Har jag verkligen råd med en hund?

Många drömmer från det att de är små om att skaffa en hund. Däremot är ansvaret som ett nytt liv innebär inget man bör ta lätt på. Förutom tid så behöver man även pengar för att kunna skaffa en hund. Utöver inköpskostnaden så ska den ha försäkring, mat, leksaker, och en plats att sova på med mera. Och då har vi inte ens pratat om veterinärbesök som kan vara riktigt kostsamma om det vill sig illa. Exakt vad kostar då en hund i snitt per månad egentligen? Vi ska nu ta reda på hur stor plats dessa små glädjepaket tar upp i eran budget.

En hund kräver såklart olika saker i olika skeden av livet, i och med det så varierar också kostnaderna för hunden per år. Andra faktorer som påverkar kostnaden av din nya kamrat är exempelvis var du bor i landet, din uppfödare, val av veterinär och försäkringsbolag samt vilken hundras din hund tillhör. Vi kommer nu att ge ett exempel på vad det kan kosta att äga en tik av den populära rasen Golden Retriver, i Stockholm, under första, andra och sista året i hundens liv. Prisexemplen är per år och hämtade från SKKs hemsida.

Första året

Första året är då du köper din lilla valp på 8 veckor. En Golden Retriver kostar beroende på uppfödare ca. 14 000kr. Vissa väljer att låna till inköpssumman. Behöver du det? Då kan du ta hjälp av www.lanme.se. Din nya familjemedlem kommer att behöva valpfoder tills han kan börja äta vuxenfoder. Beroende på vilket märke du väljer så kan det kosta så mycket som uppåt 7000kr per år. Under sitt första år så behöver det lilla livet inte bara massor av uppmärksamhet utan kommer även behöva några vaccinationer vilket går på ca. 510kr. Då du har en ny familjemedlem är det också dags att skaffa en ny försäkring. Djurförsäkringen kommer att kosta ungefär 3256kr för jyckens första år om du har rabatt med hjälp av någon klubb. Ett nödvändigt ont är också bajspåsar. De är inte i regel inte särskilt dyra men det blir ändå en hyfsad slant varje år, ungefär 300kr. Din nya hund kommer också behöva vissa tillbehör som exempelvis matskål, klotång, halsband och säng med mera. Beroende på hur dyra saker du vill köpa till din nya vän och hur många så går det i alla fall åt till det absolut nödvändigaste, 300kr.

Den totala summan för allt det nödvändiga går alltså på mer eller mindre 25 366kr. Utesluter du inköpskostnaden och slår ut det per månad så kan du räkna med en ny månadskostnad på strax över 900kr. Förutom detta så kanske du också känner för att vara med i någon klubb eller gå en valpkurs. Det kan också vara bra att göra en höftleds- och armbågsröntgen samt ögonlysning vid 12 månaders ålder om du har en Golden Retriver eller någon annan ras som är kända för det hälsoproblemet. Det kan med andra ord tillkomma fler kostnader beroende på hur du personligen väljer att göra med din valp samt om det finns vissa rastypiska sjukdomar som man bör kolla upp.

Andra året

Då hunden nu vuxit till sig så börjar den också äta mer. Beroende på ditt val av foder kan matkostnaden nu har ökat till ungefär 9500kr per år. Även andra året ska hunden vaccineras för ca. 510kr. Sedan kan du börja vaccinera din hund endast vart fjärde år. Då din hund nu har vuxit så har försäkringen nu ökat till, trots klubbrabatt, 4740kr. Även detta året köper vi bajspåsar för ca.300kr. Så totalt sätt kostar det att äga en vuxen hund ca. 15 050kr per år, vilket ger en månadskostnad på mer eller mindre 1250kr. Tänk på att det kan tillkomma kostnader om du betalar en årskostnad för att du är med i någon klubb, går någon kurs eller om din hund blir sjuk och måste åka till veterinären.

Sista året

Hunden äter fortfarande för ca. 9500Kr per år. Däremot i och med att hunden är äldre och riskerna ökar så har också försäkringskostnaderna ökat och är nu uppe i ca. 5386kr. Bajspåsarna kostar fortfarande ca. 300kr. Då detta är sista året tillkommer tragiskt nog avlivningen på ca. 2125Kr. Den totala summan detta året blir alltså 17 311kr. Vilket leder till en månadskostnad på ca. 1440kr.

Övriga kostnader som är bra att räkna med

Som du märker så är det inte billigt att ha hund. Såklart så är detta ungefärliga kostnader som varierar per familj och beror också på storleken på hunden, då exempelvis en stor hund äter mer än en mindre hund. Du kommer säkert också vilja köpa nya leksaker då och då samt nytt halsband och koppel och så vidare. Det man också bör tänka på är att vissa raser kräver trimning eller klippning regelbundet vilket kan innebära en ytterligare kostnad. Andra kostnader beroende på din situation kan vara hunddagis eller en dagmatte. Det kan också tillkomma hälsokontroller och veterinärkostnader. Det kan därför vara bra att varje månad spara undan en slant så att ni har att ta av ifall eran hund skulle bli sjuk. Veterinärbesök kan nämligen bli väldigt kostsamma trots försäkring så se till att det finns en slant på sparkontot för sådana tillfällen.

Så har du verkligen råd med en hund? Om du knappt har råd att spara varje månad så kan det vara svårt att ha råd med en hund. Har du inte gjort upp någon budget så kan det vara bra att göra det innan du skaffar hund för att vara säker på att du har råd med det nya livet. Såklart så bör ditt beslut inte helt och hållet basera sig på pengar. Har du verkligen tid med en hund? En hund behöver dagliga promenader, att du leker med den, badar den och har du dessutom en långhårig hund så behöver den även kammas. Lossar hunden mycket hår så kommer du även troligtvis bli tvungen att städa oftare. Att skaffa hund är inget beslut som bör fattas impulsivt utan bör tänkas igenom noggrant. Om ni i slutändan väljer att skaffa hund så kommer ni få en familjemedlem som alltid är