Bästa mobiltelefon för äldre 2018

mobiltelefon för äldre

Det är svårt att vara gammal. Med åren kommer vishet och erfarenhet, men också en mängd problem som tyder på att tiden man blivit tilldelad på jorden snart är slut. Detta har man vetat och väntat på sedan urminnes tider, men den tekniska revolutionen vi upplevt under det senaste decenniet har presenterat ett nytt problem för den äldre delen av samhället: de har svårt att komma ikapp. Vid en tid i livet då syn och hörsel börjar försämras, ben och höfter gör ont och gör det svårt att gå, och minnet är ännu mindre pålitligt än det brukade vara, ska våra far- och morföräldrar lära sig hantera mobiler, datorer, paddor, och allsköns tekniska under som bara underlättar livet för den som förstår sig på dem.

”Jag vet inte hur denna funkar”, är ett vanligt klagomål, och varför ska man egentligen hålla på med mobiler när de inte gör som man vill? Vissa har köpt en fin telefon för att kunna hålla kontakt med familjen. Det är ju det den är till, eller hur? Men när det är dags att ringa, finns det en hel uppsjö olika knappar man kan trycka på, och med lite darriga fingrar kan det lätt bli fel. Instruktionerna kanske står på fel språk. Hips vips är bokstäverna för små, eller intensiteten på ljuset minskar. Även den mest teknikintresserade gamling kan ha problem med någon av de diminutiva eller gömda funktionerna på mobilen – det händer väl alla? Och så fort man hunnit vänja sig, lanseras det en ny modell – det är bara att börja om från början. Inte att undra på att de flesta helst vill ha kvar sin gamla modell, eller hålla sig undan från det hela!

Behovet av mobiltelefoner som anpassar sig till äldre människors omständigheter var solklart. Och det uppfylldes. En seniortelefon designades och lanserades, och vi kan nu få tag på dem till ett resonligt pris. Här kan du lära dig allt du behöver veta om dessa mobiler, samt få tips när det blir dags att välja en till en nära familjemedlem – eller till dig själv.

Omtänksamt designat

mobiltelefon för äldreDe flesta nya mobilerna har designats för att vara flashiga, verkligen hjälpsamma för allsköns människor. Den som lever för att jobba kan ha en virtuell assistent direkt i fickan, och sköta affärerna oberoende av platsen. Barn och ungdomar har både studiehjälp och underhållning, upptagna föräldrar kan hålla koll på sina barn och samtidigt sköta sin oändliga att-göra lista. Man blir påmind om allt man råkat glömma, och man kan hålla kontakten med vem man vill. Mobilen ska alltså passa vem som helst – inte att undra på att den kommer med ständigt nya uppdateringar och uppgraderingar!

Detta passar dock inte den äldre delen av befolkningen. Deras behov ser helt annorlunda ut, och det var först när man insåg detta som behovet för seniortelefoner mobil stod klart. En modell med lättare interface, med större knappar, som inte halkade ur handen och som framställde sina meddelanden och uppdateringar på ren klingande svenska i stora, läsbara bokstäver.

Det finns två sätt att skaffa en seniormobil: du köper en vanlig mobil och anpassar den till din far eller morfars särskilda behov, eller att skaffa en som är direkttillverkad för äldre användare. Visserligen är utbudet av de senare inte lika stort som de förra, men det kommer att vara mycket lättare för senioren att komma igång.

Funktioner som förenklar livet

För nybörjaren har en mobiltelefon för äldre blivit utrustad med guides och övningar. Är det den äldre människans första mobil? Har de alltid haft svårt med ny teknik, eller har de lätt att glömma? Då tål det att tänka på att skaffa en telefon som förutser detta och visar ägaren hur hen ska göra. När man startar upp telefonen ska det finnas en steg-för-steg guide som visar hur man gör, och för den ovane med pekskärmar kan det även finnas övningar som visar hur det ska gå till.

Gränssnittet ska vara lättbegripligt. Det ska vara lätt för användaren att ringa, skicka sms, skicka mejl och gå på internet. En guide som förklarar ”hur det nu var man gjorde”, och klara knappar som i stället för en symbol har ordet SKICKA, gör det mycket lättare att komma ihåg.

