Bolån

bolån

Det finns så mycket att ta med när det gäller bolån: pappersarbete, bolåneräntor, frimärksavgifter … listan fortgår.

Långivare Dags att fåa Min lånsumma Max lånsumma Åldersgräns Minsta ålder
1 dag 10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
36 månader 23 år
1 – 3 dag 10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 – 2 dag 10000 kr
50000 kr
Ansök nu
80 månader 20 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader 20 år
1 dag 20000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
500000 kr
Ansök nu
36 månader 18 år
1 dag 1000 kr
20000 kr
Ansök nu
12 månader 18 år
1 dag 1000 kr
25000 kr
Ansök nu
12 månader 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 36 månader

Minsta ålder: 23 år

Dags att fåa: 1 – 3 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 – 2 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 50000 kr

Åldersgräns: 80 månader

Minsta ålder: 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 20000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 36 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 1000 kr

Max lånsumma: 20000 kr

Åldersgräns: 12 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 1000 kr

Max lånsumma: 25000 kr

Åldersgräns: 12 månader

Minsta ålder: 20 år

Vi tror att vi har täckt mycket av den viktiga bolåneinformationen i våra grundliga bolåneguider, men det finns några områden vi inte har haft möjlighet att ta itu med. Det är därför vi har skrivit den här bloggen – där vi vill lista några av de hjälpsamma och intressanta bolånefakta som inte pratas om särskilt mycket.

Läs vidare för att upptäcka några värdefulla, mindre kända bolånefakta, men också några som är lika intressanta men inte nödvändigtvis hjälpsamma!

Förstå de olika typerna av lån

Att välja det bästa bolånet är ett svårt beslut som du behöver tänka på noggrant. Medan du kan välja att få råd från antingen en långivare eller rådgivare, se till att du är snabb när det kommer till att jämföra bolån så att du känner dig helt förberedd för konversationen. Att ta ett bolån är inte alltid det bästa alternativet, ett annat alternativ kan vara ett sms lån från LanMe som kan hjälpa dig att finansiera mindre investeringar.

Typer av bolån

Fast ränta

bolåneräntorDu kan tänka dig lån med fast ränta som att det liknar en prisfrysning. Denna typ av bolån garanterar att din ränta, och därmed dina månadskostnader på bolånet, förblir detsamma under en viss tidsperiod – och ändras inte förens ett avtalat datum. Detta kan vara allt från 2 till 3 år, upp till 10 år eller ännu mer.

Fördelar

Fasta bolån är bra för den säkerhet och sinnesro som följer med att veta exakt vad du måste betala varje månad under den fastställda perioden. Vissa bolån kan vara amorteringsfria bolån vilket innebär att det bara är tvång på betalning av räntan, vilket kan vara en fördel.

Nackdelar

Snitträntor på bolån är vanligtvis högre än andra lånetyper. Om räntorna faller under den fasta perioden kommer du inte att se dina månatliga betalningar falla i pris med dem, vilket skulle ske med ett spårningslån (se nedan).

När den löpande perioden slutar är det troligt att du automatiskt överförs till långivarens standardvariabel-ränta (SVR, se nedan). Detta är vanligtvis en högre ränta än den fasta du var på. Eftersom din affär kommer att sluta är du fri att flytta till ett nytt bolån, så glöm inte att planera framåt innan din fasta period slutar.

Förfina din kreditvärdering

Det är enkelt: Din kreditpoäng berättar för långivare hur ansvarig du är, ju högre poäng du har desto bättre är dina chanser att få ett billigt bolån. Att höja din kreditpoäng tar tid, men fördelarna med för ditt ekonomiska välmående kan vara enorma – speciellt din förmåga att hitta den bästa bolåneräntan.

Spara för din förskottsbetalning

Att spara upp till 20% som förskottsbetalas (det är vad vi rekommenderar) kan vara smärtsamt tröttsamt, men det är ett av de mest effektiva sätten att få den lägsta bolåneräntan och du kommer spara mycket pengar på vägen. Plus, om du lägger ner tillräckligt, behöver du inte betala bolåneförsäkring.

Tänk på hur länge du kommer att bo i ditt hus

Om du inte planerar att bo i ditt nya hem i mer än ett par år kan justerbar räntesats fyller större funktion. Lån med justerbar ränta har låga initialräntor som ökar betydligt efter en viss period. Många husägare har kunnat utnyttja de låga priserna genom att sälja sina hem innan räntorna har ökat allt för mycket.

