Blogga och tjäna extrapengar!

Det finns massor av olika sätt att tjäna lite extra pengar. Många som redan jobbar, är föräldralediga, eller sjukskrivna, kanske funderar på hur man kan tjäna ihop lite extra samtidigt som man är hemma. Att jobba extra hemifrån är fullt möjligt nu för tiden, och det enda man egentligen behöver är en dator med uppkoppling och lite kreativitet. När det börjar närma sig semestertider vill man säkert slippa att behöva leta upp de bästa långivarna 2018, och istället kunna ta av den egna reservkassan. Så hur gör man då för att tjäna extrapengar hemifrån?

Det finns som sagt flera sätt att tjäna pengar hemifrån, och i den här artikeln finns information om hur du enklast kan tjäna pengar genom att blogga.

Har man ett aktivt fritidsintresse eller en hobby, så kan man med god framgång försöka att tjäna extra pengar på sitt intresse. Det kan handla om måleri, snickeri, yoga, inredning, matlagning eller ölbryggning — vad som helst! Så länge passionen finns där, så finns möjligheten att dela med sig av sin kunskap och sitt engagemang till andra.

Många bloggar som ett fritidsintresse, utan att egentligen tänka på möjligheten att tjäna pengar på sitt bloggande. Man har såklart hört om kända bloggare, som tjänar massor av pengar på sitt yrke men dom känns lika oåtkomliga som vilka andra kändisar som helst. Det är inte alla som känner någon som helt enkelt bloggar som yrke, utan att för den delen också vara en “influencer”.

Tänk på att din blogg måste ha en tydlig inriktning för att lyckas dra till sig trafik. En allmän blogg där du bara skriver om vad du åt till frukost och vilket väder det är idag, kommer bara att nå framgång om du redan är relativt känd, och har följare på andra sociala medier.

Men om man gräver lite djupare märker man att det faktiskt finns oändliga möjligheter att tjäna lite extra pengar på sitt bloggande. Genom att göra lite research och lägga ner extra tid och energi på sitt intresse kan man till och med tjäna ihop en ordentlig lön.

Så för dig som redan bloggar, eller är sugen på att börja, kommer här en liten guide som kan hjälpa dig att tjäna pengar på ditt bloggande.

Annonser och Marknadsföring

Annonsnätverk är som en mellanhand. De arbetar med företag och olika märken för att skapa annonskampanjer och sponsrade blogginlägg. De erbjuder mängder utav olika samarbeten, från bannerannonser, till sidoposter och sponsrade inlägg (dvs ett “vanligt” inlägg i bloggen som är dedikerat till en specifik produkt eller tjänst). Om du någon gång sett ett sponsrat inlägg i en blogg, så var det förmodligen ett samarbete mellan ett annonsnätverk och bloggaren.

Affiliate-Marknadsföring

Affiliate, eller anslutningsmarknadsföring, är lite annorlunda men samtidigt enklare att förklara. Man anmäler sig att bli “affiliate” eller ansluter sig till olika företag. Det innebär att när du delar något på din blogg som har med det företaget att göra, och någon sedan klickar sig in hos företaget och köper något, så tjänar du som bloggare provision på köpet.

Det finns tusentals olika affiliate-program som man kan anmäla sig till.

Så om man redan gillar ett företag och dess produkter, så kan det löna sig att teckna ett sådan avtal. Om man ändå tänkt skriva om en produkt, varför inte tjäna pengar på det? Med den här typen av marknadsföring är det också enklare för bloggen att hållas inför ramarna när det kommer till vad man vill skriva om. Har man till exempel en modeblogg kan man teckna avtal med modeföretag, men det kanske inte lönar dig då att annonsera med bilannonser…

Sponsorer och annonser

Annonser är helt enkelt små rutor här och var runt om i bloggen. De dyker oftast upp på sidorna och längst upp, fast de kan också dyka upp var som helst. Genom att sälja annonsplatser tjänar du helt enkelt pengar på att sälja en liten bit utav din blogg.

Förgrena sig

Det mest lönsamma sättet att tjäna pengar på sin blogg är att använda sin blogg som ett verktyg i marknadsföring, och för att etablera sig inom en viss niché. Genom att förgrena sig i sin hobby och vara aktiv på olika sociala medier ökar man trafiken till sin blogg, eftersom att man ökar sin synlighet runt om på nätet. Men vad betyder det egentligen att “förgrena sig”? Här är några enkla exempel:

  1. Sälj E-böcker
  2. Håll onlinekurser
  3. Skapa en medlemsgrupp eller en “patreon klubb”
  4. Håll i workshops online
  5. Håll föreläsningar och medverka på relevanta events, till exempel mässor och konferenser
  6. Skapa en digital butik om din hobby är något du tillverkar, till exempel om du syr eller målar tavlor. Det funkar också om du till exempel bakar tårtor eller ägnar dig åt trädgårdsarbete — alla varor och tjänster som du kan och vill erbjuda kan du tjäna pengar på. Man kan också skapa sig en Etsy shop, eller försöka skaffa mängder av följare på sociala medier.

Slutligen

Var beredd på att det tar sin tid att tjäna pengar. Satsa därför på att blogga om något du verkligen tycker är roligt, och som du ändå skulle ha gjort även om du inte försökt att tjäna några pengar. Det kan krävas mycket jobb i början innan pengarna börja trilla in, men sedan kan det bli ett riktigt roligt extrajobb som kan ge ordentligt med klirr i kassan.

De allra flesta som bloggar och tjänar pengar på sin blogg har en annan huvudsaklig inkomst. De flesta kan inte tjäna tillräckligt mycket på att endast skriva en bloggpost och sälja en annonsplats om dagen, det är ofta mer jobb än så inblandat. Man måste förmodligen också skriva några e-böcker och hålla workshops, till exempel. Och det viktigaste är att man alltid måste hålla fantasin igång och fundera ut nya sätt att tjäna pengar på.

Det kan kännas överväldigande att sätta igång, men faktum är att det finns mängder utav sätt som man kan tjäna pengar på att blogga. Så länge man är kreativ och intresserad kommer man långt!