Föräldraledig — så sparar du pengar

Även om vi i Sverige har kanske världens mest förmånliga föräldrapenning, så kan det ändå kännas rejält i plånboken efter några månader som mamma- eller pappaledig. Speciellt om man har en låg sjukpenninggrundande inkomst, eller är ensamstående. Man kan enkelt ta reda på sin SGI innan det är dags att ta ut föräldraledigheten genom att se sina pengar online. Många nyblivna föräldrar är inte beredda på de nya kostnaderna som det innebär när man får ett nytt litet barn, i kombination med en lägra inkomst. Man har helt enkelt högre utgifter samtidigt som man får lägre inkomster.

Här kommer några tips som kan hjälpa dig som blivande eller nybliven förälder att spara pengar under föräldraledigheten.

Kommunicera med din partner

Att kommunicera om pengar i en familj är A och O. Man måste kunna tala klarspråk med varandra, och lägga alla korten på bordet. En person i relationen kommer att tjäna mindre pengar under en viss period, hur delar ni upp utgifterna? Om ni brukar dela 50/50 på månatliga kostnaderna, kommer det att fungera i längden eller bör parten som fortfarande kommer att jobba att behöva ta över räkningarna ett tag framöver?

Håll koll på era kostnader

Om man känner att det är svårt att få pengarna att räcka till, är det första man ska göra att se efter var pengarna tar vägen någonstans. Börja med att spara alla kvitton och fakturor under en månad och gå sedan igenom dom. Om det överstiger inkomsterna, är det dags att dra ner på utgifterna.

Fundera över era behov

Dela upp kostnader som “behov”, det vill säga boende, mat, och transportkostnader, och “nöjen” så som resor, restaurangbesök och annat. Klargör sedan era prioriteringar. Förmodligen kommer boendekostnaderna först i prioriteringarna, medan kafébesök och nya vårsandaler kan vänta.

Dra ner på nöjeskostnaderna

Det första man kan göra är att försöka hitta billigare alternativ. Man kan skippa bio och restaurangbesök, och spara massvis med pengar på att göra en veckomeny, laga mat hemma och streama filmer. Man kan också göra egen barnmat, och köpa både kläder och prylar begagnat och på second-hand. Bebisar har en tendens att växa ur kläder över en natt, och det finns absolut ingen anledning till att köpa dyra märkeskläder som de varken kommer att uppskatta eller använda mer än en gång. Har man tur behöver man kanske inte ens handla på second-hand, många föräldrar delar gärna med sig utav urvuxna bebiskläder och prylar som inte används längre. Hör dig för hos vänner och bekanta, titta på köp-och sälj sidor online och besök loppmarknader.

Lär dig av dina misstag

Har man varit föräldraledig en gång tidigare lär man sig ofta av sina misstag och är mer förberedd när nästa barn kommer. Se över om du kan ta ut extra övertidstimmar eller semesterersättning i lön istället för lediga dagar. Du kanske också märker om du behöver spara ihop mer pengar innan barnet kommer, isåfall har du 9 månader på dig att göra det.

Föräldrapenningen

Föräldrapenningen som ligger runt 80% av din SGI, upp till en viss nivå, med avdrag för skatt, kantas ut 7 dagar i veckan fram tills det att barnet är 1 år och därefter 5 dagar i veckan. För alla biologiska och adoptivföräldrar. Dagarna kan delas fritt mellan föräldrar, och det finns också 20 dubbeldagar som kan tas ut, då båda föräldrarna får vara lediga tillsammans. För alla barn bosatta i Sverige tillkommer också ett barnbidrag på ca 1300 kronor i månaden. Notera att om ni reser utomlands under en längre period så blir man av med barnbidraget tills det att man återvänt till Sverige igen.

I Sverige har alla barn 100% fri sjukvård och gratis receptbelagda mediciner. Har man också turen att kunna amma sitt barn, vilket är rekommenderat av WHO fram till ett års ålder, så behöver man inte heller tänka på matkostnader för sitt barn. Mjölkersättning är extremt dyrt i längden.

Spartips

  • Prova att dra ner på kostnaderna en tid innan föräldraledigheten startar. Ni kan spara överskottet i ett sparkonto som kan användas under föräldraledigheten, och får in känslan för hur det kommer att vara att leva med mindre inkomst.
  • Satsa på begagnade kläder, utrustning och leksaker. Loppmarknader, second-hand affärer och utförsäljningar. Man kan även hitta massvis av guldkort på webbsidor som till exempel Blocket och Tradera, och lokalt inom förskolor och föräldragrupper.
  • Byt barnvaktstjänster med andra föräldrar. Istället för att anställa en dyr barnvakt eller nanny om ni ska ut på dejt eller göra något annat utan barnen, gå ihop med en eller flera andra familjer ni känner väl — till exempel andra föräldrar från mammagruppen eller på öppna förskolan. Då kan ni turas om och passa varandras barn, och bebisarna känner sig tryggare med välbekanta ansikten och andra bebisar de känner.
  • Starta er egen gourmet klubb. Istället för att äta på restaurang kan varje familj ta med en maträtt och mötas i en mysig park eller hemma hos någon. Att äta ute med små barn är oftast stressigt och inte värt besöket i slutändan, så att istället mötas hemma hos någon som har barnsäkrat och ett lekrum är mycket trevligare för alla inblandade. Bonus för att det också är betydligt billigare — och ofta godare!
  • Köp ingenting i förtid. Man tror lätt att man behöver en miljon prylar och kläder innan bebisen ska komma, och det slutar ofta med att nyblivna föräldrar har massvis av saker som aldrig används. Köp ingenting innan ni vet vad ni faktiskt behöver, speciellt dyra prylar så som elektriska vaggor och gåstolar. Satsa på en bra säng, en bilstol och en vagn. Resten tar ni allt efter som behovet uppstår.

Det finns givetvis massor av andra sätt att spara pengar på under föräldraledigheten. Och man bör komma ihåg att varje liten krona räknas. Huvudsaken är att man inte stressar för mycket angående pengarna, och tar tillvara på tiden med den nya lilla familjemedlemmen.

Tänk på att bebisen faktiskt inte behöver dyra märkesprylar eller lyxiga utflykter. Allt små barn behöver är sina föräldrar, mat och en trygg plats att vara på.