Bästa fotbadet 2018

Vad är ett fotbad?

Ett fotbad är ett bra sätt att slappna av efter en lång arbetsdag. Vi kanske inte tänker så mycket på våra fötter under dagen, föränn de börjar värka och kanske till och med svullna upp. Det är trots allt dem som bär våran tyngd under dagarna och de förtjänar därför lite kärlek och omvårdnad då och då. Ett fotbad är ett perfekt sätt att skämma bort dina fötter och dig själv lite då och då. Det rengör nämligen inte bara dina fötter. Det gör dem mjuka, väldoftande och kan även hjälpa till om du har vissa sjukdomar som exempelvis fotsvamp. Passa gärna på att snygga till dina fötter lite genom att fila lite på dem och sedan kanske också toppa det hela med lite nagelack. På detta sättet så både ser och känns fötterna bra och du har unnat dig själv lite vardagslyx. Ett fotbad är i princip en balja, utformad för att du på ett bekvämt sätt ska få ner fötterna i den. Du fyller den med vatten och kanske några oljor, badsalt eller liknande. Vissa elektriska fotbad kan vibrera och massera dina fötter. Helt enkelt så är fotbad något som hela familjen kan njuta av. Det finns till och med fotbad som passar barn.

Bäst av alla Mest populära Mest värde för pengarna Mest innovativa Vårt senaste val
Produkter
Beurer FB035
Beurer FB030
MyStyle 11645
Beurer FB020
Tristar VB2528
Var köpa?
Betyg 9.5 / 10 9.0 / 10 8.5 / 10 8.5 / 10 8.0 / 10
Bäst av alla
Beurer FB035
Betyg: 9.5 / 10
Mest populära
Beurer FB030
Betyg: 9.0 / 10
Mest värde för pengarna
MyStyle 11645
Betyg: 8.5 / 10
Mest innovativa
Beurer FB020
Betyg: 8.5 / 10
Vårt senaste val
Tristar VB2528
Betyg: 8.0 / 10

Vad är fotbad gjorda av?

De flesta fotbad är gjorda av plast. På detta sättet väger de inte så mycket och är därför lätta att plocka fram och stoppa undan. Är det ett elektriskt fotbad så har det också någon typ av elektrisk motor som driver de delarna som masserar dina fötter och en jordad kontakt som strömförsörjer motorn.

Hur använder man fotbad?

När man har ett fotbad så vill man få så mycket njutning och nytta utav det som det bara går. Här nedan får du lite tips på hur du kan motverka vanliga hälsoproblem med hjälp av ditt fotbad.

Förbättra cirkulationen

Plocka lite tallbarr och lägg den i botten på fotbadet. Riv också en tesked pepparot och slå över kokande vatten. Låt vattnet svalna. Preppa med en hink med riktigt kallt vatten och ställ den på sidan av fotbadet. När tempraturen är så som du önskar, stoppa då ner fötterna i fotbadet. Låt föttena sitta i vattnet under 20 minuter för att sedan doppa fötterna i det kalla vattnet. Torka av fötterna ordentligt. Detta sätter inte bara fart på blodciruklationen utan även ångan från fotbadet är välgörande.

Dämpa värken

För att göra detta fotbad behövs 50 g johannesört och 100 gram björkblad. Lägg detta i fotbbadet och slå över kokande vatten. Låt det sedan dra tills det svalnar något och är lagom för att stoppa fötterna i. Låt föttena sitta i badet i 20 minuter. Torka inte av föttena utan låt dem istället lufttorka. Detta badet är perfekt att göra innan läggdags så att du kan ta på dig ett pat sockor och krypa i säng direkt efteråt.

Mot förkylningar

När du känner att du börjar bli förkyld så är det hög tid att ta ett fotbad. Detta kan till och med vara en bra anledning för att skaffa fotbad för barn. Så här gör du: Låt vattnet bli så varmt som möjligt samtidigt som du lägger en urvriden kall handduk runt halsen. Bada fötterna i 30 minuter och drick sedan något varmt innan du går och lägger dig. Målet är att höja din kroppstemperatur för att stimulera immunförsvaret så att det bekämpar viruset. Var därför noga när du torkar fötterna efter badet och smörj gärna inte dem med en fotkräm som mjukar upp huden.

Motarbeta restless legs

Koka upp lite vatten med svarpeppar och addera detta till fotbadet. Alternativt kan du addera några droppar svartpeparolja istället. Detta kommer öka blodcirkulationen och på så vis förhoppningsvis lindra syndromet.

