Rensa hemma och tjäna pengar!

Hög arbetslöshet, låga löner och dyra kostnader för boende och andra levnadskostnader gör att många människor försöker hitta extra sätt att tjäna pengar på. Det kan vara smart att försöka hitta fler sätt att få in lite pengar på, men om du har svårt att komma hemifrån, eller redan jobbar heltid, kan det vara frustrerande och stressigt att komma på sätt att tjäna pengar.

Du kanske har småbarn, eller så är du pensionär och vill helst inte arbeta heltid. Eller så är du sjukskriven vilket kan göra det svårt att ha ett heltidsjobb eller att ta sig ut ur hemmet varje dag. Oavsett vad anledningen är, så om du är hemma större delen av dagen har du förmodligen funderat på om du skulle kunna tjäna pengar genom att arbeta hemifrån eller starta eget.

Och som tur är finns det mängder av sätt att tjäna extra pengar samtidigt som man är i hemmets trygga vrå. En del kräver att man startar en egen firma, medan andra innebär att man jobbar som anställd för någon annan och har kontor i sitt eget hem. Jämförelse tabeller visar ingen större skillnad i lön för den som arbetar heltid hemifrån med den som har liknande arbete i ett kontorslandskap.

I den här artikeln finns information om hur du kan rensa och organisera i hemmet samtidigt som du tjänar pengar. Det är ett av de enklaste sätten att tjäna in lite extra inkomst.

Minska, organisera och sälj det du inte behöver

Innan du kavlar upp ärmarna och börjar tjäna pengar på dina kunskaper och förmågor, varför inte organisera ditt liv lite bättre? Genom att sälja saker man inte behöver samtidigt som man ordnar upp och gör rent, är ett utmärkt sätt att få lite bättre ordning på både ekonomin och plånboken. Om du är på väg att börjar arbeta hemifrån på heltid, kan det vara en bra början där du kan etablera ett effektivt hemmakontor, och komma in i en bra arbetsrutin.

När det kommer till inkomst, så är det kanske inga enorma summor man kan tjäna på att sälja sakerna man har på vinden, men det är en början. Även om du kanske inte tror det så har du förmodligen samlat på dig mängder med saker under åren som du inte har någon som helst användning för längre; gamla barnkläder och leksaker, sportutrustning, elektronik, smycken och klockor som bara ligger och samlar damm, möbler, verktyg, bildelar… Listan kan göras hur lång som helst.

Men då är fråga, var säljer man grejerna?

Sälj online på Blocket eller Tradera

Börja online. De bästa ställena att sälja sina oönskade prylar på är fortfarande blocket.se och trandera.se. Blocket tar en liten avgift för sina annonser, medan tradera är gratis så länge varan är osåld, sedan tillkommer en provision på försäljningen. Båda sidorna är extremt lätta att använda och navigera, och man kan enkelt lägga upp annonser direkt från sin smartphone. Du kan också själv bestämma hur länge annonsen ska ligga uppe. Hos tradera bestämmer du ett minimipris, och låter köparna buda på varan. Högs bud vinner. Hos blocket finns ingen budgivnings eller direkt-köp funktion, utan köparen kontaktar säljaren och ni kommer överens om köpet ska genomföras. På så sätt är tradera enklare för den som säljer många saker samtidigt, eftersom att man varken behöver hålla koll på om varan blivit köpt än, eller om den blivit betald — allt sker automatiskt i appen och du blir meddelad när det är dags att skicka varan.

Förutom att välja om du vill auktionera ut dina saker via tradera, eller sälja dom en och en på blocket, så kan du också bestämma om du ska erbjuda fri frakt eller ej. Använd gärna en fraktkalkylator eller jämförelse tabell för att räkna ut korrekta priser. För den som vill tjäna maximalt med pengar på sina försäljningar bör man således inte bjuda på dyra fraktkostnader, men man kan erbjuda köparen att istället hämta upp varorna utan kostnad.

Man får också välja vilka typer utav betalmedel som man kan acceptera. Direktöverföring till bankkonto, kortbetalning, Swish eller kontant — det är dom vanligaste betalningsalternativen och som säljare är det alltid bäst att erbjuda så många olika betalsätt som möjligt för att uppmuntra köparen att slutföra köpet.

Loppis

Om du föredrar att göra saker lite mer gammeldags och personligt kan du alltid ställa till med loppmarknad hemma på garageuppfarten. Tänk på att det är svårare att ta högre priser, eftersom att folk förväntar sig riktigt låga priser vid loppmarknader. Men har du å andra sidan mängder av prylar som du vill bli av med, som till exempel stora möbler som inte gått att sälja online, så kan det ändå löna sig. Här är några tips för den som vill anordna en loppis:

  1. Välj ett bra datum och ett lämpligt klockslag. Många loppmarknader arrangeras under helgerna, och det är givet eftersom att då är de flesta lediga från jobbet och ute och rör på sig. Överväg att ha öppet i minst två dagar, kanske två helger? För att maximera antalet besökare.
  2. Se till att det är lagligt. Innan du börjar sälja grejer i trädgården bör du kolla upp om du behöver tillstånd.
  3. Annonsera lokalt. Sätt upp affischer och posta i facebook-grupper, man kan också annonsera i lokaltidningar. Annonsera gärna i god tid, och repetera inläggen så fler personer har chansen att se dom.
  4. Se till att ha Swish installerat. De flesta bär inte omkring på kontanter längre, se till att ni kan ta betalt ändå!
  5. Sätt bra priser. Innan ni sätter priser, kolla gärna runt på blocket och andra loppisar för att se var rimliga prisnivåerna ligger på. Lägg er gärna lite lägre, och erbjud paketerbjudanden.

Slutligen

Det finns andra sätt att sälja saker hemifrån, prova också bytesdagar och facebook-grupper, samt traditionella tidningsannonser. Lycka till!