Odla själv och spara pengar på mat

Kan man spara pengar genom att odla sin egen mat? Att vi spenderar ohyggliga summor på mat varje månad är ingen nyhet. Och förutom alla pengar vi spenderar i mataffären så kastas också stora mängder mat. Upp emot en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soptunnan — det så kallade matsvinnet. Så förutom att man kan tjäna en summa på att ha sin egen grönsaksodling, så kan man också bidra till minskat matsvinn.

Att odla i sin egen trädgård ger möjligheter till att reducera matkostnader och pengar som spenderas i mataffären. Men hur mycket man kan spara beror mycket på vilten typ av plantor, grönsaker och hur mycket skörd man får ut — bland annat. Man kan alltså spara pengar genom att odla själv, om man gör det smart.

Det är absolut möjligt att spendera en hel förmögenhet på sin trädgård. Saker så som verktyg, bekämpningsmedel, jord och vattenkostnader kan snabbt bli höga, även för en liten trädgård. Så för att spara pengar med sin trädgård måste man aktivt minska kostnaderna samtidigt som man maximerar skörden.

Att man sparar in lite pengar är absolut en av fördelarna med att odla i sin egen trädgård, men det finns andra fördelar också som inte är att förglömma; en egen odling betyder att du har full kontroll över din egen mat, och du vet vilka (om några) kemikalier som används, och maten behöver inte heller transporteras runt halva jordklotet innan den hamnar på din tallrik. Sedan är själva trädgårdsarbetet hälsosamt. Att arbeta i trädgården är en utmärkt motionsform, och färska grönsaker är det mest hälsosamma man kan äta.

Att odla dina egna grönsaker kan alltså vara belönande på andra sätt än bara de finansiella besparingarna. Det är ändå möjligt att spara pengar i Sverige när vi odlar själva, om man har grundläggande kunskap om trädgårdsarbete — här kommer några hjälpsamma tips:

Grönsaksodlingar — grundläggande

Det finns enormt många olika sorters grönsaker som kan odlas hemma i din egen trädgård. Bara genom att promenera runt i mataffären så blir man medveten om hur många av grönsakerna som faktiskt går att odla i Sverige, speciellt om man har ett litet växthus. Men placeringen av trädgårdslandet är jätteviktigt. Nästan alla grönsaker behöver sol hela dagen och en genomfuktat jord. Trädgårdsodlingen bör ligga nära en vattenkälla. Här i Sverige kan man odla både sommar- och vår.
Vår som till exempel morötter, rödbetor och kål, planteras under våren och skördas mitt i sommaren. Sommargrönsaker så som tomater och squash, planteras senare under våren när risken för frost försvunnit, och skördas tidigt på hösten.

Genom att planera lite så kan man odla två olika plantor på samma ställe i trädgården. Använder man samma plats till två eller fler plantor, så kallas det för succession plantering. Andra tekniker så som interplantering och kompanjonplantering är också sätt att maximera utrymmet och få så mycket skörd som möjligt. Ju mer effektivt utrymmet används, desto mer pengar kan man spara på sin odling.

Att tänka på när man börjar sin grönsaksodling.

Välj grönsaker du tycker om att äta

Det säger sig självt — du kommer förmodligen att ta mycket bättre hand om växterna, och äta dom, om du tycker att de smakar gott. Så slösa inte tid, pengar och energi på grödor som bara får stå.

Välj grönsaker med lång hållbarhet

Växter som går att enkelt förvara länge, eller som lätt kan bli konserverade eller frysta, är ett jättebra sätt att spara pengar på. På så sätt kan du ha nytta av din grönsaksodling under en lång period. Grödor som till exempel potatis, lök, sötpotatis och squash står sig i flera månader. Andra grönsaker som till exempel bönor, tomater, gurka och majs kan man frysa in eller konservera. Genom att konservera och frysa in, kan man njuta av sin skörd även under vintern.

Odla grönsaker som är dyra i affären

Odla dyra grönsaker, så som tomater, jordgubbar, hallon och meloner. Under sommaren är det härligt att äta mycket frukt och bär, men det är också dyrt. Du kan också odla stora mängder av något som du köper regelbundet, till exempel potatis, bönor, lök, spenat, broccoli och morötter. Då minskar du inte bara på kostnaderna utan du kan också dra ner på besöken i mataffären.

Planera

Bestäm dig för vad vill odla och gör upp en plan. Skriv ner allt du vill göra. Ta reda på hur olika växter växer, vilken typ utav frukt och grönsaker som lämpar sig i ditt klimat.
Ställ gärna ut en tunna som fångar upp regnvatten. Lägg komposterad jord och gödning i trädgårdslandet för att förbättra och ge näring till jorden, det minskar dramatiskt behovet för konstgjord näring. Ta reda på hur du bör handskas med inkräktare, så som mördarsniglar och fåglar som gärna äter fröer. Börja med fröer av hög kvalitét, även om de är något dyrare — fröer är faktiskt rätt billigt, även de dyrare varianterna. De kan förvaras upp emot ett par år och du får bättre plantor av bättre frön.
Återanvänd behållare, krukor och byttor etc. Kom ihåg att för att spara pengar så måste man återanvända och använda sig av saker man redan har, samtidigt som man ger växterna det dom behöver.

Börja småskaligt

Precis som med mycket annat är det sant att övning ger färdighet. Växter kräver konstant vattning, regelbunden skötsel och omsorg. Att odla många olika typer av grönsaker i en stor odling kan vara övermäktigt för många, vilket kan leda till att allt går åt skogen. Begränsa dig till några få olika typer utav grödor det första året. När du fått in vanan och vet hur du ska hantera olika situationer bättre, kan du utöka storleken på din odling och skaffa flera olika plantor.

Slutligen

Ha roligt när du jobbar med din grönsaksodling. Uppmuntra dina grannar att också odla. Besök varandras trädgårdsland och ge varandra tips och trix. Det är också trevligt att bjuda vänner och bekanta på god hemlagad mat direkt från trädgården. Så förutom att du sparar pengar på att odla din egen mat får du också en ny hälsosam vana!