Kreditkortsskuld: Problemet och lösningen

Skräckscenariot har blivit verklighet i ditt fall. Du hade koll på allt i början, men lite i sänder släppte du taget. Du har plötsligt insett att du är skyldig alltför mycket pengar, och dina betalningsmöjligheter kommer inte att täcka detta på länge. Du ångrar bittert dagen då du bestämde dig för att börja handla på kredit, men det hjälper inte: du är fast i skuldfällan, och ser ingen utväg.

Har du råkat ut för detta är du långt från ensam. Men vad kan du göra åt saken? Denna artikel kommer att handla om just detta: varför kreditkortsskulden blir ett problem, och hur du kan 1) undvika att falla i denna fälla och 2) komma ur den om du redan trillat i.

Då kan det vara farligt

Kreditkortet är inte skapat som problemmakare. Det handlar om en smidig lösning på en ekonomisk situation som ibland liknar en berg-och-dalbana, där topparna används för att jämna ut hålen så att du kan hålla dig till en resonlig budget varje månad. Men har du som vana att missa förfallodagen för krediträkningen kan du råka i problem – det är obetalda räkningar som skapar de största problemen i de personliga finanserna, och oförutsedda situationer ovanpå detta kan välta omkull en instabil kassa.

Har du kreditkort är det därför viktigt att du även har ett hållbart återbetalningsschema. Var kvick med att kommunicera med dina kreditgivare om du märker att det börjar gå fel, så att du kan dra åt nödbromsen innan skulderna blir för höga. Upprätta en kreditlimit om du vet med dig att du har svårt att motstå impulsköp, och handla aldrig för mer pengar än du tjänar. Att i krisstunder försöka hitta det billigaste snabblånet betalningsanmärkning, kan ha en förödande effekt på den stabilitet du försöker upprätta.

När du redan fallit i fällan

Sitter du i skuldfällan beror det på att du levt utanför dina möjligheter. Om detta skett på grund av händelser bortom din kontroll eller bara slarv har vid detta lag inte så stor betydelse: resultatet är detsamma, och lösningen är också liknande. Du har redan tagit första steget genom att inse hur din situation ser ut och förstå att du behöver göra något åt det. Processen kommer att vara lång och krävande, men håller du ut och gör det du ska kommer skulden snart att sluta tynga dina axlar och endast vara ett suddigt minne.

Ändra dina vanor

Det första du måste göra för att börja ta dig ut ur kreditkortsskulden är att ändra på de vanor som gjort att du trillat dit i första hand. Hur ser dina köpvanor ut? Vad kan du justera för att göra dig av med en mindre summa pengar i månaden? När det handlar om mat: Köp närodlade grönsaker, och passa på att storhandla när det är säsong på vissa produkter. Lär dig att göra konserver, sylta, salta eller frysa. Laga din egen mat hemma i stället för att äta ute: du sparar pengar på kort sikt genom att det blir billigare, och på lång sikt i och med att du skyddar din hälsa och slipper framtida utgifter för medicin eller andra behandlingar. Ta vara på naturens gåvor, och odla gärna grönsakerna själv om du har tillgång till en liten jordplätt.

Transportkostnader brukar också göra ett regelbundet hack i lönen. Spara lite genom att åka buss eller tunnelbana i stället för bil. Är det möjligt att ta cyckeln eller gå dit du ska, gör detta så ofta du kan. Motionen kommer inte bara att vara bra för din ekonomi – din kropp kommer att tacka dig.
Tänk om din livsstil, och gör dig av med allt som du inte tjänar på. TV-abonnemanget kanske känns som en nödvändighet, men sanningen är att det endast låter hjärnan koppla av under några (ibland alltför många) timmar. Hitta hellre en friluftsaktivitet att ägna dig till, så sparar du både tid och pengar samtidigt som du gör en insats för din lycka. Byt ut dyr underhållning mot billigare alternativ – medlemskapet på gymmet kan du kanske slopa under en tid och i stället testa de många betalfria program och applikationer som finns att hitta på nätet.

Betala när du kan, så mycket du kan

Nöj dig inte med att klara den minsta möjliga avbetalningen på din räkning varje månad. Fokusera på att minimera din skuld genom att amortera så mycket du kan, och kom ihåg att du under en tid kommer att ha ganska begränsade resurser – undanfly därför både tillgång till produkter som du vill ha och reklamen om dessa. Ju mindre du utsätter dig för positiva budskap om det du inte har råd med, desto lättare kommer det att vara för dig att motstå impulsköpet.

Tjäna mer pengar

Världen vi lever i erbjuder allt fler möjligheter för energiska arbetare att ta på sig extraknäck för att tjäna lite mer i månaden. Pröva på att frilansa om du kan göra tid för det: på nätet kan den som vill oftast hitta något att göra. Gillar du att skriva, rita, designa? Är du IT-expert? Har du lätt att ta kontakt med folk? Dessa är endast några få av de många skickligheter som eftertraktas hos frilansare. Vill du hellre ha ett utomhusjobb kan du höra för dig om grannarna behöver en hundvakt, husvakt, trädgårdsmästare eller chaufför. Samla ihop dina fina men onödiga prylar och ordna en auktion. Det finns mycket du kan göra för att få in ett par extra kronor här och där – och många bäckar små blir tillsammans en stor å som tar dig långt på vägen till en skuldfri framtid.

  • Ett sista råd: Lev inte som en ascet om du inte kommit så långt att du behöver ansöka om skuldsanering. Se till så att du varje månad lägger undan en liten summa för att unna dig och familjen något gott – annars kommer glädjen över ditt hårda arbete snart att försvinna, och de negativa känslor som då tar över kommer att tära på dina krafter. Fokusera alltid på att komma ur skuldfällan med glädje och hälsa i gott bevar.