En rik ålderdom: Så kan du lägga upp ditt pensionssparande

Guldår sätter silver i hår, heter det. Får vi välja själva så har vi helst också guld och silver på bankkontot – för vem vill spendera sina sista år på jorden i fattigdom? Pensionsåren kan vara den bästa eller den värsta tiden i ditt liv, beroende på hur du lägger upp ditt sparande idag. Och trots att det kanske inte känns så roligt att tänka på tiden när krafterna tynar, är det viktigt att du börjar smida dina planer i ungdomsår, eftersom det är nu du lägger grunden för det som kommer att bli ditt liv och din lycka. Denna artikel kommer att ge dig förslag på hur du kan organisera ditt pensionssparande för att maximera återbäringen och ge dig en framtid som är rik, inte bara på år och erfarenhet, utan även på materiella tillgångar.

Förtrösta inte på den allmänna pensionen

Allt fler människor ska få pension, och under allt längre tid. Detta betyder att den allmänna pensionen är på nedgång, och i dagsläget får de flesta pensionärer endast upp till 45 % av sin förra lön. Vill du behålla din nuvarande livsstil är det därför viktigt att du även funderar på att starta ett privat pensionssparande, och detta så snart som möjligt – ju tidigare du börjar, desto mindre pengar du måste lägga undan i månaden, och dessa kan växa så mycket mer om de får gott om tid på sig.

”Måste jag ha ett privat pensionssparande?”

Varje individ måste bestämma hur hen vill ha det på livets höst. Ett privat pensionssparande är alltid en bra idé, och då särskilt för dig som känner igen dig i denna beskrivning:

  • Du har inte alls lust att arbeta tills du stupar. Ju tidigare du vill gå i pension, desto viktigare är det att du sparar så mycket du kan i unga år. Tänk även efter hur du tror att ditt liv kommer att se ut då – hur mycket pengar kommer du att behöva …i månaden? …om året? Hur ser din hälsa ut? Vilken effekt kommer detta att ha på din månatliga budget? Vad har du för mål? Vill du kanske ta upp en ny hobby, lära dig nya saker, eller funderar du på några exotiska resmål? Det är det du gör idag som kommer att avgöra huruvida du kommer att ha råd med detta när tiden kommer.
  • Du jobbar deltid. Ett heltidsarbete gör så mycket mer för din pension än vad timavtal kan lyckas med, och är du eller har du frilansat under en större del av dina arbetsår är det därför ännu viktigare att du gör upp för denna brist genom att ordna med ett privat pensionssparande. Har du valt att stanna hemma för att ta hand om familjen, kan du be din partner föra över sin premiepension till dig för att kompensera för inkomstbristen.
  • Du vill inte spendera dina sista år med att jämföra lån räntefritt och försöka bli beviljad dessa, för att pengarna inte räcker till det du behöver. Gör en pensionsprognos och tänk efter vilka förändringar du måste implementera i din livsstil och ditt sparande nu, för att få den lugna och trygga ålderdom du vet att du förtjänar.

Så kommer du igång

Pensionssparandet bör inte nödvändigtvis vara olikt dina andra sparsätt i början. Gör det till en prioritet, och öppna gärna ett separat sparkonto som du använder till detta. Visst måste du arbeta hårt i början för att få ihop de pengar du behöver – men i slutet kommer det att vara mödan lönt. Ordna gärna med automatisk överföring av den summa du vill spara varje månad, så att du slipper tänka på saken.

När du efter kanske ett par år fått ihop en respektabel liten summa, är det dags att sätta denna i arbete: pengarna ska kunna föröka sig åt dig. Det är nu du bör se över dina investeringsalternativ: var kan du sätta in pengarna för att tjäna på avkastningen? Har du fortfarande långt kvar till pensionen, kan du ta chansen med aktier – det är riskfyllt, men väldigt belönande när det går bra. Och vill det sig illa har du tid på dig att komma tillbaks på fötter och börja om. Vill du hellre ha ett säkrare alternativ, kan du fundera på att investera i fonder, där du tjänar mindre på avkastningen, men risken för att förlora pengar på ett företag som går i konkurs jämnas ut med pengarna som kommer in från andra verksamheter.

Hur mycket sparar du, egentligen?

Var noggrann med uträkningen innan du bestämmer dig för en viss investeringsform. Har du inte så stort kapital att börja med, kan det lätt hända attt ett dåligt val äter upp all din förtjänst i form av avgifter och andra betalningar. En fondförvaltare kan hjälpa dig som är nybörjare att få en skiva av kakan utan att riskera förlust, även om det kanske blir lite dyrare – när du fått mer insikt kan du börja ta ansvar för dina investeringar själv och fatta dina egna beslut.

Med livskvalitet i fokus

Ett ordentligt pensionssparande kommer inte att vara dig till någon glädje om du när tiden kommer redan ligger vid dödens port. Kom därför ihåg att livet inte bara handlar om pengar: börja tidigt med att ta ansvar för din fysiska och emotionella hälsa. Följande tips kan hjälpa dig njuta av livets resa på rätt sätt:

  • Avsätt en begränsad tid för att ordna din ekonomi – och låt bli att stressa över denna under resten av veckan.
  • Öva på att hitta de positiva aspekterna i det som sker runt omkring dig.
  • Ät rätt. Sov gott. Motionera mera.
  • Ge tid åt människorna du älskar: ring, skriv eller besök släktingar och vänner regelbundet.
  • Var proaktiv på ditt arbete, känn dig stolt över din framgång.
  • Spendera mer tid ute i naturen.
  • Kom ihåg att de små beslut du fattar varje dag faktiskt utgör byggstenarna till den du kommer att vara i morgon. Bestäm vem du vill vara, och lev upp till det!