Billån

jämför billån online
Långivare Dags att fåa Min lånsumma Max lånsumma Åldersgräns Minsta ålder
1 dag 10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
36 månader 23 år
1 – 3 dag 10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 – 2 dag 10000 kr
50000 kr
Ansök nu
80 månader 20 år
1 dag 5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader 20 år
1 dag 20000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader 18 år
1 dag 5000 kr
500000 kr
Ansök nu
36 månader 18 år
1 dag 1000 kr
20000 kr
Ansök nu
12 månader 18 år
1 dag 1000 kr
25000 kr
Ansök nu
12 månader 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 36 månader

Minsta ålder: 23 år

Dags att fåa: 1 – 3 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 – 2 dag

Min lånsumma: 10000 kr

Max lånsumma: 50000 kr

Åldersgräns: 80 månader

Minsta ålder: 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 600000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 20 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 20000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 180 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 5000 kr

Max lånsumma: 500000 kr

Åldersgräns: 36 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 1000 kr

Max lånsumma: 20000 kr

Åldersgräns: 12 månader

Minsta ålder: 18 år

Dags att fåa: 1 dag

Min lånsumma: 1000 kr

Max lånsumma: 25000 kr

Åldersgräns: 12 månader

Minsta ålder: 20 år

Det är inget ovanligt – de flesta har inte tillräckligt mycket pengar på banken för att finansiera ett helt bilköp, även om det är en begagnad bil man är ute efter. Lånevärlden är stor och överväldigande, så det bästa är att börja från början och få sig en grundläggande uppfattning om hur det fungerar att låna pengar till en bil.

[adservice-comparison-feed-iframe]

Vad är ett billån?

Ett billån är precis vad det låter: det är ett privatlån som används till att köpa en bil. Mer specifikt innebär det att en långivare lånar ut så mycket pengar som det krävs för att låntagaren ska kunna köpa en viss bil, och i gengäld går låntagaren med på diverse villkor. Det vill säga räntor och återbetalningsvillkor, fram tills att lånet är till fullo avbetalat. Ganska så simpelt, än så länge. Det finns många typer utav lån som man kan ta för att finansiera ett bilköp, man kan till exempel använda ett kreditkort, ta ett smslån eller låna ut av en kompis. Det vanligaste är dock att man tar ett säkrat eller osäkrat privatlån, och här fokuserar vi på traditionella privatlån som oftast ges ut av en bank eller annan väletablerad finansiell institution.

Hur skiljer sig billån från andra typer av lån?

Ofta är privatlån osäkrade lån. Det betyder att lånet är säkrat endast med hjälp utav låntagarens trovärdighet, utan säkerhet. Billån är annorlunda eftersom att de oftast är säkrade lån, där bilen är säkerheten. Det betyder att om låntagaren misslyckas med avbetalningarna så får man sälja tillbaka bilen för att betala av skulden.

Räntor och villkor för billån

Det finns fyra grundläggande principer man bör ha i åtanke när man funderar över att låna pengar till bil.

 1. jämför billån onlineDet första är kostnaden för lånet. Det finns två grundläggande kostnader i och med ett billån. Summan och räntan, där summan är kostnaden för bilen, och räntan är den totala räntekostnaden. En del lån har en fast ränta, medan andra har en rörlig. Ibland kan man tro att en lägre månadskostnad med lägre ränta kan löna sig, men det innebär ofta en längre låneperiod – löptid. Ju längre löptid desto dyrare räntekostnader, eftersom att man betalar under flera månader.
 2. Räntan skiljer mellan långivare, och är en procentuell summa som låntagaren väntas betala vid varje återbetalning. Tänk på att räkna ut den verkliga kostnaden för lånet genom att addera med räntan i ekvationen. När man jämför billån och mc lån är räntevillkoren kanske den viktigaste faktorn.
 3. Handpenning. En handpenning, eller kontantinsats, är en betalning du gör när du köper fordonet. Kontantinsatsen är baserad på dina egna pengar, därav ordet “kontant”. Ofta får man bättre lånevillkor ju högre kontantinsats man bidrar med själv. Även om det är inte är obligatoriskt att kräva en kontantinsats utav låntagaren, finns det många långivare som inte beviljar ett lån utav att ett visst procentantal betalats kontant. Man kan givetvis betala handpenningen med hjälp utav ett annat lån, som till exempel ett kreditkort, med det är inte alla bilhandlare och långivare som godkänner den typen utav betalning.
 4. Villkor. Med villkor menas alla olika punkter som utgör en överenskommelse mellan låntagaren och långivaren. Det innebär ofta saker så som lånets löptid i månader eller år, försäkringar och registreringskrav, avbetalningsplan och villkor för försäljning utav bilen. Villkoren innefattar också det som händer om låntagaren misslyckas med avbetalningarna. Det finns massor av andra villkor, och det är viktigt att man som låntagare läser noggrant och har en fullständig förståelse av vad de innebär innan man skriver under.

