Har jag råd att ha en häst?

Många drömmer om en egen häst. Dessa vackra, majestätiska djur med så mycket personlighet och möjligheter kostar däremot oftast väldigt mycket. Ska man ta på sig ansvaret som ett liv innebär så vill man vara säker på att man tar rätt beslut. Vi ska därför nu gå in på vad du kan vänta dig att din nya kompis ska kosta. Räkna med att ha råd att stå för kostnaden av hela hästen själv och räkna inte med en medryttare, då denna kan vilja sluta, hästen kan bli sjuk och så vidare. Ansvaret för hästen ligger på dig som ägare, inte någon annan.

Inköpskostnad

Inköpskostnaden beror på vad du tänker använda din häst till och vad du tänkt skaffa för ras. Önskar du bara en häst för trevliga turer i skogen eller tänker du satsa på att tävla i de högre klasserna? Har du inga större krav så skulle du kunna köpa en häst som tidigare gått på travet för endast några få tusenlappar medans en tävlingshäst kan kosta uppåt några hundra tusen. Priserna kan också skilja från ras till ras. Halvblodshästar är många gånger det som används inom hoppning och är därför många gånger väldigt dyra. Det finns såklart även andra raser som kan tävlas i upp till medelsvåra klasser. Så vart satsar du på att komma? Har du kunskap, ekonomi och möjlighet för att verkligen satsa på de högre klasserna? Det finns dessutom många hästar som aldrig får visa vad de går för då tävlingsryttare sällan köper annat än halvblod.

Priset på hästarna följer också modet, med andra ord vilken ras som är populär just nu. Exempelvis så snackades det för några år sedan mycket om Arabiska fullblod. Idag är de inte alls lika populära och du kan köpa dem till väldigt resonliga priser. Det bästa du kan göra är att köpa din häst utan lån då månadskostnaden för en häst redan är dyr i sig utan lån. Det är nämligen onödigt att hamna i en situation då du måste låna pengar trots betalningsanmärkning.

Vilka löpande kostnader kommer med att ha häst?
När du köpt din häst så kommer du ha vissa löpande kostnader.
De obligatoriska kostnaderna om du inte har en egen gård är:

  • Stallhyra
  • Hö eller hösilage
  • Strö
  • Kraftfoder
  • Hovslagare
  • Försäkring

Önskar du mer än bara skogsturer med din häst, så tillkommer även hyra av ridhus, ridlektioner. Vill man fortsätta utvecklas tillsammans med sin häst är det nämligen viktigt att ha en bra lokal även vintertid samt en bra tränare.
Det finns olika typer av stall där vissa saker ingår och inte. I vissa stall kan box, strö och foder ingå medans i andra stall så får du stå för det mesta själv. I andra stall kan det också tillkomma kostnader för insläpp och utsläpp samt byten av täcken och utfodring. Foder, beroende på vilket man väljer, kan vara väldigt dyrt. Du behöver också en hovslagare som regelbundet kommer och verkar hovarna. Utöver allt detta tillkommer också kostnader som vaccinationer, avmaskning, tvätt av täcken, utrustning, licenser, om du behöver hyra hästtransport någon gång eller kostnaderna det innebär att ha en egen hästtrailer. Tänk också på att spara undan varje månad för plötsliga veterinärkostnader ifall din häst blir sjuk.

Så vad kostar det egentligen?

Kostnader kan variera mycket beroende på var du bor och var du stallar upp din häst. Ju centralare stallet ligger ju dyrare är det. Du kan hitta ett stall på landet för så lite som 500kr i månaden. i jämförelse kan ett centralt stall ta upp emot 4.500kr i månaden. Som tidigare nämnt så kan ibland de dyrare stallen ha så att det ingår strö och hö och andra nödvändiga saker som du behöver. Hos vissa kan det också ingå in och utsläpp medans i andra stall är det något du behöver betala extra för om du inte kan göra det själv. Har du kallhyra på ditt stall så behöver du i regel köpa eget hö, det kan du kanske köpa av någon lokal bonde. Att tänka på när du väljer mellan hö och hösilage är att hästen behöver mer hösilage än hö då vattenhalten är högre i hösilaget. Om du lyckas få tag i hö för 3kr/kg inklusive moms samt frakt så tänker vi att hästen äter ca. 8kg per dag, om det då är 31dagar per månad så bör man alltså köpa in ett par ton. Lite svinn får du också räkna med. Med andra ord, 24kr per dag blir 744kr per månad, så för att säkra din budget kan du tänka 800kr för hö.

När det gäller strö så är halm billigast och kan hittas hos bönder. Spån kan också vara billigt men du bör vara säker på att spånet du ska köpa inte innehåller höga värden av terpentin då det innebär att spånet inte alls är lämpligt för djur.

Prisexempel för strö:
Torv: ca. 73kr balen
Spån: ca. 50kr balen
Hur ska man då tänka när man köper strö? En stor häst behöver ca. 1 1/2 bal torv i veckan alternativt två spånbalar.
Priser per månad:
Torv: 438kr
Spån: 400kr

Kraftfoder behöver inte bli så jättedyrt om man ser till att köpa hö av bra kvalitet för att slippa massor av extrafoder. Det är nämligen onödigt att vara tvungen att kompensera ett hö av låg kvalitet med protein- och vitamintillskott, det blir oftast dyrare och är heller inte bättre för hästen än ett bra hö. Köper du däremot bra hö så räcker det i regel med betfor och mineraler som innehåller vitaminer. Om hästen arbetar mycket kan du också ge den havre. Om du vill kan du även ge extra BE-vitaminer. I slutändan kan fodret då gå på några hundralappar i månaden.

Så med tanke på vad vi pratat om här nu så kan vi göra en generell kostnadskalkyl. Håll dock i tankarna att det kan skilja beroende på var du bor i landet.

Stallhyra med ridhus, hö samt strö: 3 000kr
Kraftfoder: 250kr
Hovslagare: 500kr (1000kr var sjunde vecka)
Ridlektioner: 400kr

Total summa: 4 150kr /månad och då tillkommer försäkring. Tänk också på att spara för eventuella oförutsedda utgifter.

Alternativt:
Kallhyra: 1000kr
Ridhusavgift: 150kr
Strö: 400kr
Hö: 700kr
Kraftfoder: 250kr
Hovslagare: 500kr/månad (1000kr var sjunde vecka)
Ridlektioner: 400kr

Summa: 3 400kr för en månad plus försäkring, samt att spara för eventuella oförutsedda utgifter.

Med andra ord så är det inte billigt att ha häst. Det innebär en stor extra kostnad varje månad. Vill du hellre ha en ponny så är det såklart billigare då de äter mindre, och ibland kan du till och med stalla upp dem billigare. Gör upp en budget om du inte redan har gjort det och tänk igenom ordentligt om du verkligen har tid och råd med en egen häst. Vill du prova på innan du fattar ett så allvarligt beslut så kan du kanske prova att ha en sommarhäst, eller vara fodervärd ett tag innan du