Sms lån direkt

Vad är smslån?

Ett smslån är en typ utav snabblån. Det kännetecknas av att man ansöker om lånet via sin telefon, genom att skicka ett sms till långivaren med sin låneansökan.

Smslån har fått stor genomslagskraft sedan de dök upp på marknaden. De har blivit väldigt populära eftersom att de är så enkla och smidiga. Ansökningsprocessen är snabb och de erbjuder ofta smslån direkt utbetalning, vilket innebär att pengarna finns på kontot redan nästa dag. Men smslån bör användas med stor försiktighet eftersom att de lätt blir mycket dyra i längden, och de erbjuder bara en tillfällig lösning. Till skillnad från traditionella lån måste smslån betalas tillbaka inom en mycket kortare period, vilket kan vara ovant för låntagaren. Det kan leda till missade betalningar och dyra avgifter.

I den här artikeln kan du som konsument läsa om och lära dig mer om smslån. Här finns också tips och riktlinjer till dig som överväger att låna pengar med hjälp av ett snabblån, samt fördelar och nackdelar med den här typen utav lån. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och fallgroparna med den här typen av lån. Eftersom att smslån ofta inte ställer några höga krav på låntagaren, är det lätt för personer med dålig ekonomi att bli ännu mera skuldsatta. Men är man väl medveten om hur de fungerar, kan ett smslån vara ett hjälpsamt verktyg när du sitter i ekonomisk knipa.

Ansökningsprocessen

Ansökningsprocessen vid smslån och andra typer av onlinelån är snabb och enkel. Genom att skicka ett sms till långivaren med dina uppgifter och önskad lånesumma både ansöker och godkänner man lånet via sin telefon, på så sätt får man smslån direkt på kontot. Det är vanligtvis lånesumman, personnummer, kontonummer och “villkor ja” som ska skrivas i smset för att det ska räknas som en godkänd ansökan. Långivaren använder sig sedan utav kreditupplysningen för att bedöma låntagarens trovärdighet. Det går per automatik och du får oftast godkänt eller nekat inom ett par minuter. I vissa fall kan långivaren begära in fler uppgifter, och låneansökan kan då bli något fördröjd. Det kan vara till exempel kontoutdrag och anställningsintyg som långivaren vill att du skickar in, och det drabbar framförallt den som är arbetslös eller har betalningsanmärkning.

Tänk på att även om lån- eller kreditgivaren marknadsför sina lån som “direkt in på kontot”, så tar det oftast en eller ett par dagar innan pengarna finns på ditt konto. Inbetalningarna sker oftast under vanliga banktider, dvs måndag till fredag, 9-15. Men till skillnad mot traditionella lån, så kan man ändå ansöka om lånet på söndag kväll, och sedan få pengarna dagen efter. Vid traditionella lån tar en låneansökan ofta flera veckor, minst.

Vilken typ av lån kommer direkt in på kontot?

Är man i akut behov utav pengar så ger smslån utbetalning direkt, i de allra flesta fall. För att garantera snabb utbetalning bör man först ta reda på om man uppfyller långivarens krav. Det kan handla om att man är över 18 år, har fast anställning och inga betalningsanmärkningar. Om man inte uppfyller alla krav, kan långivaren neka ansökan eller begära in fler uppgifter, vilket kan fördröja låneansökan och man kan då inte räkna med att pengarna kommer snabbt in på kontot.

Förutom smslån så finns det andra snabblån, så som onlinelån, där pengarna också kommer in snabbt på kontot. Onlinelån är ett samlingsnamn för snabba privatlån som du kan ansöka om online. De är osäkrade lån och går alla snabbt att ansöka om. Det finns mängder av onlinelån, så får man avslag på en ansökan kan man enkelt ansöka om ett annat.

Varför är det så populärt med snabblån?

Det verkar som att var man än vänder sig ser man reklam för smslån. Det dyker hela tiden upp nya långivare som marknadsför sig överallt online, på TV-reklamen och i radio. Samtidigt framställs smslån oftast negativt i media. Hur kan det komma sig att snabblån fortsätter att växa som industri?

sms lån direkt

En del hävdar att finanskrisen var början på populariteten med smslån. När finanskrisen slog till och pengarna tog slut, blev det ett enkelt och tillgängligt alternativ. Man kunde snabbt få ett lån från en otraditionell långivare som kunde hjälpa till att betala månadens räkningar fram tills dess att lönen kom. När fler och fler började inse hur smidigt det var med sms- och snabblån, tillkom fler och fler långivare.

