Spara både pengar och miljö varje månad genom att köpa en el-bil

Behöver du ett billån med betalningsanmärkning och funderar på att köpa elbil? Då gör du rätt. Detta är inte bara miljövänligt utan det kan även spara dig pengar varje månad. Att bensin- och dieselpriserna håller på att skjuta i taket är ingen nyhet längre. Därför håller elbilen på att vinna på fler plan än bara när det gäller miljön. Exakt hur mycket du sparar beror också på vilken bil du har just nu och hur mycket du spenderar på fossilt bränsle i dagsläget. Förutom att du sparar ett antal hundralappar eller kanske till och med tusenlappar per månad, så säger också många miljöbilsägare att de upplever att miljötänket generellt ökar i hemmet när man byter till elbil.

Många som tänker på att köpa en elbil tänker just på miljön och hur stor andel av partikelföroreningen som kommer från just bilar som går på fossilt bränsle. Därför hoppas vi att med hjälp av detta inlägg, som kommer att fokusera på den ekonomiska aspekten av att skaffa elbil, kanske skulle kunna hjälpa alla er som funderar på elbil att faktiskt våga ta det steget. Om ni läst fler av våra artiklar så har ni kanske märkt att miljövänliga val också oftast är det mest ekonomiska, om inte direkt så i längden. Beroende på hur du väljer att skaffa din elbil så kan det valet ge både en direkt ekonomisk fördel men oftast mer så i längden.

På vilket sätt är en elbil mer ekonomisk?

Man kan inte säga att en elbil är billigare i inköp. Trots att de i dagsläget har försökt sänka priserna för att fler ska våga ta steget att köpa en elbil så är de fortfarande många gånger dyrare än ”vanliga” bilar. Det man i ett sådant läge kan tänka på är att den sänkta bränslekostnaden mångt och mycket kan kompensera för det. Om man inte har möjlighet att kunna göra ett så pass dyrt köp kan man också överväga att leasa elbil. Det är nämligen månadskostnaden som vinner. Har du en törstig bil just nu å kan du spara så pass som 1500 kr i månaden på att istället köra elbil, speciellt om du använder bilen i jobbet. Att du dessutom minskar dina CO – utsläpp blir ett stort plus. Att miljön är på väg utför visar tydligt att vi måste göra något åt det vi gör i vardagen. Att minska sina CO – utsläpp är en bra början.

Hur blir det med att ladda?

Det många oroar sig över är detta med att vara tvungen att stanna upp och ladda. Beroende på vilken bil du väljer så tar det troligen inte mer än 20 min att ladda och du behöver vanligtvis inte ladda mer än en gång per arbetsdag. Att vara tvungen att stanna och ta en kaffe är väl inte så jobbigt? Ska du åka en liten längre sträcka kan det dessutom vara skönt att stanna och sträcka på benen för såväl vuxna som barn. Många gånger så får du också ladda gratis. Skulle inte du vänta 20 minuter i kö om de sa att en bränslepump var gratis? Om du fortfarande inte är övertygad om att skaffa en elbil ska vi nu prata lite realistiskt för- och nackdelar med elbil.

Fördelar

Att en elbil är en miljövänlig bil är ju såklart ett jättestort plus. Och att det är extra bra här i Sverige där vi dessutom oftast använder förnybar energi när vi laddar dem. Förutom det som är så uppenbart så slipper du också tanka dyrt fossilt bränsle, utan kan istället ladda med el som är förhållandevis billigt här i vårt avlånga land. Detta gäller såklart om du verkligen har en elbil och inte en hybrid. Hur mycket du sparar varierar, men om oljepriserna ökar så kommer det bara bli mer och mer fördelaktigt att köra på el. Om oljan dessutom tar slut någon gång i framtiden då är det du med elbil som fortsätter rullar medans resten står still. Dessutom sägs det att 90% av sträckorna som de flesta kör är korta sträckor under 5km, och då vinner elbilen galant. Dessutom kan du köra elbilar som har snabb acceleration utan höga bränslekostnader.

Nackdelar

Först så måste inköpspriset nämnas. Om du ändå brukar köpa en liten dyrare bil så kanske det inte påverkar men om du är en som brukar landa på det något mindre kostsamma bilarna så kan inköpspriset avskräcka något. Detta kan man möjligtvis komma runt med hjälp av leasing.

Sedan är det ju tyvärr laddningen. Kanske inte så mycket laddtiden utan snarare något annat. Även om antalet laddningsstolpar ökar allt mer så finns det fortfarande inte lika många som det finns bensinstationer. Speciellt i norra Sverige märks detta av. Därför måste vi tyvärr fortfarande lägga till detta som nackdel för elbilar, då det krävs mer planering att köra elbil. Såklart så kan man ha med sig ett fulladdat batteri för att i nödfall kunna ladda ifrån det, men det löser inte problemet. De flesta elbilar har också en längsta körsträcka på 15-20mil innan de måste laddas. Som vanligt så finns det undantag på upp till 50 mil, men om vi ska prata generellt så är det ca. 20Mil som gäller och sedan så bör det laddas.

Sammanfattning

Om du precis som många andra tycker att fördelarna med en elbil övertäcker nackdelarna så hoppas vi att nästa bilköp blir en elbil. Detta är inte bara smart just nu utan visar också att du tänker på framtiden. Framtiden för jorden men också för ekonomin. Priserna för de fossila bränslena visar inga tecken på att gå nedåt, utan snarare uppåt. Då kan en elbil vara räddningen för både familjens ekonomi, samtidigt som du tar hand om miljön. Så även om du vanligtvis kanske inte tänker jättemycket på miljön så är ekonomi något som intresserar de flesta. Elbil behöver inte heller vara tråkigt. Om du råkar vara någon med lite mer pengar än vanligt, titta då in elbilen Tesla som också är elbilarnas första sportbil. Den accelererar fortare än många sportbilar som går på fossila bränslen.