Boosta bantningskuren

Såklart så gör inte fotbadet i sig att du bränner kalorier, men det hjälper dig att svettas vilket kan hjälpa när man vill gå ner i vikt.Tillsätt därför lite eukalyptusolja, 50 g vitklöver samt 50g rölleka till fotbadet. Sitt och njut i cirka en halvtimma. Skölj sedan hastigt fötterna i kallvatten och dra sedan på sockor utan att torka av fötterna först. Ha på sockorna i 20 minuter för att därförefter massera in fötterna med johannesörtsolja.

Motverka fotsvetten

Om detta verkligen ska hjälpa dig att bli av med fotsvett så bör du göra detta minst ett par gånger i veckan. Blanda juicen från en citron, 100 g rölleka och 1 tsk riven pepparot. Lägg dessutom i 1 deciliter havssalt och häll sedan på varmvatten. Låt blandningen dra ett par minuter innan du stoppar ner fötterna. Sitt och njut upp till en halvtimma och torka sedan av fötterna noggrant. Om du önskar så kan du ta på ett par varma bommulsstrumpor för att hålla fötterna varma.

Varför är det bra att använda fotbad?

När man kommer hem från jobbet och är trött, sliten och känner hur det pulsar i fötterna av ansträngning så skulle det vara skönt med lite fotmassage, inte sant? Man kanske till och med känner att skorna nästan har börjar bli för små på grund av hur svullna fötterna är. Då känns det som att det verkligen skulle vara dags för lite fotvård. Men var finns tiden för det egentligen? Det är helt enkelt inte så lätt att få tid att hinna med att ta hand om hela kroppen hos olika salonger. Det kan vara svårt nog att hinna gå till frisören. Därför är det så bra att ha ett fotbad hemma. Det är bara att fylla upp det med vatten, lite badolja och stoppa ner fötterna och njuta. Är det elektriskt så blir de också masserade och ger på så sätt lindring mot den pulserande smärtan som du tidigare känt. Det varma vattnet hjälper musklerna att slappna av och lättar trycket på nerverna. Detta i sin tur underlättar blodcirkulationen. Rör därför på fötterna lite då och då medans de är i badet för att få fart på lymfsystemet som rensar ut slaggproduker från ämnesomsättningen.

I vilka situationer har man mest nytta av fotbad?

Även om det alltid är trevligt med ett fotbad så kan det vara extra bra om man har vissa problem med sina fötter. Med tanke på vad vi utsätter våra fötter för varje dag så är det inte konstigt att man kan får problem till slut. De vanligaste problemen är hård hud, hälsprickor och liktorn. Läs vidare för att veta vad du kan göra om du har dessa problem.

Hård hud: Detta problemet uppstår när foten ständigt utsätt för tryck. Då ser kroppens naturliga försvar till att huden tjocknar. Såklart så är detta många gånger bra då det som sagt är ett skydd, med det finns en gräns. Dessa hudlagringar kan nämligen bli missfärgade och obekväma förhårdnader. När du tar ett varmt fotbad så mjukas dem upp och när du sedan smörjer fötterna med en kräm som innehåller peeling så är det sedan lättare att också fila bort den hårda huden. Har det gått väldigt långt och tryckpunkter skulle ha uppstått så är det en bra idé att skaffa något typ av avlastningsskydd, exempelvis i silikon eller gel.

Hälsprickor: Om man låter den hårda huden vara så kan den bli alldeles för torr och hård. Den tappar då sin elasticitet och kan spricka. Förutom att detta gör ont så kan det också bli till infekterade sår. Därför bör man se till att behandla dessa hälsprickor. Införskaffa en återfuktande och mjukgörande kräm som är till för hälsprickor. Smörj in krämen efter ett fotbad. Gör detta regelbundet så blir det hela bättre.

Liktorn: När en förhårdnad har lämnats allt för länge så bildas det till slut som en tagg som sticker in och gör ont i huden när du går. Detta kan vara mycket smärtsamt. Detta är vanligt om man går i för trånga skor, vilket man bör sluta med om inte innan så nu. Det finns även liktornskuddar som man kan sätta på problemområdet för att se till att det inte blir ännu värre. Ett fotbad en gång i veckan kan också hjälpa till. När huden är mjuk efter badet så kan du försöka att försiktigt fila på förhårdnaden med en sandpappersfil. Avslutningsvis, smörj in fötterna med en mjukgörande fotkräm.