Syn- och hörselproblem behöver inte vara ett hinder. Ikonerna på en senior mobiltelefon måste vara extra stora och tydliga, och det kan inte finnas alltför många på samma sida. Med tanke på de som har hörselproblem har man också designat seniortelefoner med stöd för hörslinga. Volymen på båda samtal och högtalare är extra hög, för att även den som håller på att förlora hörseln ska kunna kommunicera lättare.

Trygghetslarmet är en stor favorit. Något som många äldre oroar sig över är att de bor ensamma, eller lämnas ensamma under längre perioder av dagen. Detta var ju inget problem i unga dagar, då hittade man på något att göra för att fylla tiden hur lätt som helst, men nu – vad händer om man ramlar och bryter höftbenet? Måste man ligga där tills någon hittar en? Tänk om man får hjärnblödning eller hjärtattack? Eller om någon kommer och hälsar på med onda avsikter? En mobil för äldre har en specialfunktion: du förinställer numret till utvalda personer. Trycker du sedan på larmknappen en enda gång, kommer mobilen att ringa upp dessa personer så att de förstår att något är på tok och kommer på en gång. En riktigt uppskattad nödlösning för den som är ensam och nervös!

Enkla ikoner, färre funktioner

Den yngre generationen är van att tänka ”ju mer, desto bättre”, och detta särskilt när det gäller ny teknik. Den nya mobilen ska ha större minne, fler program, fler funktioner. Och ju bättre den uppfyller dessa krav, desto häftigare är luren. Inte så för många i de äldre generationerna! De kanske bara skulle ha mobilen för att ringa, messa någon ibland eller ta ett kort någon gång. Helt plötsligt kan de stå där med mobilen i handen och undra vad Shazam är för något och varför den vill att de ska nynna en melodi när det enda de ville var att få tag på Hanna Grönlund. Därför är pensionärsmobilen designad för att man ska kunna aktivera eller avaktivera de flesta funktionerna, för att göra användningen så enkel som möjligt för nybörjaren.

Stora och klara symboler är också viktigt – men de måste vara självförklarande. När den som vuxit upp vetande att fönster ska tvättas när det är vårstädning, papperskorgar ska tömmas när sopbilen kommer och skrivbord har ett set lådor får ha hand om en mobil som snackar om ”papperskorg”, ”skrivbord” och ”fönster”, kan det vara lite rörigt. Då krävs det en bra smartphone för äldre som visar klart och tydligt var telefonen, Skype, Facebook och Mail är. Ju mindre man måste komma ihåg åt gången, desto lättare blir det!

Handboken i luren

Gränssnittet måste vara anpassat till den äldre användaren. Så här har designerna klarat utmaningen: du har fyra genvägar till dina favoritappar, och ett fast menysystem som visar funktionerna. (Det finns även modeller som är helt röststyrda.) Det står klart på skärmen vilken knapp som gör vad: ”Ringa” låter dig komma åt kontaktboken och därefter ringa upp personen, ”Visa” tar dig till bildgalleriet, webbläsaren, kalendern, eller väderprognosen, beroende på vad det är du vill visa. ”Skicka” kan du göra med ett mail, ett sms eller en bild – och det är också det knappen låter dig välja.

Priset gör skillnad

En sak som gör senioranpassade mobiltelefoner till stora favoriter är den lägre kostnaden. Inom en prisrang på 2 000 – 3 000 SEK befinner de sig bland de billigare modellerna på marknaden. Googla kodord som ”äldre mobiltelefon köpes”, eller ”senioranpassad mobil”, så kommer du att få flera bra förslag på resonliga priser. Detta är inte minst sagt bra för den som ska leva på sin pension och måste börja budgetera: för inte vill man lägga ut en massa pengar på något man inte kommer att förstå sig på!