Även nu när finanskrisen är långt förbi, har populariteten med smslån hållit i sig. Man kanske kan påstå att det beror på de stigande levnadskostnaderna, vilket leder till att fler människor har problem att få vardagsekonomin att gå ihop. Smslån erbjuder en snabb lösning till mindre ekonomiska problem. För faktum är att ibland har vi alla månader då vi spenderar mer än vad vi brukar, och så måste vi ändå betala alla våra räkningar i slutet på varje månad. Där kan ett smslån hjälpa till och täcka upp kostnaderna tills dess att lönen kommer. Efter att man fått sin lön gör man klokast i att betala tillbaka lånet direkt. Sköter man sitt lån ansvarsfullt finns det ingen anledning att inte använda sig utav det.

Fördelar och nackdelar med sms- och snabblån

Smslån kan vara ett användbart verktyg för att låna mindre summor pengar under en kort period. När de används på ett korrekt sätt och med goda intentioner, så kan man ha en mycket bra upplevelse av sitt lån, och man kan uppnå sina utsatta mål utan problem. Men på grund av att så många misslyckas med att använda olika typer utav snabblån på ett ansvarsfullt sätt, så har det fått dåligt rykte. Därför är det viktigt att man är insatt i vad det innebär att ta ett smslån, så att man inte begår ett misstag och blir skuldsatt i onödan. Här är några utav för- och nackdelarna med smslån och andra typer utav snabblån.

Fördelar

 • Snabblån så som smslån finns där som en möjlighet när du är i knipa och inte har någon annan möjlighet att ta dig ur den. Smslån låter dig låna pengar direkt. Genom att smsa smslån pengar direkt, så får du möjligheten att täcka upp dina utgifter tills det att lönen kommer.
 • Ett smslån är också enkelt att ansöka om. En del långivare kräver inte ens en kreditupplysning när du ansöker om lånet. Även du som har betalningsanmärkning eller är arbetslös har möjligheten att teckna vissa typer utav snabblån. Med lån direkt utbetalning krävs dock en snabb UC (kreditupplysning) som ska visa att u uppfyller långivarens krav. Har du sämre ekonomi kan låneprocessen ta en något längre tid, då långivaren kan komma att kräva fler uppgifter ifrån dig. Men generellt sätt är ansökningsprocessen mycket smidigare än att gå till banken.
 • Det är väldigt smidigt med smslån och andra typer av snabblån. Ofta kallas den här typen utav lån för onlinelån, och det är helt enkelt för att man kan ansöka hemifrån via sin dator eller sin telefon. Allt man behöver är tillgång till internet. Många uppskattar smidigheten i att kunna gå igenom hela låneprocessen hemifrån i sin pyjamas. Det finns ingen anledning till att klä på sig sin finaste kostym och knata ner till bankkontoret för att be om ett lån – du kan göra allt samtidigt som du bekvämt sitter tillbakalutad i din skönaste fåtölj.
 • Man kan också ansöka om ett smslån oavsett var man befinner sig. Är du ute och reser på andra sidan jorden och hamnar i en ekonomisk knipa? Då kan ett snabblån vara räddningen. Man kan också ansöka om ett lån under dygnets alla timmar, och slipper vänta på att bankkontoret ska öppna.
 • Ansökningsprocessen är mycket snabbare än den vid traditionella lån. När man ansöker om nya snabblån direkt hos långivaren så får man ofta svar inom några minuter. Ibland kan ansökningsprocessen ta ett par sekunder, och man får låna pengar direkt på kontot. Får man avslag hos en långivare, har man således möjlighet att ansöka om flera lån under en kort period, istället för att promenera runt till olika banker.
 • En annan fördel som många uppskattar är att man kan vara privat gällande sina intentioner med lånet. När man ansöker om traditionella lån måste man alltid redovisa för banken eller långivaren vad pengarna ska användas till. Vid ett smslån är det ingen som frågar, och ingen som dömmer. Allt långivaren begär är att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom den överenskomna lånetiden.

Nackdelar

 • Den stora nackdelen med smslån och snabblån, och som slår en när man jämför lån direkt är de höga kostnaderna. Räntorna på smslån kan vara skyhöga. Och förutom räntor kan avgifter så som ansökningsavgift, avbetalningskostnader och fakturakostnader tillkomma. Anledningen till de ibland orimligt höga räntorna är att smslån är så osäkra för långivaren. En tumregel man kan minnas är att ju mindre frågor och krav som ställs av långivaren, desto högre kostnader för lånet.
 • Eftersom att de är så dyra, så kan det vara lätt att fastna i skuldfällan med snabblån. Missar man att betala av skulden multipliceras den snabbt, vilket kan leda till ännu flera lån och skulder. Man kanske förlänger sina lån, vilket leder till högre räntor under flera månader. Lånet blir på så sätt dyrare och dyrare.
 • Enkelheten kan också verka som en nackdel. Att ansökningsprocessen är så pass simpel och snabb kan leda till förhastade beslut och ogenomtänkta lån. Och ofta när det kommer till smslån får man betala en avgift även om man ångrar lånet och betalar tillbaka direkt. Se upp för återbetalningskostnader och ansökningsavgifter!
 • Oseriösa långivare är ett annat problem. Det finns mängder av långivare som endast lånar ut till snabba onlinelån. Dessa kan ibland ha villkor som de försöker dölja för sina låntagare. Det kan handla om dolda avgifter och kryphål i avtalen som verkar för att långivaren ska tjäna mer pengar.

