Plattborste Bäst i test 2018

plattborste bäst i test

Hollywoodhår: en dröm som delas av många, men förverkligas för få. I kampen för ett bättre utseende har vi testat allsköns olika produkter, alla med varierande resultat. Hår är en viktig del av helhetslooken, och det kommer i många olika typer och färger. Man har det man blivit tilldelad av genkombinationen som formade ens liv, och det är inget att göra åt det: hur man än går och suktar efter längre, tyngre, tjockare eller tunnare, slätare eller lockigare hår, kommer det aldrig att hända naturligt. Men med vissa stylingtips kan man få till ganska snygga hårstilar – om man vet vad man gör och har rätt verktyg.

Hur vill du ha ditt hår? Något som är mycket populärt nu är plattat hår – det ser rakt och fint ut, man har kontroll över flygigheten, och det krävs ingen speciell uppsättning för att det ska funka. För att den som inte har naturligt platt hår krävs det dock mycket ansträngning för att få till salonglooken: man har tagit fram kemikalier, plattänger, hårfönar och borstar. Och alla har samma ändamål: ett hår som får ägaren att känna sig stolt.

Plattborsten: Framtagen för att uppfylla ett behov

Du står hemma framför spegen och stirrar dig blind på oregerliga lockar. Ditt tunna skandinaviska hår tål inte mer kemikalier, du har dessutom redan prövat en hel cocktail olika produkter. Varje gång du ser de torra, spruckna topparna väller ångern över de desperata besluten över dig: var det nödvändigt att sätta så mycket smet i håret? Något som gjort det värre var experimenten med hårborsten och plattången. Visst gjorde värmen sitt, du fick plattare och finare hår – som räckte en halv dag. Framemot eftermiddagen började den statiska elektriciteten att verka igen, och när du kom hem på kvällen var det som om du aldrig hade kammat dig.

Är du trött på att ha en massa kemikalier i håret? Vill du helst slippa att spilla en massa tid varje morgon på att försöka hantera både borste och hårfön? Skulle du vilja undvika att dagligen utsätta ditt hår för excessiv värme? Svaret på alla dessa frågor var ja hos de flesta, och därmed upptäcktes behovet för en ny lösning: en apparat som kombinerar funktionerna hos hårfönen, kemikalierna, plattången och borsten, på ett sätt som inte förstår ömtåliga hårstrån. Det var så idén till en värmeborste för platt hår föddes.

Vad är en plattborste?

plattborste bäst i testDet handlar om en elektrisk apparat som kombinerar de positiva aspekterna av hittills tillverkade verktyg. Som namnet antyder, är plattborsten en borste som plattar håret, med hjälp av väl uttänkta konstruktioner. Piggarna är noggrant placerade, så att borsten lätt ska kunna dras genom håret. De bästa plattborstarna har små fjädrar i piggarna, som gör att borsten formar sig efter hårbotten. Detta är ganska unikt och väldigt effektivt, eftersom det låter dig platta större delar av håret samtidigt utan att missa svåra ställen. Sidorna på dessa piggar blir varma, och det är denna effekt som får håret att platta till sig. En keramikbeläggning på piggarna hjälper håret att bevara sin glans, och gör för en skonsammare styling. Skaftet på en plattborste är ofta tillverkat i värmeavvisande plast, för att undvika brännskador och göra det möjligt att hålla i borsten under en lång tid utan obehagliga moment.

Att platta håret med en plattborste ska vara hur lätt som helst: du drar borsten genom håret ett par gånger och så var det klart. Inget mer bråk med tunna plattänger, hårfönar eller vanliga borstar som måste samarbeta för en okej effekt. Men innan du springer iväg till affären för att köpa första bästa plattborste: håll dig i hatten! Läs en plattborste recension, och ta reda på vilka modeller som finns tillgängliga där du bor. Lär dig om hur de designats, läs om deras fördelar och nackdelar. Dessa saker måste du veta först, så att du kan välja bästa möjliga modell för dig. Vi hjälper dig: i denna artikel har vi summerat de viktigaste punkterna om plattborstar, samt listat de punkter du behöver tänka på för att avgöra vilket redskap som kommer att vara bäst för just dig.

