Motstå impulsköp: Så återfår du kontrollen

Efter att ha gått back flera månader i rad, har du bestämt dig för att ta tillbaka kontrollen över ditt liv. Du ska minsann inte låta reklamen ha makt över dig – det är du som äger pengarna och du som bestämmer vad de ska gå åt till. Det finns mycket information på nätet för att hjälpa dig komma igång, och du har varit duktig och läst igenom allt du kommit över. Du känner dig redo för att gå ut och handla matvaror – du vet ungefär vad du behöver, och du har en bra idé om hur mycket pengar du kan göra av med. Och så bär det iväg.

Efter några timmar står du hemma vid köksbänken och undrar exakt var det gick fel. Trots alla dina goda idéer, har du kassarna fulla med saker du egentligen skulle kunnat leva utan, och du har ändå glömt ett par viktiga varor. Det gick åt dubbelt så mycket pengar än du hade räknat med, och du kan fortfarande inte riktigt förstå hur det gick till – varför köpte du en fjärde stekpanna?

Impulsköp är ett av de största hoten mot hushållets budget. Vare sig det handlar om en enda stor summa eller flera småsummor som hopar sig, handlar det nästan alltid om saker som för stunden känns absolut nödvändiga – men efter tanketid visar sig vara slöseri med både tid och pengar. En skicklighet du måste lära dig så tidigt som möjligt för att kunna ha en framgångsrik personlig ekonomi är just att genomskåda reklam och motstå impulsköp. I denna artikel kommer du att få läsa om olika taktiker du kan ta dig till för att lära dig tänka rätt när du står i affären – och även innan du ens stiger genom dörrarna.

Gör inte detta!

Handla aldrig när du är hungrig. Detta första råd är lika viktigt som det är kort. Hungern är den bästa kryddan, heter ordspråket, och råkade du skippa lunchen innan du åkte till affären kommer även den fetaste, ohälsosammaste bullen att verka aptitretande. Se därför till att du äter ordentligt innan du drar iväg, och lägg märke till skillnaden detta kommer att ha på din inställning.

Känner du dig nere? Håll dig borta från affärerna! Det är ganska lätt att falla i fällan trösthandel, och det kan starta en ond cirkel som är ganska svår att ta sig ur. Den lilla kick du får när du betalar för den där nya, snygga kudden som kommer att passa så bra i soffan därhemma är ganska lurig – den försvinner som sand silad genom fingrarna, och kvar står du med samma ledsnad plus skuldkänslor över impulsköpet. Kommer depressionen är det då bättre att du tar till andra metoder – ring en vän, gå en runda i parken eller lyssna på dina favoritlåtar i stället. Shoppingen kan du klara av nä du mår bättre.

Att handla online har blivit mycket populärt det senaste decenniet, och butikerna arbetar jämt och ständigt för att förbättra din upplevelse som kund. Detta gör det snabbt och smidigt, men även mycket lättare att låta dig få tillgång till reklam om just den sortens produkter som du skulle kunna fastna för. Därför bör du som har lätt för att impulshandla helst surfa privat med inkognitoflikar, eller justera dina cookie-inställningar – så att dina aktiviteter på nätet inte avslöjar för försäljarens system vilken sorts produkter du skulle kunna falla för.

Gör detta!

Bestäm i förväg hur mycket tid du ska ägna åt din shoppingtur, oavsett om den ska ske i fysiska butiker eller på nätet. Om du vet med dig att du bara har till exempel en halvtimme på dig, kommer du med större säkerhet att fokusera på att hitta de produkter du skulle ha, i stället för att stanna upp och närmare beskåda en mycket attraktiv pryl som du inte ens visste att du behövde innan du gick in i affären. Och var inte snäll mot dig själv när du sätter tidsgränsen: försäkra dig om att det blir så lite tid som möjligt. Att shoppingturen inte känns som en avstressare eller som rekreation kommer i längden att fungera som ett skydd för dig.

Hur mycket kostar saken du vill ha? Är det till exempel 50 % rabatt på en plasma-TV kanske det känns väldigt lockande att köpa den. Det är ju jättebilligt! Då ska man väl passa på? Javisst – om du verkligen behöver den. Annars betalar du bara för lusts skull – och inte tjänar man på det, inte. Ser du något du vill ha som kostar en rejäl summa, gör du därför bäst i att sova på saken: gå hem, tänk över situationen, överväg om det handlar om ett behov eller endast en önskan, och om så, om du verkligen har råd med den. Fall inte för reklam om det billigaste sms lånet bara för att få råd med ditt köp – det är alltid bäst att handla för egna pengar.

Skriv en lista! Det viktigaste du bör göra för att ta tillbaka kontrollen över ditt spenderande är att bestämma i förväg vad du ska köpa, och hålla dig till detta. Nöj dig inte med att ”ha ett hum” om situationen – sätt dig ner och skriv upp exakt hur mycket tandkräm, potatis och T-tröjor du ska köpa, och titta inte ens åt ett annat håll när du står framför hyllorna i butiken. För att försäkra dig om att du får med allt, bör din lista vara ett veckolångt projekt: skriv upp varorna varje gång de tar slut, så sparar du både tid och pengar i längden. För dig som gillar teknik finns det vissa smarta appar som du kan ladda ner på mobilen, där du får fullständig koll på de prylar du behöver och även kan skriva in hur mycket de kostar, så att din budget fungerar som den ska. På så sätt kan du se vad du bör köpa mer eller mindre av för att spara pengar, och även få koll på och justera dina matvanor, vilket i längden också kommer att bidra till ett hälsosammare liv.