Så kan du som nybliven förälder undvika att spendera onödiga pengar

Man får ofta höra hur otroligt dyrt det är att ha barn. Och det är det! Om man jämför med vad det kostar att endast försörja sig själv, så är det givetvis extremt dyrt att skaffa barn. Men det finns också många ekonomiska fällor man lätt faller i, speciellt som förstagångsförälder. Man blir lätt lurad och tror att man behöver köpa avancerade prylar och en hel uppsjö med sprillans nya kläder till sin lilla bebis, vilket absolut inte är sant.

Man kan både försörja sig, aktivera sig och roa sig för mycket mindre än vad man kanske tror. Huvudregeln för att tänka ekonomiskt inom familjen är att ifrågasätta alla inköp. När barnet blivit lite större kanske det ska börja spela ishockey, måste man verkligen köpa all utrustning? Kan man låna av någon, eller köpa begagnat? Barn har en tendens att tröttna på sina aktiviteter, och vilja prova nya saker stup i kvarten. Det ska givetvis uppmuntras, men det är inte rimligt att som förälder köpa sprillans ny hockeyutrustning, nya fotbollsskor, balettdräkt, ett trumset och tennisracket.

Det är också skillnad på vad barnen vill ha och vad de behöver. De behöver mat, kläder, husrum och transport till skolan. De vill ha godis, märkeskläder, sportutrustning, skjuts till kompisen och en ny telefon. Prioritera alltid barnets behov i första hand.

Från och med att barnet är nyfött möts vi direkt av en mängd kostnader. Här är några fällor som är smarta att undvika, och tips på hur du kan spara pengar och slippa ta ett kredit lån till ridlektioner.

Amma ditt nyfödda barn om du kan

Förutom mängder av hälsofördelar både för dig men också för ditt barn, så går det inte att komma ifrån att amning är ett otroligt smidigt och ekonomiskt sätt att ge ditt barn den bästa möjliga maten. Bröstmjölken är fullkomligt anpassad till att tillfredsställa ditt barns alla behov, och om amningen fungerar så sparar ni också massvis av pengar på att slippa köpa ersättning och barnmat under flera månader. Ersättning kostar ca 10 kr per förpackning, vilket blir 30-50 kr om dagen.

Köp minimalt med bebiskläder

Det är så himla roligt och gulligt med små bebiskläder, men faktum är att nyfödda barn växer otroligt fort. Köp begagnat och ta emot urvuxna kläder ifrån släkt och vänner. Bebisar hinner använda sina kläder så lite att de kan skickas emellan flera olika familjer innan de blir utslitna!

Det är också bättre att vänta med att köpa någonting innan man ser vad man har för behov. Köp till exempel ingen vinteroverall i augusti. På några månader har barnet vuxit massvis, och det är omöjligt att förutse hur mycket bebisen kommer att växa. Barns tillväxtperioder kommer oväntat om dom kan hoppa över hela storlekar på några veckor!

Handla efter behov

Precis som med kläder gäller det att handla efter behov när det kommer till allt annat också. Det är lockande att köpa fina saker och leksaker, men faktum är att du inte vet vad din bebis kommer att behöva innan behovet uppstår. Ditt barn kanske ratar den fina babygungan du köpt, och då har du kastat flera hundralappar (minst) i sjön.

Förutom att man sparar massvis av pengar genom att inte köpa mängder av prylar och kläder till det nyfödda barnet, så minskar man också på stressen. Varutillverkare vill gärna lura nyblivna föräldrar till att köpa både det ena och det andra, som de påstår är nödvändigt men i själva verket behöver en bebis ingenting annat än mat, kläder och närhet.

Köp begagnat

Precis som med kläder så är möbler och leksaker något man enkelt kan köpa begagnat. Många köper prylar som aldrig används och man kan spara tusentals kronor genom att fynda på olika auktionssidor och second-handbutiker. Allt ifrån spjälsäng till barnvagn finns det en enorm marknad för via köp-och-sälj sidor på Facebook och auktionssidor på nätet. Om du köper en bilbarnstol eller ett babyskydd begagnat, tänk då på att se till att det är okrockat och fullt funktionellt innan du köper det.

Börja inte aktiviteter för tidigt

Som förälder är man ofta ivrig och njuter av att se barnet utvecklas och bli större. Ett vanligt misstag som många gör är att anmäla barnet till gruppaktiviteter och sporter för tidigt. En tvååring har ingen egentlig nytta eller glädje av att spela fotboll efter förskolan. För barn som går på förskolan räcker den stimulansen gott och väl, och barnet blir absolut inte uttråkat av att umgås med mamma eller pappa på eftermiddagarna och helgerna.

Aktiviteter kostar pengar, och beroende på var i landet man bor så kan priserna variera rejält. Det är bättre att spara dom pengarna och låta barnet själv välja aktiviteter när det är lite större.

Utnyttja parker och kostnadsfria aktiviteter

Små barn har inte speciellt höga krav på utflykter. Man kan vara trygg i att ju mindre barnet är, desto lugnare utflykter vill det göra. Ett ettåring kanske njuter av en stor djurpark en liten stund, men den blir snabbt överstimulerad och på dåligt humör. Att betala en tusenlapp i inträde för hela familjen i en nöjespark är med små barn oftast överskattat och onödigt.

Hitta en fin park, eller lekpark, där barnet kan återkomma ofta. När barnet leker på samma ställe flera gånger blir det tryggt – inte uttråkat. Man kan också ta små promenader, mata änder och utforska skogen.

 

Många bibliotek anordnar sagostunder, och på flera ställen finns öppna förskolan dit man går och umgås med andra föräldrar, fikar och kanske sjunger och leker. Idag är också många museer gratis att besöka, så när barnet blivit lite större kan det vara mysigt för både föräldrar och barn att promenera runt och titta på fina och intressanta saker. Det kan speciellt vara ett alternativ vintertid då vädret är tråkigt.