Guide för personliga lån: Vad du behöver veta

Personliga lån kan ha varit vanlig under tidigare år, men de genomgår ett uppsving då konsumenterna inser att de kan få en bättre ränta på personliga lån än på ett kreditkort.

Och det skadar inte att det även kan hjälpa låntagares kreditvärdering. Det beror på att personliga lån behandlas som en fast-och långfristiga lån vid beräkning av din kreditvärdering, samtidigt som ett kreditkort räknas som en annan typ av kredit. Som ett resultat, behandlas personliga lån mer positivt från ett perspektiv av kreditvärdering.

Men inte alla personliga lån och långivare är skapade lika. Inte heller är villkoren, ränta och avgifter det tar ut lika heller. Det är därför konsumenterna måste förstå tiden man måste investera för att förstå ett personligt lån

De flesta personliga lån är utan säkerhet, vilket innebär att du inte lägger upp ditt hus eller bil som säkerhet. Men brist på fysisk uppbackning gör dig till mer utav en risk, och, som en följd av detta, betalar du en högre ränta på ett personligt lån som oftast skiljer sig en del om du hade haft en lån med säkerhet.

Det betyder inte att låntagare automatiskt betalar högre priser. Priser kan vara så låga som 6 procent för personer med riktigt bra kreditpoäng.

Uppmärksamma räntan

Lägg extra uppmärksamhet till den ränta som en långivare har gett dig, vilket är extremt viktigt när du ska förhandla om ett personligt lån.

Din kreditvärdering kommer att diktera vilken ränta du förväntas betala, men den exakta procentsatsen du betalar varierar från en långivare till en annan. Denna variation kan vara större än du tror. Därför är det alltid en bra ide att få så många prisförslag som möjligt från olika långivare så att du har en klar och tydlig prisbild.

Det kanske inte heller verkar som mycket till en början, men det kan snabbt bli stora belopp, och dramatiskt förändra överkomliga lån. Eftersom ränta kan vara olika från en långivare till nästa, konsumenterna har att se till att de är shopping omkring för det bästa priset.

Jämför med andra typer av lån

Men det är inte det enda som låntagare har att tänka på när det kommer till räntor. De måste titta på det i jämförelse med andra sätt att låna. Trots allt, att använda ett kreditkort för att göra ett köp kan vara ett bättre alternativ om räntan är lägre. Det är inte så ofta detta är fallet för låntagare med god kredit.

Räntorna för personliga lån är ofta bättre än kreditkortspriser, men du kommer inte veta förrän du kollat över räntorna på både produkter.

En annan sak som låntagare av personliga lån måste ha koll på, är att veta om räntan på lånet, oavsett om det är fast eller rörligt. En fast ränta innebär att räntan är låst under hela löptiden för lånet. Med en rörlig ränta som förändras när andra räntor inte gör det.

Den goda nyheten är att de flesta personliga lån har en fast ränta. Personliga lån tenderar att ha en fast ränta, bindningstid och fasta betalning vilket är en bra utgångspunkt att känna till när du själv ska gräva i det olika alternativen som finns där ute på marknaden.

Förutsägbarhet är en bra sak, speciellt i den miljö som vi nu kan gå in där räntorna att börja klättra.

Om man tittar på Sverige 2018 så är räntan extremt låg och har legat på dessa nivåer länge. Därför är det extra viktigt att hålla koll på vad riksbanken är i tankar om att göra den kommande tiden.

Om man snabbt ska jämföra med snabblån, eller nya smslån 2018 som tillkommit på marknaden, så går det faktiskt att göra klipp om man har tur. Då det är flera nya aktörer som kredtibolag som ger sig in på denna lukrativa marknad är de ofta måna om att erbjuda låga räntor i början av deras etablering på marknaden.

Ta därför detta tillfälle i akt om du är i behov av ”snabba pengar” och känner att du verkligen hade velat ha den lägsta räntan möjlig. Det finns även flera hemsidor som tar och jämför alla kända kreditbolag där du får dem rankade efter räntor, priser, extra avgifter och annat.

Undvika rejäla avgifter

En lika viktig sak som att förstå räntan är avgifter i samband med att låna pengar genom ett privatlån. Men med många företag, är räntan inte hela historien.

Långivare är i branschen för att tjäna pengar och de kommer att tjäna så mycket som möjligt på dig om du tillåter det. Det är därför du måste vara extra uppmärksam när de lägger till olika avgifter på lånet.

Lånet kommer att komma med en öppningsavgift och någon annan typ av avgift.

Procentsatsen kan skilja sig i fallen men det brukar vara en fast kostnad för öppningsavgiften. Om du upptäcker att de här avgifterna är extra höga bör du undvika långivaren och vända dig till någon annan.

Vissa långivare har även infört en förskottsbetalning påföljd, om du betalar av ditt lån före ett visst datum. Förståelse för alla avgifter i samband med att lånet kommer att göra det möjligt för dig att göra en tydlig och klar jämförelse av långivare när du letar efter ett personligt lån.

Använda ett lån för skuldkonsolidering eller semester

Vad för typ av skäl som folk använder personliga lån för varierar så mycket som priserna som långivare tar ut. En av de mest populära är skuldkonsolidering.

Många människor använder idag ett personligt lån för att refinansiera och betala av dyra kreditkortsskulder medan andra tar ut ett personlån för att täcka oväntade utgifter eller för att betala för semester eller bröllop.

I slutet av dagen, är det pengar som betyder något, men om du behöver att låna pengar, kan ett personligt lån vara ett alternativ, givet att du har gjort din hemläxa.

Banken eller kreditbolaget kan erbjuda dig en attraktiv ränta på personliga lån, men det kanske nödvändigtvis inte ger dig det bästa erbjudandet som finns. Det enda sättet att veta om du får den bästa lösningen är att jämföra flera långivare.