Ska du köpa en ny mobil till någon som har det svårt att hantera ny teknik, kan det vara kärleksfullt att inte lämna fram ett oöppnat paket: ta dig tid att förstå hur modellen du valt fungerar, så att du vid överlämningsdags kan hjälpa personen att komma igång.

Fördelar och nackdelar med mobiltelefoner för äldre

seniortelefonSom med alla andra produkter finns det både positiva och negativa sidor till mobiler som designats specifikt för äldre. Här kan du läsa om dessa, vilket kan hjälpa dig avgöra vad du ska tänka på när du ska välja din släktings nya lur:

 • De är byggda för att hjälpa den som inte förstår sig på telefoner. Det är här alla händiga guider och stora ikoner kommer in. Designerna tänkte sig in i en gammal människas situation, och skapade något som skulle underlätta livet åt denne: en mobil som förutser problem och hjälper användaren att komma över dem.
 • Förstorade bokstäver och förbättrat ljudsystem har gjort dem till en verklig hjälp för den som börjar förlora sina sinnen.
 • Ett minskat antal funktioner och ikoner gör det enklare att komma dit man skulle och komma ihåg hur man skulle göra med mobilens huvudfunktioner: ringa, messa, skicka emails och ta kort.

 

 • Batteriet kan ladda ur snabbare än hos andra mobiler. Det är en bra idé att även ha en trådlös laddare som komplement till mobilen.
 • Kameran brukar inte vara den bästa: resolutionen trappas ofta ned för att göra mobilen billigare.
 • Vissa modeller är extra tunga.
 • Ljudet är visserligen högt, men det kan ibland låta skränigt och vasst.

Det fysiska utseendet

Hur en telefon ser ut är kanske viktigare än du trodde. Designen gör skillnad för hur den kommer att kännas i handen – är man lätt darrhänt och inte har så stadigt grepp som förr vill man gärna ha en mobiltelefon med stora knappar som inte slinker ur fingrarna vid minsta miss. Mobiltelefoner för seniorer byggs därför lite större än vanliga mobiler, och de är även lite tåligare: en mix av aluminium och plast gör för en känsla av hög kvalitet. De brukar också inte bero helt på pekskärmen: upp till tre fysiska knappar gör det mycket lättare för användaren att klicka sig fram. Av-och-på knappen placeras på ett mindre åtkomligt ställe, för att minska risken att man stänger av telefonen när man ska försöka justera volymen.

Att välja seniormobil

När det blir dags att välja vilken enkel mobiltelefon för äldre du ska köpa som present, finns det vissa saker du bör tänka på. Vi guidar dig genom denna lista:

 • Enkelhet. Behöver personen verkligen en enklare telefon? Seniormobiler har designats för äldre människor som sällan eller aldrig hanterat en mobil, eller som har problem med syn och hörsel. Men har du en gammal farfar som älskar teknik och varit på topp med detta hela livet, och dessutom ser och hör hur bra som helst – skaffa den nyaste smartphonen i stället. Det kommer att uppskattas mycket mer.
 • Hur lätt är mobilen att hantera? När det handlar om någon som utsatts för mobiler för lite sedan, kan en intuitiv mobil med stora knappar vara bäst: få funktioner, och det ska stå på skärmen exakt vad det är du håller på med.
 • Storleken. Både luren och knapparna ska vara stora nog att hanteras utan större problem, särskilt av någon som inte är så stadig längre. Den ska tåla att hållas mot örat under ett telefonsamtal utan att man riskerar att tappa den.
 • Lugnande funktioner. En ring-knapp som alltid gör ett särskilt ljud när man gjort rätt kan vara väldigt skönt för den som inte vant sig än.
 • Larmet. Det är alltid en bra idé att ha ett nödlarm någonstans, och ju äldre personen blir, desto viktigare blir det att de får ett bra sätt att be om hjälp på.

Tänk dig in i personens situation, och försök visualisera dennes behov. Vad skulle du uppskatta om du befann dig i livets höst? Detta är bästa sättet att göra rätt val – från och med nu kommer ni att kunna kommunicera med varandra oftare, vilket knyter tätare kärleksband. Och detta är ju det vi alla vill njuta av livet ut!