Att välja mellan plattång och plattborste

Målet är detsamma: slätt och fint frisörstylat hår. Men olika hår kräver olika stylingmetoder, och detta måste du tänka på innan du väljer vilken apparat som ska vara din favorit varje morgon. Är en plattång eller en borste bäst i test för just dig? Följande punkter kan hjälpa dig avgöra detta:

Din hårtyp och dina önskemål gör skillnad! Du som har tunt, lätt lockigt eller frissigt hår som har lätt för att bli skadat, kommer att ha stor nytta av plattborstens lägre temperatur. Piggarna på borsten kommer att nå ända in i hårbotten, vilket bidrar till ett enhetligt resultat på mindre tid. Jonfunktionen minskar statisk elektricitet, som kan få fina hårstrån att stå på kant, och den bidrar också till glansen. Eftersom du borstar håret med värme, skapas en naturligt fyllig look som plattången inte klarar av.

Har du däremot det starka och tjocka håret som alla med skandinaviskt hår suktar efter, kan plattången vara bättre för dina behov. Den högre värmen på tången hjälper dig att jämna ut tjocka lockar och gott om friss, eftersom håret kommer i mer direkt kontakt med värmen. Denna hårtyp tål hög värme mycket bättre, och är därför mindre känsligt till den låga temperaturen i en plattborste. Den stora mängden hår kan göra att plattborsten inte kommer åt allt den ska, och styling med detta redskap kommer att ta extra lång tid. Med en plattång blir du klar fortare, kommer åt mer hår åt gången, och resultatet räcker längre.

En bra idé för dig som har lite tjockare hår men inte vill spendera en halvtimme varje morgon för att styla det är att skaffa båda apparaterna. Du plattar håret ordentligt med plattången efter du tvättat och torkat det, och använder plattborsten resten av veckan för att retouchera looken.

Vad utmärker en bra plattborste?

  • Du ska inte bränna dig. Med plattborstar av sämre kvalitet finns det en risk att handtaget blir för varmt, och efter några minuter går det inte längre att hålla i den ordentligt. (Om du inte vill stå och hålla den med en grytlapp medan du kammar dig, men då är ju också själva poängen förlorad.) När piggarna är feldesignade kan den varma delen nudda vid hårbotten eller öronloben, vilket orsakar ovälkomna brännskador. Höll även ögonen öppna för silikonsnibbar på piggtopparna: dessa kommer att skydda din hårbotten under en tid, men de kan gå sönder och falla av när som helst, och då kan värmedelen lätt komma i kontakt med din hud. Den bästa plattborsten å andra sidan har designats för att formas efter din hårbotten. Piggarna ska kunna kortas av eller förlängas genom att variera på trycket, och handtaget ska vara gjort av värmeisolerande plast, som gör att du kan hålla i borsten hur länge som helst.
  • Du ska kunna justera temperaturen, och den grad du väljer ska vara konstant. Billigare versioner av plattborsten har bara en av-och-på knapp, som sätter igång en långsam uppvärmning av borsten tills den uppnår den maximala temperaturen. Har du extremt tjockt och tåligt hår kan detta kanske funka – men detta är inte fallet för de flesta av oss. Se till att borsten du väljer låter dig knappa in vilken temperatur du ska ha, så att ditt hår blir rakt och fint utan att förlora glansen eller få allvarligare skador.
  • Det ska gå snabbt. En plattborste som är bäst i test uppnår den valda temperaturen på en minut eller mindre, medan de sämre sorterna tar sin goda tid på sig. En konstant temperaturnivå gör för en snabbare stylingprocess, något som alla som måste rusa iväg varje morgon för att komma i tid kommer att uppskatta rejält.

