Hur du på bästa sätt hanterar din personliga ekonomi

Hantera din personliga ekonomi på ett så bra sätt som möjligt bör definitivt vara på toppen av din att göra-lista. Du vet att ett välordnat och organiserat ekonomiskt tillhandahållande innebär ett mindre stressfullt och gladare liv, dock kan tanken på att få din ekonomi i ordning kan vara lite skrämmande.

Se till att klara upp denna förvirring med denna behändiga guide på hur du skapar en plan för att spara, spendera och investera.

Ta ansvar och kontroll över din ekonomiska situation med riktig privatekonomi

Innan du kan avgöra de bästa villkoren för att hantera din personliga ekonomi i termer av hur mycket du vill spara, spendera och investera så måste du kolla upp vad du har tillgodo. Detta innebär att föra samman dina inkomster och utgifter och använda dessa summor för att bestämma din inkomst.

  • Upptäck din totala inkomst genom att lägga upp den mängd av din lön efter skatt30 under loppet av ett år, samt årliga betalningar för övriga rörelseintäkter objekt som underhåll. I denna summa bör du inkludera kontanter som kan vara liggandes någonstans. Dela summan med 12 för att bestämma din genomsnittliga månadsinkomst.
  • Totala kostnader (hyra, behov, nödvändigheter) under loppet av ett år, för att lägga till i periodiska kostnader såsom försäkringsbetalningar och händelser som semester. Lägg till 10 procent på det totala beloppet för oväntade utgifter, och dela den siffran med 12 för att få fram dina genomsnittliga månatliga kostnader.

Subtrahera dina kostnader från din inkomst, som kommer att ge dig den totala mängden av dina medel som du har till förfogande varje månad. (Om summan är ett negativt nummer, ja då har du ett budgetunderskott som måste lösas innan du kan börja spara, spendera eller investera.) Läs vidare i denna artikel efter sätt att skapa en fungerande budget.

Låna smart

Precis som det är viktigt att hålla koll på dina inkomster samt utgifter och på ett noggrant sätt få ner dessa på papper och därefter ta medvetna beslut är det viktigt att ha koll på större utgifter.

I detta fallet är det lån. Är du i behov av att låna pengar kan det vara en bra uppgift att kolla olika jämförelsesajter på nätet som ger dig bra data för att ta kloka beslut. Om du beslutat att skaffa pengar från lanme.se kan du ta del av deras tabeller som är tydliga och ger tillräckligt med info som kommer göra dig till en mer medveten konsument.

Bygga en tre-månaders krisfond

Hur mycket av din faktiska inkomst du faktiskt sparar beror på om du har en krisfond eller inte. Om du inte har pengar avsatts för en regnig dag, före allt annat så är det nödvändigt att sätta in de flesta av dina pengar på ett konto som enbart är till för att hantera nödsituationer.

Planerar att bara tillbringa 5 till 10 procent av din inkomst och dirigera de andra 90 till 95 procent av pengarna till ett sparkonto som är till för nödsituationer. Till exempel, om du har 4000 kr som finns, ta och placera mellan 3600 kr till 3800 kr till ett flytande konto tills du har sparat motsvarande minst tre månaders utgifter. Så om dina utgifter är lika med 13,000 för en månad, ja då vill du lägga utan 39 000 kr på ett sparkonto för krissituationer.

Om du redan har den nödvändiga mängden pengar på ett sådant sparkonto, undersök dina behov för besparingar under de kommande fem åren.

Planerar du på att göra några stora inköp under denna tidsperioden? Har du några stora finansiella mål, till exempel att spara till handpenningen på ett nytt hem? Beräkna hur mycket du behöver spara för dessa olika posterna på månadsbasis under de närmaste fem åren. Har du inga medel sparade på ett konto för detta och det är akut, återigen, överväg att skaffa pengar från lanme.se.

Om du behöver 100 .000 i handpenning, ja då behöver du spara 20.000 varje år, eller cirka 1660 per månad. Detta ger dig 2 300 per månad från ditt konto på 4000 att spendera och investera. Spara minst 5% av din inkomst

Investeringar

Mängden pengar du investerar i aktier och obligationer och pensionskonto beror på din ålder, inkomst och dina befintliga tillgångar. I allmänhet, om du är 40 eller äldre och redan äger ett hem och andra tillgångar, då är det lämpligt att investera mellan 10 till 15 procent av din totala inkomst.

Å andra sidan, om du är i 20 eller 30 års åldern och fortfarande är i processen att ackumulera tillgångar, såsom fastigheter, då är det ofta realistiskt att sikta på att investera 5 till 10 procent av din inkomst och använder resterande inkomst för besparingar och utgifter.

Spendera inte mer än du tjänat

Hur mycket du spenderar per månad på olika produkter eller tjänster är ett personligt beslut som direkt påverkar hur mycket du kan spara och investera. I syfte att avgöra om ett belopp för din budget, är det viktigt att titta på dina tillgängliga medel, liksom ditt sparande och investeringsmål. Om möjligt, planerar att spendera det som är kvar när du möter dina besparingar och investeringsmål varje månad.

Två exempel på finansiell planering

4000 kr i inkomst per månad

  • 1660 kr på husbesparingar (100 000 i handpenning sparade över 5 år)
  • 1660 kr investeringar (5 procent av lön på 400,000)
  • 680 kr i utgifter

8000 kr i inkomst per månad

  • 1000 kr besparingar för årlig semester
  • 6000 kr i sparformen (10 procent av lön på 600 000)
  • 1000 kr i utgifter

Om din finansiella planering inte går ihop och du står inför plötsliga utgifter, kan det vara bra att kolla över om att skaffa pengar från lanme.se och sortera de lån och behov du faktiskt behöver i form av ränta och villkor.

Som ni kan se, det bästa förhållandet för att spara, spendera och investera bör skräddarsys för din, specifika ekonomiska situation. Gå noga över dina inkomster, utgifter och finansiella mål, och använd dessa tips som din guide.