Egen företagare? Så klarar du av att leva med oregelbunden inkomst

Att vara egen, eller driva eget företag, är för många en dröm. Men man får ofta höra att det är svårt att försörja sig som egen företagare, och det kan ligga någonting i det. Om man inte är anställd av något företag har man ansvar för, och reglerar, all sin inkomst själv. Man har också ansvar för att betala skatter och sociala avgifter.

Att vara egen företagare kan också vara precis så härligt som man drömmer om. Det gäller att (förutom att arbeta med något som är lönsamt) vara smart när det kommer till den ekonomiska biten, och alltid ligga steget före i planeringen.

Om man inte är försiktig är det lätt att bli skuldsatt, framförallt hos skatteverket. Den oregelbundna inkomsten som det innebär att driva eget kan göra det svårt att klara av regelbundna utgifter och löneutbetalningar. Det gäller att ha disciplin för att inte riskera att bli pank och skuldsatt.

Spara pengar i firman

För att bättre hantera ekonomin i firman finns det några saker man kan tänka på. Här är några hjälpsamma råd:

  • Till att börja med kan man lägga undan 10% av alla pengar man fakturerar eller får in på annat sätt. Man kan givetvis ta en annan summa också, men 10% är en enkel siffra att komma ihåg, och det påverkar inte dina intjänade pengar allt för mycket. Gör du det har du en buffert de dagar eller veckor när du inte drar in så mycket pengar, vilket kan minska både stress och skulder.
  • Sen bör man alltid lägga undan för skatt. För varje inbetalning du får, lägg undan momsen + arbetsgivaravgifter och sociala avgifter i ett eget konto, alternativt betala in direkt till skattekontot. Missar man att lägga undan sin skatteskuld får man en ordentlig skattesmäll när det är dags att deklarera.
  • Betala de allra nödvändigaste räkningarna först. Innan du gör andra inköp eller investeringar, betala allt som är nödvändigt för verksamheten. Till exempel bredband, hyra och telefoni, innan du köper nya kontorsstolar.
  • Undvik att skaffa ett kreditkort! Har man en oregelbunden inkomst, vilket man ofta har som egen företagare, är det aldrig en bra idé att skaffa ett kreditkort. När man inte kan förutspå sina inkomster är det inte läge att låna pengar och jobba upp en skuld. Ett kreditkort ska betalas tillbaka varje månad, och vet du inte hur mycket du kommer att tjäna så vet du inte heller hur mycket du kan spendera.
  • Kom ihåg att du är företagare. Det spelar ingen roll om du är författare, målare, konstnär eller rörmokare. Du är företagare och du måste ta ansvar för vad det innebär.
  • Spendera tid varje dag för administrativa uppgifter. Fixa med bokföringen, fakturera, ring sälj-samtal och följ upp med kunder. Du kanske också måste lägga tid på att ragga nya kunder, eller skriva säljpitch. Som företagare kan du inte endast ägna dig åt ditt yrke, du måste lägga minst en timma om dagen åt att sköta företaget och se över ekonomin. Att se till att hålla budgeten uppdaterad är extremt viktigt både för dig själv och för skatteverket.
  • Utnyttja alla gratisresurser som finns tillgängliga för företagare. Många kommuner anordnar saker så som företagarfrukostar, luncher och seminarium. De flesta kommuner värnar om sina företagare och har ofta information, hjälp och stöd – vänd dig till din komun för att se vad de kan erbjuda. Arbetsförmedlingen och andra privata aktörer har också kontinuerligt utbildningar och kurser för företagare.
  • Man kan aldrig spara för mycket pengar. Oväntade utgifter poppar upp hela tiden. Att ha ett ordentligt sparkonto är då väldigt skönt. Då slipper man vända sig till banken för att låna 30000 när firmabilen gått sönder, och man kan släta ut sprickor i budgeten utan att svettas. Ju mer man sparar desto mindre blir chansen att man blir tvungen att låna pengar, och som egen företagare ska man undvika att låna så mycket som möjligt.
  • Se till att du har en regelbunden inkomst. Som egen företagare har man ofta projekt och uppdrag som man brinner lite extra för. Är man skribent kanske man lever för att skriva reportage för en viss typ av tidning, är man musiker kanske man älskar sina inspelningssessioner. Men det är viktigt att ändå se till att man har regelbundna gig – en återkommande kolumn i veckotidningen, eller ett fredags-gig på krogen. Man får bita ihop ibland och göra mindre belönande saker för att stabilisera inkomsten. Och har man inte så många drömprojekt på gång kan det vara värt att ta ett extra jobb utanför firman ett par dagar i veckan. Jobba extra i någon butik eller restaurang till exempel. Det kan vara speciellt bra i början när man kanske inte har så många kunder. På så sätt behöver man inte oroa sig för försörjningen, utan kan arbeta upp sin kundkrets i lugn och ro.
  • Tänk också på att som egen företagare har du ett eget ansvar för sociala avgifter och pension. Andra regler gäller även när du blir sjukskriven och inte kan jobba. Samma sak om du vill vara föräldraledig. Även om försäkringskassan hjälper till och täcker upp din månatliga inkomst under perioder då du inte kan arbeta, så kan det påverka din inkomst negativt på lång sikt. Du kanske förlorar kunder och klienter under tiden du är ledig eller sjuk. Inom många branscher är konkurrensen hög, och kunderna letar sig vidare när man helt plötsligt blir otillgänglig. Detta är ännu en anledning till varför det är så viktigt att spara pengar under tiden som man kan arbeta. På så sätt kan man lättare ägna sig åt att leta nya klienter när man är tillbaka på banan, utan att bli stressad och skuldsatt.

Det är absolut inte omöjligt att arbeta som egen företagare med något man brinner för. Det är många av oss som lyckas göra det utan problem, och följer man råden ovan så går det kanske lite lättare. Det viktigaste man bör komma ihåg är att man är ansvarig för sin egen inkomst, och agera därefter.