Hur du på ett bra sätt hanterar din personliga ekonomi

Att jobba på sin egna personliga ekonomi är ett ämne som inte lärs ut i många skolor, men är något som nästan alla behöver ta itu med i sitt liv förr eller senare. . Att ha en hälsosam plan för sina pengar och för sitt hushålls ekonomi är en grund för att man ska leva ett så stressfritt liv som möjligt. Det innebär även frihet till en viss grad. Dessutom så innebär det att du står skyddad vid eventuella utgifter och om det skulle hända något i ditt hus eller en lägenhet, allt från att diskmaskinen går sönder till att du behöver renovera badrummet, kan du med en god ekonomi planera och finansiera utan att det ska tära på din vardag.

Gör en budget

Under en månad, håll koll på alla dina utgifter. Du behöver inte begränsa dig själv, bara få dig en idé om vad du spendera pengar på under en viss månad. Spara alla dina kvitton, anteckna hur mycket pengar du behöver kontra hur mycket kostnader du har vad gäller kreditkort, och räkna ut hur mycket pengar du har kvar när det är dags att gå över till en ny månad.

Efter den första månaden, göra en bedömning av vad du förbrukat. Du behöver inte skriva ner vad du önskat att du hade spenderat; skriv ner vad du faktiskt har spenderat. Kategorisera dina inköp på ett sätt som är meningsfullt för dig. En enkel lista över dina månatliga utgifter kan se ut ungefär såhär:

  • Månatlig inkomst: 30,000 kr
  • Kostnader:
  • Hyra/lån: 8000 kr
  • Hushållsräkningar (apparater/el – /kabel -): 1250 kr
  • Livsmedel: 3000 kr
  • Äta ute: 1250 kr
  • Bränsle för bil: 1000 kr
  • Försäkring/Tandläkare: 2000 kr
  • Övrigt: 4000 kr
  • Besparingar: 9000 kr

Skriv nu ner din faktiska budget

Baserat på månaden av faktiska kostnader — och din egen kunskap om dina utgifter — ta och budgetera hur mycket av din inkomst som du vill tilldela varje kategori varje månad. Om du vill kan du använda en online-budgetering-plattformen, för att hjälpa dig att hantera din budget.

I din budget, gör separata kolumner för beräkna budget och faktiska budgeten. Din planerade budget är hur mycket du tänker spendera på en kategori; detta bör förbli densamma från månad till månad och beräknas i början av månaden. Din faktiska budget är hur mycket du spenderar, och det fluktuerar från månad till månad och beräknas i slutet av månaden.

Många människor lämnar ett betydande utrymme i sin budget för besparingar. Du behöver inte strukturera din budget till att omfatta besparingar, men det är allmänt betraktas som en smart idé. Professionella planerare upplyser sina kunder om att avsätta minst 10% till 15% av deras totala intäkter för besparingar.

Var ärlig mot dig själv om din budget

Det är dina pengar — det finns egentligen ingen mening med att ljuga för dig själv om hur mycket du kommer att spendera när du gör en budget. Den enda person du skadar när du gör detta är du själv. Å andra sidan, om du inte har någon aning om hur du spenderar dina pengar, kan din budget ta ett par månader att få form. Under tiden, lägg inte ner tid och ta fram ”ungefärliga” siffror tills du kan vara realistisk med dig själv.

Till exempel, om du har 5000 kr som går till sparande varje månad, men vet att det kommer att konsekvent vara näst intill omöjligt att uppnå detta, ta inte och sätt det målet. Ta fram ett mål/siffra som istället är realistisk. Gå sedan tillbaka till din budget och se om du inte kan justera den för att få loss pengar någon annanstans, och se till att föra det till ditt sparande.

Håll koll på din budget över tid

Den hårda delen av en budget är att dina utgifter kan ändras från månad till månad. Det som är så bra med en budget är att du har hållit koll på dessa förändringar, som ger dig en korrekt uppfattning om var dina pengar gått under året.

Att sätta en budget kommer att öppna dina ögon för hur mycket pengar du spenderar, om de inte redan har öppnats. Var bara medveten om att du fortfarande kan behöva låna pengar, om det är större belopp om du inte har något val, då kan det vara läge att skaffa pengar utan villkor och det innebär inga direkta utgifter. Se dock till att börja planera på att betala av det.

Planera för det oväntade

Att sätta en budget kommer också att lära dig att du aldrig vet när du kommer att betala för något oväntat — men att det oväntade kommer att förväntas. Du kan uppenbarligen inte planera för när din bil kommer gå sönder, eller när ditt barn behöver läkarvård, men det lönar sig att förvänta sig att dessa risker kan ske, och att vara beredd för dem rent ekonomiskt, när de kommer.

Om du har pengar som ligger, ta och betala tillbaka på ditt lån. För många människor, är ett köp av ett hem den mest kostsamma och betydande affären de någonsin kommer att göra i sina liv. Av denna anledning, hjälper det att veta hur du du ska lägga in pengar på ditt lån på ett klokt sätt. Ditt mål i att betala av dina lån, bör vara att minimera räntebetalningar och avgifter och samtidigt balansera ut resten av din budget.

Försök att göra förskottsbetalning så tidigt som möjligt. De första fem till sju åren av ett lån är i allmänhet när dina räntebetalningar kommer att vara som högst. Om du kan, ta en del av din skatteåterbärning och betala av en del av lånet direkt. Att betala av i förtid kommer att bidra till att öka ditt kapital snabbt genom att sänka din ränta.

Se om du inte kan göra betalningar varannan vecka i stället för månatliga utbetalningar. Istället för att göra 12 betalningar på ditt lån på ett år, se om du inte kan göra 26 betalningar på ditt lån istället.

Detta kommer att tillåta dig att spara tusentals kronor, förutsatt att det inte finns några avgifter i samband med det. Vissa långivare tar ut betydande avgifter i syfte att ge dig den förmånen, och även då gäller endast betalning en gång i månaden.