Om lån med justerbar ränta verkar som för mycket av en risk för dig, ser du seriöst på en kortfristig fast ränta. Dina månatliga betalningar blir större, men du kommer att få en mycket lägre ränta, betala mycket mindre under lånets livstid och bygga eget kapital mycket snabbare.

Hitta de bästa långivarna

Här är tre tips som hjälper dig att hitta långivare som inte bara har de bästa bostadsräntorna. Men som också tillhandahåller den bästa kundsupporten.

Gör dina granskningar

Att läsa igenom kommentarer och göra en bolånekalkyl är inte en dålig idé, men du borde antagligen ta dessa erfarenheter med en nypa salt. Vi rekommenderar att du balanserar din forskning med insikt från en erkänd ledare. Kolla de årliga kundundersökningarna gällande bolån och se vilka som har de mest nöjda kunderna, nära följt av andra jättar inom industrin.

Fråga vänner och familj om sina erfarenheter

Lokala långivare kanske inte har mycket information på webben, så det kan vara avgörande att fråga andra i området för att hitta de bästa bolånet i ditt område. Utför en snabb undersökning på din familj och dina vänner, främst om de nyligen köpt eller refinansierat ett hem. Fråga om de kände att de förstod utlåningsprocessen och om deras agent var lyhörd och artig.

Iaktta hur du behandlas vid första anblick

Ditt bolån kan vara den viktigaste finansiella transaktionen i ditt liv, och du borde känna dig bekväm med din långivare. Om du ringer efter information och inte för svar på det snabbt, bör du anse att det är en röd flagga. Alla långivare som är ovilliga eller oförmögna att svara på dina frågor – eller agerar som att det vore ett besvär – kommer troligtvis att vara allt annat än trevliga att arbeta med i framtiden.

Vanliga typer av bolån

En fast ränta med 20% direkt avbetalning är inte det enda sättet att finansiera ett husköp. Innan du trycker på avtryckaren, överväg några av de vanligaste typerna av bankernas bolån och bestäm vilken som kan vara till mest nytta för dig.

Vad är ett bolån med fast ränta?

Ett bolån med fast ränta är den vanligaste typen av bolån. En av de främsta fördelarna är: trots att förhållandet mellan kredit kontra ränta på din räkning kommer att förändras under lånets gång, betalar du fortfarande samma belopp varje månad. Din ränta är låst när du stänger lånet, så du kan inte utsättas för plötsliga räntehöjningar.

Självklart, medan du inte är sårbar mot räntehöjningar, kommer du att förlora på att priserna sjunker – då du inte får något ränteavdrag på ditt bolån utan kommer fortsätta att betala den högre räntan. Det kan också vara svårare att kvalificera sig till en fast ränta om din kredit värdering är mindre än stellar. De direkta avbetalningarna är vanligtvis också höga, med de flesta långivare som kräver 20% av lånet för att undvika dyra bolåneförsäkringar.

Fasta bolån erbjuds i 10, 15 eller 30 år, med det sistnämnda som det mest populära valet. Längre villkor betyder lägre kostnader, men de betyder också att det tar längre tid att bygga eget kapital i ditt hem. Du betalar också mer intresse över lånets livstid.

Hur kan jag bli förhandsgodkänd för ett bolån?

När du är förhands-godkänd för ett bolån eller annat bostadslån betyder det att en potentiell långivare eller försäkringsgivare har tittat på din ekonomiska historia och de är övertygade om din förmåga att betala tillbaka lånet i tid.

Vanligtvis undersöker långivare din kredit värdering, nuvarande skulder kontra inkomster, betalningar och skattehistoria, men processen varierar alltid från långivare till långivare.

Hur kan jag förbereda mig?

För att ha den bästa chansen till förhandsgodkännande, liksom de mest fördelaktiga priserna, måste du ha och behålla en bra till utmärkt kreditpoäng. Var alltid säker på att betala dina räkningar i tid och konsekvent och aldrig låna mer pengar än vad du faktiskt behöver.

Dessutom kommer utlåningsrådgivare eller mäklare att begära grundläggande finansiell information, inklusive dina besparingar, skulder, anställningshistorik etc. Var noga med att få all den informationen till hands.

Fakta om mindre kända men användbara bolån!

Du behöver inte någon stor insättning: En insättning är nödvändig när du får ett bolån som fungerar som ett procentvärde av bostaden. Villkoren för ett bolån är att du betalar för åtminstone en del av fastigheten och sedan täcker långivaren resten. Eftersom fastigheter kostar miljontals kronor verkar det som om du behöver en stor kontant summa. Om du skulle få ett lån på 80% Lån-till-värde (dvs du betalar 20% av fastighetsvärdet som en insättning) på en fastighet som kostar 250.000 kr, så skulle din insättning vara 50.000 kr. 50.000 kr skulle räcka för flera års hyra!