Hur ansöker man om ett billån?

När du ska gå till banken och ansöka om ett lån är det bra att förbereda sig innan. Dels skyndar man på låneprocessen, och är man väl förberedd så ger man ett gott och seriöst intryck vilket kan verka i ens fördel. Det är alltid bättre att förbereda sig för mycket än för lite, och det är viktigt att du kan bevisa för långivaren att du är genomtänkt och seriös. Här är fem grundläggande steg som du förmodligen kommer att behöva följa när du ska ansöka om ett billån.

 1. Räkna ut vad du har råd med. Ta fram papper och penna och gör upp en realistisk budget över hur mycket du har råd att spendera på avbetalningar varje månad. Bestäm också hur länge du kan och vill göra avbetalningar – dvs hur lång löptiden kan vara. Här räknar du också in hur stor kontantinsats du har möjlighet att lägga. Genom att göra en realistisk budget får du enkelt reda på hur stort billån du har möjlighet att ansöka om.
 2. Se till att ha ordnad ekonomi. Det är viktigt att ha en klar uppfattning om vad långivarna kommer att få reda på när dom gör en kreditupplysning. Förutom en stabil inkomst så förlitar sig långivare på kreditupplysningen när de beslutar om lånets villkor. Ju bättre kreditvärde, desto lägre ränta och bättre villkor har du möjlighet att få. Har du däremot ett sämre kreditvärde, kan du räkna med att få betala högre räntor, eller få avslag på lånet.
 3. Se dig omkring för att hitta det bästa lånet. Det är väldigt viktigt att se sig omkring för att hitta det bästa billån som finns. Villkor och kostnader kan variera rejält mellan långivare. För att hitta billiga billån kan man, förutom att man jämför billån online, också höra sig för hos olika banker. Gå inte bara till ditt bankkontor där du har ditt lönekonto. Ofta kan du få bättre erbjudanden hos en bank som vill vinna över dig som kund, än vad du får hos banken där du redan har konton och lån.
 4. Få lånelöfte. Att få ett lånelöfte betyder att du och långivaren har bestämt hur mycket du kommer att få låna. Det är viktigt att ha lånelöftet färdigt innan du går in i bilhallen, eftersom att det kan hindra dig från att spendera över dina tillgångar. Vet du att du har 200 000 kr i lånelöfte kan du och bilhandlaren hjälpas åt att hitta den perfekta bilen till just dig, istället för att du ska handskas med en handlare som försöker att fresta med något dyrare.
 5. Köp bilen. Efter att du fått ditt lånelöfte är det dags att hitta den perfekta bilen. När du hittat den du planerar att köpa måste du meddela långivaren och informera om vilken typ av bil du ska köpa. Årsmodell, märke, modell och registreringsnummer. Du måste också se till att teckna en försäkring så snart som möjligt. Många bilhandlare släpper inte iväg bilen innan du visat att den är försäkrad.

Vad bör man tänka på innan man tar ett billån?

Förutom att göra upp en tydlig budget och ansöka om ett lån inom ramen för vad man har råd med, så finns det andra saker man måste tänka på. När man ansöker om ett billån är det viktigt att se till att man har allt som krävs för att bli godkänd. Långivaren måste försäkra sig om att du är en pålitlig låntagare som kommer att betala tillbaka lånet med räntan inom den överenskomna löptiden. Tänk därför på att du måste bevisa för långivaren att du är pålitlig och har möjligheten att fullfölja dina månatliga betalningar. Om du planerar att köpa en begagnad bil är det viktigt att du tänker på bilens livslängd innan du tecknar ett låneavtal, annars riskerar du att betala av en bil som inte längre finns. Köper du en bil som väntas ha en livslängd på 5 år, är det alltså inte rimligt att du tecknar ett lån med en löptid på 7 år.

Oavsett om du tänkt låna till bil online eller hos ditt bankkontor, måste du ha förberett dig. Ju mer du förbereder desto snabbare kan du få ditt lånelöfte. Ofta när man ansöker om nya billån snabbt är det lätt att man slarvar och glömmer bort viktiga delar. Ta därför god tid på dig när du förbereder låneansökan. På så sätt går processen smidigare och du har snart din ansökan beviljad.

Vilka krav ställs på låntagaren?