Vad är de vanligaste priserna för fotbad?

I dagsläget så finns det ett stort utbud av fotbad. Allt från billiga budgetvarianter till dyrare lyxiga fotbad som verkligen ger en stor njutning i vardagen. Det som vanligtvis påverkar priset på fotbad är såklart dess olika funktioner. Ju fler funktioner desto dyrare helt enkelt. Därför är det bra att tänka ut vad du verkligen vill att fotbadet ska göra för dig för att sedan leta reda på det fotbad som gör just det.

Hur väljer man rätt fotbad?

När man ska köpa fotbad så vill man vara säker på att man väljer det bästa fotbadet som gör just det man önskar. Läs gärna fotbadstest och tänk speciellt på dessa 10 punkter när du väljer ditt fotbad.

  1. Uppvärmningsfacket: Då varmvattnet är fotbadets viktigaste element så erbjuder de flesta fotbad uppvärmning av vattnet. Se därför till att ditt blivande fotbad är ett fotbad med värme så att du lätt kan sätta dig och njuta i vardagsstressen
  2. Användarvänlighet: Om man verkligen ska kunna njuta av sitt fotbad hemma så vill man inte ha några krångligheter. Ett bra fotbad bör därför starta igång med bara ett knapptryck. På detta sätt finns det inget komplicerat som kan öka din stress istället för att lindra den
  3. Dränering: Vem har egentligen tid att moppa upp en pöl efter fotbadet? Därför bör det var enkelt att såväl fylla på som att tömma fotbadet
  4. Reglerbara vattenstrålar: Fotmassage är skönt och man kan få det på många sätt, exempelvis genom härliga vattenstrålar. Om du vill ha ett fotbad som ger massage så är detta en bra funktion
  5. Akupressurvalsar: Dessa ger zonterapo vilket är riktigt härligt och lyxigt. Många fotbad som är bäst i test har denna funktion. Zonterapi under fötterna anses kunna förbättra kroppens hälsa som helhet. Att då kunna få det hemma med regelbundethet är riktigt bra
  6. Storleken: Hitta ett bad som dina fötter får plats i men som ändå är lätt att förvara
  7. Huvan: En inbyggd huva ser till att vattnet från fotbadet inte hamnar på ditt golv för att det svämmar över eller stänker
  8. Salter: Om du vill kunna använda badsalter, oljor och tvål så är det väsentligt att fotbadet klarar av detta. Ett billigt fotbad kan ha dräneringshål som lätt blir tilltäppta av sådana rester. Tänk därför igenom hur du tänkt använda ditt fotbad och väg detta mot priset
  9. Buller: Då man vill kunna slappna av när man använder sitt fotbad så vill de flesta inte att det låter allt för mycket. Kontroller därför ljudnivån på det fotbad som du planerar att köpa
  10. Rengöring: Även fotbad behöver rengöras då och då. Därför är det bra att köpa ett fotbad som har avtagbara delar så att man kommer åt överallt på ett enkelt sätt

Bra att veta om fotbad

Då fötterna är anknutna till det centrala nervsystemet så känner man ofta av de problem man får med fötterna i hela kroppen. Exempelvis kramp, smärta, svullnad eller en sådan enkel sak som skav kan göra en otroligt obekväm. Därför finns fotbad till, för att du ska kunna bekämpa besvärliga symtom i fötterna, kunna slappna av och på så vis också minska stressen i hela kroppen. Förut var det väldigt populärt att besöka ett spa för att få en fotmassage och fotbad men idag så är det tyvärr få som har tid för att gör det. Med andra ord så är den avslappningen inte längre så lättillgänglig trots att den troligtvis behövs ännu mer idag än förr på grund av det stressiga samhället. Det är därför väldigt praktiskt att kunna köpa ett fotbad och på så sätt ha denna avslappningsmöjlighet lättillgängligt i ditt eget hem. Då kan du passa på att ta ett fotbad när du lika gärna sitter och ser TV med familjen. Eller varför inte skämma bort dig ordentligt genom att tända ljus, sätta på lite avslappnande musik, en ansiktsmask och stoppa fötterna i ett fotbad? På så sätt kan du ha det lite som ett spa i ditt alldeles egna hem när helst du känner att du behöver ett mindre avbrott i vardagen och kunna slappna av ordentligt.