Är det lätt att bli godkänd för smslån?

Hur lätt är det egentligen att få ett snabblån, så som ett smslån? Snabblån har ryktet om sig att vara “snabba pengar” och ett alternativ for de som kräver snabblån direkt utbetalning av pengar. Och det stämmer att snabblån så som sms- och onlinelån är relativt enkla att ta, om man jämför med traditionella banklån och kreditlån direkt från banken. Även om reglerna har ändrats något för att skydda konsumenterna mot de värsta skuldfällorna, så erbjuder de fortfarande relativt enkla lånelösningar för de som sitter i finansiell knipa.

Restriktioner vid snabblån

Alla långivare är laga skyldiga att agera rättvist och ansvarsfullt. Det innebär att de alltid måste göra en kreditbedömning på potentiella låntagare för att försäkra sig om att denne kan betala tillbaka lånet. Men även om kreditupplysningen visar att låntagaren har betalningsanmärkning, eller är arbetslös, så är det upp till långivaren att bedöma låntagarens förmåga att betala. Det kan därför variera mycket från en långivare till en annan.

Grundläggande krav

Som sagt har varje långivare möjligheten att ställa egna krav på låntagaren. Men det finns några generella krav som låntagaren måste uppfylla för att bli beviljad ett lån. Många långivare har en åldersgräns på 18 eller 20 år. Man måste också ha någorlunda ordnad ekonomi, ha svenskt personnummer och ett konto i en svensk bank. Vad ordnad ekonomi innebär är olika mellan långivare. Vissa kräver att du är fri från betalningsanmärkningar och har en stadig inkomst, medan andra beviljar lån till studenter med anmärkning hos Kronofogden. Genom att läsa på ordentligt på långivarens hemsida och se till så att du uppfyller kriterierna, kan du spara tid och slipper ansöka hos flera olika långivare när du får avslag. Tänk också på att bara för att du blir godkänd som låntagare hos en långivare, betyder inte att du blir godkänd hos andra.

Egna kontroller

Förutom att göra grundläggande kreditupplysningar, kan långivaren utföra egna kontrollanter på sina låntagare. Vilka typer utav algoritmer som används är okänt för den som ansöker, och dessa kan förändras från en dag till en annan. Men långivare använder sig utav olika typer utav information när de fattar beslut angående din ansökan. Krävs mer information ifrån dig som ansöker om ett lån, så kan det handla om till exempel kontoutdrag och transaktionshistorik ifrån dina olika bankkonton.

Även om det kan ta lite tid att läsa igenom långivarens krav, kan det vara väl värt tiden att se till att dessa uppfylls innan man ansöker om ett lån. Tänk på att villkoren och kostnaden för ett lån kan variera beroende på hur din kredittrovärdighet ser ut. Har du sämre trovärdighet kan du få betala högre avgifter och räntor, så läs igenom villkoren innan du godkänner lånet.

Vet du inte hur din kredittrovärdighet ser ut så kan du enkelt skapa dig en realistisk uppfattning när du ser över din privatekonomi. Det är framförallt om du har regelbunden inkomst och eventuella betalningsanmärkningar som påverkar dina chanser att få ett lån.

Man kan konstatera att trots att den allmänna uppfattningen är att det är extremt lätt att få ett smslån, så ställs det vissa krav på låntagaren. Samtidigt är det mycket enklare att ta ett smslån än ett traditionellt banklån. Även de som har betalningsanmärkning kan ha möjlighet att få ett lån, och smslån är också osäkra lån vilket betyder att man inte behöver lämna någon säkerhet. I slutändan är det upp till långivaren att besluta om vem som får låna pengar.

Vad är villkoren vid smslån?