Smarta detaljer för en positiv erfarenhet

plattång borste bäst i testVisst har man tänkt över detaljerna även i plattborstar! Tekniken har nått in i borstens tunnaste strå, allt för att du ska kunna rocka den stil du tycker bäst om utan att förstöra ditt hår. Några av de idéer som implementerats i denna skönhetsprodukt och fått vissa modeller att skina extra starkt i plattborste test är:

Keramisk beläggning. Denna används både på plattänger och plattborstar, och har som funktion att skona håret från skador. En keramisk plattborste gör att temperaturen fördelas jämnt, vilket snabbar på processen. Det hjälper också produkten att klara högre temperaturer och förlänger därmed dess livstid, så att du kan nyttja din nya produkt i flera år.

Joniseringsfunktionen minskar statisk elektricitet. Detta gör det lättare att hantera håret, och förhindrar enstaka oregerliga hårstrån från att flyga iväg eller “stå på skaft”. Det förbättrar även hårets utseende, i och med att det får mer glans och ser välskött och friskt ut.

En extra lång sladd kan minska på irritationsmoment rejält. Det händer ibland att speglar och strömutag inte samsas med varandra där man bor, och då är en extra lång sladd som skickad från himlen. Att sladdfästet roterar ger apparaten extra poäng – du kan röra dig som du behöver utan att oroa dig över en intrasslad sladd.

Olika värmelägen gör det möjligt för människor med olika hårtyper att använda samma borste. Det funkar också fint när du någon enstaka gång behöver använda högre temperatur än vanligt för att bli extra fin till helgdagsfesten.

Automatisk avstängning. Har du någon gång gått hemifrån på morgonen, för att efter någon timma börja undra om du faktiskt stängde av strykjärnet eller inte? Precis som ett strykjärn, kan en platt hårborste dra massor med ström om du lämnar den på hela dagen. Om detta sker ofta i ditt fall, kan en borste med automatisk avstängning vara din räddning från en dyr elfaktura. Det finns modeller som, efter en timme under vilken du inte tryckt på knapparna, stänger av sig själva.

Garantin är också viktig att tänka på. Ska du investera i en plattborste vill du att den ska tåla dagligt bruk länge. Går den sönder av okända anledningar inom ett år efter det att du köpt den, kan det vara bra med en garanti: att du får en ny borste i ersättning för den gamla.

Tips för användningen av en plattborste

Du har bestämt dig: plattborsten har saknats i ditt badrum länge. Nu har du hittat den modell du vill ha, och det är dags att skaffa den där sköna stilen du passar så bra i. Här kan du få läsa några smarta tips som kommer att hjälpa dig komma igång:

  • Håret ska vara torrt när du borstar det. Annars riskerar du ett ojämnt resultat.
  • Kör med en vanlig hårborste först. På detta sätt får du bort tuvor och knutar, och det blir lättare att använda plattborsten utan att piggarna fastnar i oregerligt hår, vilket också kan resultera i ojämnheter.
  • Värmen manar ut från keramikbeläggningen på sidorna av borstens piggar. Se till att håret får rejäl kontakt med dessa – det räcker alltså inte med en halvhjärtad ytlig dragning av borsten, utan du måste ta i ordentligt. Har du skaffat en bra elektrisk plattborste behöver du inte oroa dig för brännskador: piggarna kan nå ända in till din hårbotten på ett säkert sätt, vilket gör för en finare och snabbare styling.
  • “Klä mig långsamt, för jag har bråttom”. Denna visa uppmaning från en gammaldags kung visar hur viktigt det är att vara noggrann, särskilt när det är ont om tid. Att rusa igenom ett arbete är sällan bra, och detta är även sant när det gäller håret. Kör borsten långsamt genom hårstråna, och håll i topparna med andra handen för ett optimalt resultat.
  • Borsta håret både utifrån och inifrån!

En borste som klarar olika ändamål

Det finns lite dyrare modeller av plattborstar med infällbara borststrån och runt huvud. Dessa detaljer gör det lättare för dig att få loss håret från borsten. De möjliggör också en mångsidig användning av apparaten – du kan både platta och krulla håret, och även skapa volym i för tunt hår. Dessa modeller har fått extra höga betyg i plattång borste recensioner. Med fokus på att håret ska skyddas – rätt beläggning, temperaturval och jonteknik – kommer detta att vara ett ovärderligt redskap i din dagliga stylingrutin.