Spara pengar på elen i vinter – 14 billiga tips som hjälper dig att minska på värmekostnaderna

Varje vinter är det samma sak, elräkningarna skjuter i höjden och man försöker fundera ut hur man kan göra för att minska på kostnaderna. Här är en sammanställd lista med förslag på vad du kan göra för att minska på elkostnaderna, och inga av alternativen kräver några stora investeringar.

Mycket kan med fördel göras redan på hösten, innan vintern knackar på dörren. Man är på så sätt förberedd inför kylan och den stigande räkningen kanske inte blir så hög som förra året. Här i Sverige har vi temperaturer under nollan långt in på våren, så även om du inte hade möjlighet att förbereda dig inför kyligare temperaturer innan vintern kom så kan det ändå löna sig att anstränga sig lite framåt våren också.

1. Programmera termostaten och låt den vara

Har du en tidsinställ termostat så ställ in den på några grader kallare nattetid. Genom att kyla huset när du ändå sover varmt och skönt under täcket kan du spara en hel del på värmekostnaderna. Om du till exempel sänker temperaturen med 4 grader 8 timmar per natt så sparar man ca 10% av sin årliga kostnad för uppvärmning.

2. Tänk på vilken sorts värme du har

Med en stor värmepump kanske det inte lönar sig att sänka temperaturen med flera grader, eftersom att den kräver så mycket energi att värmas upp varje morgon. Sänk isåfall temperaturen med bara någon enstaka grad istället för till exempel 4-5 grader. Har du en nyare pump är dom oftast utrustade med miljövänliga termostater som gör det enkelt och kostnadseffektivt att tidsinställa uppvärmningen.

Har man en annan typ av uppvärmning hemma, som till exempel element och golvvärme, lönar det sig också att sänka temperaturen på kvällar och nätter. Reser man bort några dagar kan man sänka värmen betydligt mer, se bara till att inte stänga av helt så rören fryser.

3. Anpassa vattentemperaturen

Har man en varmvattenberedare hemma bör man se till att den inte hettar upp vattnet onödigt mycket. Det finns ingen anledning att hetta upp vattnet till över 60 grader celsius, då måste man ändå blanda det med kallvatten innan det kan användas i badrum och kök. Att ställa in varmvattenberedaren på en lägre temperatur är också en säkerhetsåtgärd som är bra att göra, speciellt om man har små barn.

4. Täpp igen små sprickor

Speciellt i äldre hus och lägenheter finns det många ställen som den varma luften kan sippra ut. Gå igenom hemmet och leta efter luftläckor, och var noga uppmärksam runt skorstenen, elementen, andra rör och ledningar, eluttag, fönster och dörrar. Täta där det behövs, även om luftutsläppet verkar minimalt. Många bäckar små…

5. Större hål behöver lite extra arbete

Använd tätningspistol eller skum för att stänga till öppningar som är för stora att täta. Det finns hos byggvaruhus, är inte speciellt kostsamt och enkelt att använda.

6. Isolera vindsdörren

Om du har en vind med en vindsdörr i huset kan det vara en bra idé att lägga på ett extra lager isolering på insidan av dörren. Även om vinden är isolerad letar sig varm luft uppåt och kan försvinna ut genom en oisolerad dörr.

7. Använd krympplast till att isolera dåliga fönster

Gamla fönster släpper ofta in mycket drag och kalluft. Det finns speciella värmeisolerande gardiner och draperier att köpa, men de är ofta mycket dyra. Använd istället fönsterplast i form utav krympplast. Det liknar plastfolie och kan hjälpa till att hålla den varma luften kvar i hemmet. Det säljs i byggvaruhus och är enkelt att ta bort när våren kommer!

8. Stäng skorstenens vädringslucka

Att njuta av en varm brasa är härligt och värmer upp hemmet på ett skönt och naturligt sätt. Men glöm inte att stänga vädringsluckan efter att du har eldat färdigt! Står den öppen sipprar all varm luft ut genom skorstenen istället för att stanna kvar och värma upp hemmet.

9. Stäng av köksfläkten

Köksfläkten tar effektivt bort oönskade lukter, men den vädrar också bort varm ånga. Genom att sänka nivån på utblåset eller stänga av den helt så bevaras varmluften i hemmet. Det kan också vara positivt att ha varm ånga i bostaden eftersom att luften brukar vara väldigt torr under vintern.

10. Byt håll på takfläkten

Om man har takfläkt hemma så tänk på att byta roteringshåll. Många takfläktar har en knapp som gör att bladen roterar motsols, vilket bidrar till att den varma luften som letat sig upp mot taket trycks ner igen mot golvet.

11. Dra för gardiner och draperier

Ju tjockare gardiner desto bättre. Genom att dra för fönster och dörrar minskar luftdraget. Under våren när solens strålar äntligen börjar titta fram igen är det viktigt att öppna upp och ta vara på den naturliga värmen.

12. Isolera källaren

Upp emot 30% av värmeförlusten i ett hus går genom källaren. En dåligt isolerad källare är därför en stor värmebov under vintertid, och kan bidra med flera tusen kronor i värmekostnader. Se till att väggarna i källaren är ordentligt isolerade, även om det innebär lite extra jobb. Isolerar du källaren kan du se det som det bästa lånet utav din tid, det vara mycket värt i längden.

13. Isolera eluttag

Man måste hela tiden ligga steget före och täppa till alla små läckor. Bor man i ett äldre hus kan det finnas små utrymmen runt omkring eluttagen som bör täppas till. Ofta kan man köpa förskurna isoleringsbitar billigt hos byggvaruhusen. Kom bara ihåg att stänga av elen innan du skruvar isär uttagen för att sätta in den nya isoleringen.

14. LED lampor

LED lampor hjälper inte direkt till att hålla huset varmt. Däremot kommer de minska dina elkostnader för belysning markant. Genom att välja LED lampor behöver man inte heller köpa nya glödlampor stup i kvarten, och det finns en mängd olika typer av LED lampor att välja mellan.