Lyckligtvis kan insättningen nu gå ner så lågt som 5% och även på denna nivå är priserna fortfarande konkurrenskraftiga. Det finns också statlig hjälp att köpa som hjälper köpare av en nybyggnadsfastighet med 20% statslån utöver din insättning på 5%. Det betyder att du behöver ett mindre bolån vilket betyder en bättre ränta!

Med andra ord är bolån billigare än någonsin tidigare

Det lägsta bolånet är inte alltid av det bästa värdet: Har du gjort alla nödvändiga beräkningar och dechiffrerat den totala kostnaden för ditt bolån? Lån med lägsta kurs kan verka mer attraktiva, men låga priser är ofta de som har de högsta avgifter och blir totalt dyrare. Du måste överväga den överenskommelse du får: hur lång tid tar det innan du går vidare till den ekonomiska situation då du kan börja betala amorteringar? Planerar du att te ett bolån för att tjäna på en ny affär? Vi utökade för att ta reda på hur mycket ditt bolån kommer att kosta i en bolåneguide – du kan läsa mer om det här. Alternativt kan du prova en av våra låneräknare för att få en omedelbar uppskattning av ditt bolån.

bolånekalkylDitt bolån är inte bestämt: De lägsta priserna du kan hitta kan vara lån med variabla räntor och det är viktigt att ta hänsyn till den årliga procentsatsen (APR) som kan förändras tillsammans med styrräntan eller långivarnas egen rörliga ränta. Om du anmäler dig till en rörlig ränta, bör du överväga att prata med en professionell om sina förutsägelser om framtida räntor och för att du ska kunna ha råd med bolånet om en räntehöjning uppstår. Lånen kan också bli dyrare om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare och vissa kan avvisa människor som vill ta bolån trots betalningsanmärkningar.

Alternativet är en fast ränta, vars ränta är – som namnet antyder – fastställd. Dessa kan säkerställa mer förutsägbara bolån men tenderar att kosta något mer än variabla lån.

Den bästa dagen att lista ditt hem: Om du letar efter en extra fördel när du säljer ditt hus så har den bästa dagen att lista ditt hem officiellt beslutats. Studier har visat: tack vare att människor är lyckligare över den kommande helgen, så är fredag ​​den bästa dagen i veckan för att få ditt hus sålt. Människor är i genomsnitt 20% lyckligare på fredagen och med en helg som följer finns det tid för att människor ska komma och se fastigheten.

Ditt kreditbetyg påverkar inte nödvändigtvis ditt bolån: Det är en vanlig missuppfattning att en lägre kreditpoäng automatiskt gör ett bolån dyrare. Detta är inte nödvändigtvis sant, även om det inte är rätt att säga: att kreditbetyg inte är en viktig aspekt av ett inteckning.

Kreditbetyg kommer att spela en betydande roll för huruvida du blir godkänd för ett bolån, men när du väl blivit godkänd är de tillgängliga erbjudandena vanligtvis de samma som de som godkändes med ett starkt kreditbetyg, om inte det finns en historia av missade betalningar på ett lån eller kreditkort. Om du väljer att låna med samma långivare, brukar de använda LTV% som primärt verktyg vid övervägande.

Mindre kända bolån som inte är tekniskt användbara men fortfarande intressanta! Lån och skatter: Ordet ”bolån” kommer från det franska ordet som betyder ”dödsavtal”, vilket förmodligen härrör från den tidiga Anglo-Norman-lagen där egendom ställs som säkerhet för ett lån. Trots sin översättning betydde avtalet att låntagare var bundna av skulden tills de hade återbetalt skulden eller de dog. Lyckligtvis var den senare ganska sällsynt och skulder betalades vanligen av.

Folk firar när de betalar sina bolån: I Skottland finns det en tradition där människor målar sina ytterdörrar röda,tro det eller ej, när de har betalat ut sina lån. På samma sätt finns det en amerikansk tradition av att bränna sitt återbetalda låneavtal på en fest med familj och vänner.

Hemvärmning var bokstavligen en tradition. En gång i tiden, när någon köpte ett hus, skulle grannarna ansluta sig till en vämrningsfest. I stället för prosecco och dopp, skulle folk dock ta med trä och ljusbränder till alla eldstäder. De skulle värma huset, ja, men det var också vanligt att avvärja andar som tydligen gillade att umgås i obebyggda hus.