kan hotellet ibland vilja ge dig en konkurrerande pris om du bokar direkt hos dom. Annars kan man eventuellt få ett något större rum, eller någon förmån på köpet.

Slutligen

Det känns kanske som mycket jobb, men att lägga ner lite extra tid och energi på att välja rätt hotell kan verkligen löna sig i längden, speciellt om man reser mycket. Det bästa man bör ha i åtanke är att vara flexibel i sina planer, på så sätt sparar man mest pengar och fastnar inte i kostsamma äventyr!