Enkla sätt att spara pengar varje månad

Den här artikeln diskuterar några hållbara sätt som du kan ta till dig för att varje månad spara pengar. Det handlar inte om att leva så spartanskt som möjligt, eller att spara en viss summa – det här är olika sätt som gör att du kan öka på sparkontot lite varje månad under en lång period.

Det finns mängder av sätt att spara pengar på varje månad. Här är några enkla sätt som inte märkbart påverkar din levnadsstandard, och som gör att du kan spara tusentals kronor varje år.

Det är fantastiskt att lyckas spara lite pengar varje månad eftersom att det innebär att vi har mer pengar över att göra något annat för. Genom att spara lite pengar varje månad kan du till exempel betala av skulder, spara till en resa, pensionsspara och spara till en ny bil.

Många kämpar med att hålla motivationen vid liv när man sparar pengar. Det kan kännas som att ett par hundralappar i månaden kanske inte spelar så stor roll, men sen när man väl har råd med något man verkligen vill ha eller behöver kan det vara väl värt det.

Här kan du få lite hjälp med motivationen, och några tips och trix på vägen som du kanske inte har tänkt på. De här enkla sätten att spara pengar på är något som du kan göra dagligen utan allt för mycket ansträngning.

När man sparar pengar varje månad hjälper man sig själv med sin privatekonomi. Du får möjlighet att uppnå dina finansiella mål, och du utvecklas i din förmåga att vara finansiellt ansvarsfull.

Anta vecko-utmaningen

Börja med att spara 10 kr första veckan. Andra veckan sparar du 20, nästa 30, osv. Årets sista vecka lägger du undan 520 kr. Efter ett år har du sparat 13 870 kr. Inte illa! Den här utmaningen kallas för vecko-utmaningen och tas av många som ett nyårslöfte, men man kan givetvis börja närsomhelst under året.

Säg upp TV-paketet

Med alla streamingtjänster och gratisprogrammering som finns idag är det en enkel match att skippa alla TV-kanaler. Koppla ihop datorn med TV’n och streama alla program du vill se, eller läs en bok istället. Skippa också att betala för alla streamingtjänster ensam. Netflix, HBO och Viaplay har till exempel flerskärms-funktion, vilket innebär att man kan dela på abonnemanget med familj och vänner och titta flera personer samtidigt på olika saker i sina respektive hem.

Skippa gymmet

Du ska absolut träna, röra på dig och vara hälsosam. Men ett gymkort kan vara riktigt dyrt, och det finns mycket bättre alternativ! Se på träningsvideos på Youtube, promenera, cykla till jobbet och yoga hemma är några bättre alternativ som gör att du kan spara 500 kr i månaden.

Sluta kasta mat

Matsvinn är ett stort samhällsproblem, och vi är personligen ansvariga för att kasta mängder av mat i hemmet. Spara rester och ät igen nästa dag, planera veckomenyer och skriv inköpslista. Släng inte mat som har passerat bäst-före datumet, utan lukta och smaka på allt innan du bestämmer dig för att det blivit dåligt. Man kan också hjälpa butiker att minska sitt matsvinn genom att köpa varor med kort datum. Butiker rear ofta ut mat som är på väg att “gå ut”, vilket gör att du kan både spara pengar och minska på matsvinnet samtidigt. Win win!

Ta med vattenflaska och drick vatten

Att vi i Sverige faktiskt köper vatten på flaska är galenskap. Vi har världens bästa kranvatten – helt gratis! På sommarmånaderna när man är extra törstig, eller när man ska ut och motionera eller på annan utflykt, ta med vattenflaska!
Äter man ute bör vattnet vara den givna måltidsdrycken. Genom att alltid välja vatten sparar man 20-50 kr per måltid, vilket i slutändan blir lönsamt.

Förhandla och ifrågasätt

Många av oss känner oss obekväma i att ifrågasätta priser, förhandla och pruta. Men faktum är att mycket är förhandlingsbart. Prata med resebolag, telefonoperatörer och försäkringsbolag för att försäkra dig om att du verkligen får den allra bästa dealen.

Använd ett bra kreditkort

Använder man ett förmånligt kreditkort på ett ansvarsfullt sätt kan det hjälpa till att spara pengar. De allra flesta kreditkort har bonussystem så som cash-back, vilket innebär att du får pengar tillbaka på allt eller vissa saker av det du handlar. De kan även spara pengar på resor, mat och bensin. Använder du ett kreditkort till alla dina inköp får du en utförlig faktura varje månad där du tydligt kan se dina inköp och utgifter, vilket ger dig chansen att se var du kanske spenderar i onödan och vilka kostnader du bör dra ner på. Du kanske har intalat dig själv att en kaffe latte då och då inte spelar någon roll, men på kreditfakturan ser du att du i själva verket köpt en latte fyra gånger i veckan för 50 kr styck = 800 kr i månaden. Hoppsan!

Om du sköter ditt kreditkort väl genom att alltid betala fakturorna i tid kan det även öka din trovärdighet om du i framtiden vill söka lån.

Ät ute hälften så mycket

Du behöver inte helt sluta att äta ute! De här spartipsen är till för att vara något du kan ta till dig och praktisera under lång tid, därför är det ingen idé att försöka neka sig själv alla nöjen här i livet. Men om du till exempel äter ute varje lördag, prova att istället äta ute varannan lördag. De lördagar som “blir över” kan du prova att laga något gott hemma, testa nya recept och ha det trevligt.

Njut av gratisaktiviteter

Det finns mängder av gratisaktiviteter för både vuxna och barn. Man kan låna skridskor och skidor på fritidsbanken, gå till biblioteket och läsa eller titta på film, utforska skogen eller njuta av mängder av gratis museer. Cykla, promenera, plocka bär och bada på någon härlig strand. Var kreativ och hitta på aktiviteter som är roliga för hela familjen utan att kosta massor av pengar!