Kampen för kontroll: Så börjar du spara

Spara, spara – du vet att du måste, men varje gång du försöker få in vanan verkar något gå fel. Du kanske sätter sprätt på hela summan när du får syn på något du verkligen vill ha i skyltfönstret på en alldeles för dyr affär. Eller så tror du att du har koll på situationen, du lägger flitigt undan en viss suma varje månad, bara för att senare upptäcka att du måste ta ut pengarna igen i alla fall för att klara dig tills nästa lön kommer. Hur kan du då hitta rätt balans? Finns det något enkelt sätt att ta kontroll över ditt sparande?

Skaffa en överblick över din privatekonomi

Budgeten bör ej försummas. Vill du få koll på vad dina pengar går åt till måste du faktiskt sätta dig ner och räkna ut det, även om du kanske hatar siffror. Ett enklare sätt att göra detta är att delegera jobbet: skaffa en app som bokför alla dina inkomster och utgifter. Det första du bör göra är att identifiera dina fasta kostnader, som hyra, lånekostnader eller transport. Gå sedan vidare till de utgifter som inte tillhör dessa kategorier. Du kommer säkert att bli förvånad: en återkommande kostnad som verkade billig i början kan snart hopa sig och dra enorma summor från ditt konto. När du nu identifierat de dåliga vanorna kan du börja tänka på att dra ner på dessa. Men du måste även…

… sätta ordentliga mål

Ett realistiskt mål kan hjälpa dig att hålla dig till den tidsgräns du avsatt åt sparandet. Titta över din budget och tänk efter vad som kommer att funka i ditt fall: hur mycket av din lön kan du lägga undan varje månad? Hur stor summa vill du kunna få ihop till slut? Kom ihåg att målet inte måste vara något spännande, som en resa – i första hand bör du välja en summa att ha som buffert att falla tillbaka på under svåra tider och spara ihop till denna. Men hur ska du få ihop mer pengar?

Utgiftbanta

Det bästa sättet att spara pengar på är att inte slösa. Nu när du vet hur mycket du har och hur mycket du vill ha, blir vägen dit lite mindre krånglig. Gå igenom dina utgifter en efter en, och trimma bort allt som inte hör till. Betalar du fortfarande pengar till det där gymmet du inte varit på i två år? Betalar du för tjänster du egentligen inte behöver? Äter du ute fler än ett par gånger i veckan? Brukar du ta ett snabbt lån när ekonomin börjar truta? Var ärlig med dig själv, och gör dig av med abonnemang, medlemskap och andra utgifter som du ändå inte använder. Många bäckar små gör en stor å, och du kommer snart att märka att slutsumman efter att månadens utgifter borträknats är lite större än den brukar vara. Och då är det dags att ta vara på de slantarna: automatisera processen genom att sätta upp en stående överföring till ditt sparkonto. Nu har du klarat av början: framåt marsch mot en tryggare ekonomisk framtid!