Enkla budgeteringsstrategier som kan ge riktiga resultat

Här är fem metoder för budgetering som inte kräver massor av siffror för att få dig på toppen av ditt ekonomiska spel. Men först finns det några viktiga principer att veta om som gäller för alla dessa budgeteringsstrategier.

 

Centrala Principer

Alla dessa strategier har en stor funktion i det att de gemensamt inte kräver att du tittar på massor av siffror för att få din ekonomi i ordning. För vissa människor, kan detta vara ovärderligt. Att helt och hållet ignorera dessa siffror kommer med några riktiga utmaningar dock, utmaningar som åtgärdas genom traditionell budgeteringen, men som kan förbises med dessa strategier.

Så, här är 3 viktiga saker som du bör ta till dig, om du vill prova någon av dessa metoder för budgetering.

• För det första, använd inte kreditkort tills du kan få dessa budgetar att fungera. Bara använd dem inte. Syftet med en budget är att se till att du lever inom dina tillgångar, och en full budget kan göra det ganska bra, men när du eliminerar siffror, kommer du att eliminera några av de skyddsräcken som kan hålla dig från att överanvända ett kreditkort. Det bästa du kan göra är att helt enkelt klippa kreditkort i ditt liv för en stund tills du är riktigt säker på att du spenderar mindre än du tjänar på en månad för månad.

• För det andra, budgetering kräver tid och tålamod, och detta är mycket som att cykla. Första försöket kanske inte går så bra, men det betyder inte att budgetarbetet inte fungerar. Det innebär att, precis som när man skulle lära sig att cykla på en cykel, behöver du bara plocka upp dig själv och försöka igen.

• För det tredje, spåra dina utgifter är otroligt användbart, även om du inte van vid siffror. Se helt enkelt tillbaka på alla dina utgifter, även utan att lägga ihop siffrorna, kan ge dig en riktig chock när du inser hur du har spenderat så mycket av dina pengar. Det är väl värt det att spendera lite tid varje månad för att gå igenom dina inkomster, dina kontoutdrag och din kreditkortsrapporter för att se alla de platser där dina pengar har gått. Kolla in jämförelsetabeller för att få en tydlig bild över vad utgifter faktiskt kan innebära för dig.

Slutligen, det finns ingen snabb väg till rikedom. Det finns inte det. Du kommer inte att budgetera för tre månader och plötsligt finna att alla dina finansiella problem har löst sig. Vad du dock kommer att hitta, är att vissa av dina problem har börjat avta och att om du håller upp, kommer de så småningom att försvinna. Detta är inte ett sprinterlopp, det är ett maraton.

Nu, vidare med våra strategier;

Budgetering med subtraktion

Budgetering med subtraktion är förmodligen den enklaste form av budgetering som finns idag. Det är inget mer än addition och subtraktion som du kan göra på en miniräknare på baksidan av ett kuvert, och faktum är att de flesta använder sig av någon form av detta redan.

Det är enkelt. Lägg bara ihop alla dina räkningar under en viss månad. Efter det, ta beloppet du får fram och subtrahera från att summan av dina räkningar och sedan subtrahera ett extra belopp för sparande. Det återstående beloppet är hur mycket du kan spendera under en månad.

Besparingsdelen står får några specifika ändamål. Först och främst, hjälper det till att täcka dig i händelse av en nödsituation, som en bilreparation. Det kan också användas för att täcka oregelbundna räkningar, som försäkring. Du kommer att vilja sätta dina besparingar direkt på ditt sparkonto.

Men hur mycket besparingar? Ett bra sätt att göra det är att spara så mycket som du har att spendera fritt. Så, om du har 4000 kr kvar efter att ha betalat dina räkningar, spara 2000 kr och använd de återstående 2000 kr att spendera fritt.

Vi föreslår att du lämnar det belopp som du har sparat på ditt lönekonto och flyttas över i slutet av månaden, bara som ett personligt skydd. Kom bara ihåg att du måste hålla ditt saldo över detta belopp.

Kontantbudgetering

En utmaning som människor har ibland med budgetering är att pengarna inte direkt finns i deras händer. Det blir lätt abstrakt, i form av kreditkort och kontroller-och betalkort, så man kan ibland tappa kontroll på saker och ting, och inte riktigt förstå hur mycket–eller hur lite–som de har tillgängligt att spendera. När det händer, är det otroligt lätt att göra finansiella misstag.

Ett bra tillvägagångssätt för att lösa detta problem är att flytta till kontantbudgetering, som ibland också kallas kuvertbudgetering.

Detta är också mycket enkelt (vilket, vi antar, är temat här). Du gör bara all din budgetering i kontanter, eller så mycket av det som överhuvudtaget är möjligt. Har du en check så löser du in den, tar med det hem, sorterar ut allt, och sedan använder du kontanter för allt.

Ja, för räkningar, är det lättare att lägga de på ditt lönekonto och använda internetbank för det mesta. Men, för saker som underhållning och mat, är pengar otroligt lätt att använda.

För enkelhetens skull och för online-inköp, kan det vara meningsfullt att använda en del av de pengar för att finansiera ett förbetalt kreditkort. Kortet kan potentiellt användas för att betala för mindre återkommande räkningar, som för ditt Netflix abonnemang.

Vad är fördelen med att göra detta? Om du gör budgetering på detta sätt, ser du exakt vart varje krona går. Det är ingen tvekan om var dina pengar går, eftersom du ser varje krona och håller dem i dina händer.

Under en löneperiod, kan du bokstavligen titta på dina pengar och hur de försvinner över tid. Dina kronor spenderas på alla möjliga saker–mat, hushållsartiklar, hyra, verktyg, underhållning (och förmodligen mer om underhållning än du förstår), och igen, igen, igen.

När du ser pengarna spenderas på detta sättet och försvinner, inser du att kanske några av de saker du spenderar pengar på är inte den klokaste av val, som är den verkliga nyttan av budgetering.