Lär dina barn att spara

Det finns många sätt som kan hjälpa och uppmuntra ditt barn att spara pengar inför framtiden. Många föräldrar gör det genom att skaffa en sparbössa eller ett bankfack. Här utforskar vi olika sätt som lär barnet att spara pengar, samtidigt som det hjälper barnet att lära sig om pengar och sparande.

Att lära sitt barn om sparande och genom att uppmuntra barnet att spara pengarna i en sparbössa eller spargris, så lär vi barnet att pengar inte behöver spenderas direkt. Det uppmuntrar också till att spara mot långsiktiga mål. Som många av oss säkert minns, så är känslan av att äntligen köpa något man sparat till länge oslagbar. Så att använda en spargris är ett sätt att lära barn att spara pengar.

Här är några andra sätt som hjälper barn att lära sig om pengar och sparande:

Dela upp pengarna

Det här innebär också en typ utav sparbössa. Ge ditt barn två olika bössor, eller burkar — glasburkar funkar jättebra här, så att de kan se tydligt hur pengarna växer. Märk en burk med “spendera” och den andra med “spara”. Förhoppningsvis lär sig då barnet hur snabbt pengarna försvinner ifrån burken som är märkt med “spendera”, och hur det byggs upp i “spara”-burken.
Liknande har vi vuxna ofta ett “sparkonto” och ett “lönekonto”. Då kan vi också förklara lättare för barnen hur vi sköter vår “vuxna” ekonomi, att man måste spara pengar för att ha pengar, och kontot man spenderar ifrån faktiskt inte är outtömligt.

Ge fickpengar eller veckopeng som belöning för sysslor eller gott beteende

De flesta barn får någon typ utav veckopeng eller fickpengar, men det är en bra idé att ge pengarna som belöning för någon typ utav syssla eller gott beteende. Oavsett om det handlar om att tömma diskmaskinen en gång i veckan, eller inte bråka vid läggdags, så lär sig barnen att ansvarsfullt beteende lönar sig.

Detta ger lärdomen av att pengar är något viktigt som inte kommer utan ansträngning, och ingenting som bara kommer till en bara sådär. Uppmuntra också till att spara pengarna i bössan, eller dela upp mellan de två olika bössorna. Diskutera även med barnet vad det planerar att spendera pengarna på, och förklara vad det kan köpa för pengarna—istället för att spendera det direkt.

Låt dom hantera pengar

En sparbössa är inte det enda sättet att hantera pengarna på (även om det är ett bra sätt). När du gör små inköp, som till exempel betalar en parkeringsavgift, låt ditt barn betala. Berätta för barnet hur mycket pengar det är, vad det betalar för, och låt dom betala in i maskinen eller ge pengarna till kassören. Medan de lägger i pengarna kan man hjälpa till att räkna upp till målet (“1 krona, 2 kronor…”). Det här tipset är speciellt användbart om du har små barn, och de flesta barn brukar älska att bli anförtrodda det viktiga jobbet att betala.

Öppna ett sparkonto tillsammans

Besök en jämförelsesida på internet tillsammans, inte en sida som jämför lån, utan en sida som jämför sparkonton. Där kan du visa alla olika typer utav sparkonton som finns tillgängliga för barn (eller deras föräldrar) som kan spara deras pengar inför framtiden. Diskutera de olika förmånerna hos respektive kontoutgivare (om du tror att de är gamla nog att förstå), och låt barnet bestämma själv vilket sparkonto han eller hon vill teckna. Gå igenom ansökningsprocessen tillsammans och visa barnet när kontot är öppnat. Vissa banker erbjuder betalkort till barn som de kan använda istället för kontanter, så i dagens allt mer kontantlösa samhälle kan du lära barnet hur man använder ett betalkort som betalmedel, men var bara säker på att hålla ett öga på vad han eller hon spenderar sina pengar på — och hur mycket pengar som går åt!

Använd ett spardiagram

Rita upp ett spardiagram tillsammans, med det ultimata sparmålet på toppen. Varje gång de lägger till pengar till sitt sparkonto eller i sin sparbössa så kryssar ni i det i tabellen. Försäkra dig om att alltid berätta exakt hur mycket pengar som har lagts till, speciellt om du själv bidrar. Låt dom gissa hur lång tid det kommer att ta innan målet är nått i den takt som ni nu sparar.

Leta efter privatekonomiska spel och appar

Det är troligt att barnen har en relativ god teknisk förmåga, speciellt om de är något äldre. Det är god tid att lära dom spela spel och använda appar som lär dom vikten av att hantera pengar. Alla spel — även vanliga spel som har ett belöningssystem som Temple Run eller Candy Crush, lär barnet att spara ihop pengar som sedan kan bli spenderat på ett ansvarsfullt sett. Se bara till att de inte har tillgång till app-butiken där de kan köpa nya spel-pengar för riktiga (dina) pengar!

Ge dom ett lån

Om du vill lära ditt barn om att låna och betala skulder, låna då ut pengar till dom. Dessa pengar ska absolut betalas tillbaka, med ränta. Du kan till exempel låna ut 50 kronor och förklara att dom måste betala tillbaka 50 kronor, plus 5 kronor i ränta. Förklara att om dom hade sparat ihop de där 50 kronorna själva, så hade dom inte behövt betala de där 5 kronorna i ränta. Detta kan såklart vara svårt för små barn att förstå. Men det är viktigt att förstå att skulder alltid måste betalas tillbaka och bör undvikas till den allra högsta grad om möjligt.

Leta tillsammans efter bra priser och erbjudanden

Nu är den stora dagen äntligen är här och ditt barn har sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa något jättefint. Men då är det viktigt att förklara för barnet vikten i att inte göra några förhastade beslut. Ta god tid på er, sätt er ner vid datorn och jämför priser hos olika återförsäljare. Se också efter om ni kan få tag på varan i begagnat skick, och förklara vad det innebär att köpa något begagnat. Prata om saker så som fri frakt, ångerrätt och garanti. Låt sedan barnet köpa sin önskeleksak och sedan är det dags att börja spara igen!