Alla olika långivare har olika typer utav villkor. Med villkor menas de punkter i avtalet som man går med på vid ett lån. I avtalet listas låntagarens skyldigheter gentemot långivaren, samt långivarens skyldigheter. Viktigt är att alltid läsa igenom avtalet och ha full förståelse för villkoren innan avtalet godkänns. Vid smslån specifikt så bör man vara medveten om att genom att skicka ett sms med låneansökan så godkänner man automatiskt villkoren. Det är alltså upp till var och en att noggrant läsa på ordentligt innan man skickar sin ansökan.

Exempel på villkor som förekommer i låneavtal. Här är några av de vanligt förekommande punkterna som kan dyka upp i låneavtalet.

 1. låna pengar direktBeviljande av lån. Här listar långivaren vem som kan få ett lån beviljat, till exempel att personen måste vara myndig och ha goda ekonomiska förutsättningar. Görs en individuell bedömning kan det också stå här. Kreditgivaren kan också förbehålla sig rätten att justera lånesumman beroende på låntagarens ekonomiska situation.
 2. Lånebelopp, räntor och avgifter. Den totala kostnaden av lånet. Här listas hur mycket du kan låna, hur lång låneperioden är och vilka avgifter som tillkommer. Det här är en mycket viktigt punkt som måste studeras noga för att otrevliga överraskningar ska undvikas.
 3. Drösjmålsränta, påminnelseavgifter och förseningskostnader. Om betalningen av lånet inte mottages i tid finns det sannolikt en dröjsmålsränta samt förseningsavgifter.
 4. Ansökan om lån. Här beskrivs hur ansökan går till. Om den sker via kreditgivarens hemsida, eller via sms eller per telefon.
 5. Behandling av personuppgifter. Här redogör kreditgivaren hur dina personuppgifter behandlas, och vilken typ utav kreditkontroll som kan komma att genomföras.
 6. Identifiering. Om lån- eller kreditgivaren anser att de behöver bekräftelse på din identitet kan de komma att begära en identifiering med hjälp utav legitimation och kompletterande bankuppgifter.
 7. Utbetalning av lån. Ett beviljat lån betalas ofta ut under dagtid till låntagarens konto i en svensk bank. Behöver du dina pengar snabbt kan du läsa dig till när de kan komma att finnas på kontot.
 8. Återbetalning av smslån. Hur lånet ska betalas tillbaka. Ofta skickar kreditgivaren ut fakturor som ska betalas antingen månadsvis, eller hela summan på en gång. Observera förfallodatum och betalningsperiod.
 9. Amortering och förlängning. Finns möjlighet till förlängning eller amortering av lånet så kan det stå beskrivet i avtalet hur man kan gå till väga. Ofta tillkommer extra kostnader, vilket du också bör kunna läsa dig till i avtalet.
 10. Indrivning och överlåtelse av fordran. Ofta kan kreditgivaren överlåta indrivning av en obetald skuld till tredje part. Då debiteras låntagaren och blir således ansvarig för alla övriga kostnader i och med uteblivna betalningar.
 11. Uppsägning och ångerrätt. Enligt konsumentlagen har låntagare rätt att ångra ett lån, ångerrätten gäller i 14 dagar från och med att villkoren har bekräftats. En straffavgift kan tillkomma vid annan typ utav uppsägning och vid för tidig betalning.
 12. Övrigt. Det finns sannolikt fler punkter i avtalet, de kan röra till exempel missbruk av lån, ändring av personuppgifter och möjligheter att ta ut flera lån.

När är det som mest användbart med smslån?

ammanfattningsvis kan man konstatera att det kan vara mycket dyrt att ta ut ett smslån om det sker under okontrollerade former. Men är man absolut säker på att kunna betala tillbaka skulden innan löptiden gått ut, kan det vara ett användbart hjälpmedel. För den som är i tillfällig ekonomisk knipa kan det bästa smslånet direkt vara mycket hjälpsamt.

Befinner man sig på en resa, utan tillgång till traditionella lån, eller behöver man endast låna 1000 kr för att täcka upp sina kostnader innan lönen kommer – då kan ett smslån vara en bra lösning.

Men som sagt så ska man aldrig ansöka om ett smslån utan att noggrant tänka igenom sitt beslut och budgetera för att betala tillbaka skulden. Ju enklare ett lån är att ta, desto dyrare är det att betala tillbaka. Räntorna och avgifterna kan bli otroligt dyra, och kan man inte betala tillbaka skulden kan det påverka ens privatekonomi under en lång tid framöver.

Många använder sig utav snabblån som ett komplement till sin ekonomi, och gör man det på ett ansvarsfullt sätt så kan det vara ett hjälpsamt verktyg. Det är trots allt inte alltid som vår ekonomi ar synkroniserad med räkningar, kostnader och löner. Ibland behöver vi lite pengar i förtid för att hindra att vi hamnar efter med avbetalningar.