Är du osäker på vilka krav din långivare ställer på dig som potentiell låntagare, så är det alltid en bra idé att ringa och fråga. Många har också mängder med information online. Men generellt sätt finns det några grundläggande punkter som du bör ha klart för dig innan du ansöker om ett lån. Se till att du möter de här kraven för att öka dina chanser till att få en billån.

 1. Din identitet. Det är obligatoriskt att uppge sitt personnummer vid en låneansökan. Du måste också kunna bevisa att du är du, genom att visa upp ditt pass eller körkort. Det är betydligt svårare att få en låneansökan beviljad om du inte har ett svenskt personnummer, men det kan i vissa fall vara möjligt om du har någon form utav registreringsnummer och bevis på att du är bosatt i Sverige.
 2. Din inkomst. Alla pålitliga långivare kräver att du har förmåga att betala tillbaka ditt billån. Det innebär mer än att bara räkna ut kostnader och räntor. Långivare ser över din inkomst, din eventuella förmögenhet, din anställning, kreditvärde och dina månatliga utgifter. På så sätt kan dom utvärdera vilka realistiska möjligheter du har att betala tillbaka lånet. När du ansöker om ett lån måste du därför ha kopior på lönecheckar, hyresavier och bankutdrag. Var beredd på att ta med utdrag för minst 6 månader tillbaka i tiden. Om du har egen firma måste du visa upp utdrag ifrån skatteverket med din redovisade inkomst. Det kan krävas att du visar upp inkomsten för upp emot två år tillbaka i tiden, beroende på din långivares villkor. Var också beredd på att visa upp anställningsintyg och eventuella ersättningsbidrag, om du till exempel är föräldraledig, sjukskriven eller får A-kassa. Tumregeln är att all typ utav inkomst ska redovisas, och ju mer du har förberett desto bättre.
 3. Kredit- och finanshistorik. Långivare kan vilja se din privatekonomiska historik för att göra en utvärdering av din kreditvärdighet. Förutom en vanlig kreditupplysning gör mer seriösa långivare en ordentlig analys över din privatekonomi, för att försäkra sig om att du är en trovärdig låntagare. Saker som kan tala emot dina chanser att få ett lån är till exempel obetalda räkningar och förseningar, samt betalningsanmärkningar. Långivaren kan också se om du har någon konkurs, utmätning eller stämning. Har du flera obetalda räkningar, speciellt lånrelaterade, minskar de givetvis dina chanser att få ett lån, eftersom att det sänker din trovärdighet.
 4. Information om bilen. Om du köper en sprillans ny bil så behöver du alltid fylla i ett registreringsbevis, eller köpebevis. Det inkluderar priset, registreringsnummret, år, typ och modell. Om du köper en begagnad bil är det ditt ansvar att få dessa uppgifter av säljaren. Vid köp av en begagnad bil krävs också uppgifter så som milantal och information om eventuella defekter.
 5. Registrering av den nuvarande bilen. Om du byter in din gamla bil, ska du ta med registreringsbeviset för att påskynda processen. Ta med certifikatet som bevisar att du är ägaren till bilen. Ta också med den senaste besiktningsrapporten och eventuella utlåtanden från mekaniker om bilen har några defekter.
 6. Försäkringsbevis. När du har skrivit på köpeavtalet kommer du förmodligen att bli ombedd att visa intyg på försäkring. Alla fordon som körs på Svenska vägar måste vara försäkrade, och du får inte köra ifrån bilhandlaren före din försäkring trätt i kraft. Det är därför en bra idé att teckna försäkring innan du köper bilen. Se dig omkring efter den bästa försäkringen för dig och dina behov, och teckna den som passar dig bäst. Här gäller det att planera så det inte slutar med att man måste låna bil utav bilhandlaren, eftersom att man inte hunnit försäkra sin nya bil.
 7. Betalning. När det kommer till handpenning, finns det några olika typer utav betalning. Det kan vara till exempel: kontanter, betalkort, kreditkort, eller lån. Har du tänkt betala handpenningen med kreditkort så måste du först försäkra dig om att det är möjligt. Det är inte säkert att bilhandlaren tillåter kreditbetalning. Kortutgivare har ibland begränsningar på hur mycket man kan spendera vid enskilda transaktioner. Planerar du att betala handpenningen med ett lån, så tänk på att alla små privatlån kan påverka dina chanser att få ett större billån, eftersom att de sänker din kreditvärdighet.

Vad gör billån till ett jämförelsevis bra alternativ?

Ett billån är oftast ett säkrat privatlån. Här är det bilen som är säkerheten, så du måste försäkra dig om att du inte missar några återbetalningar. Du kan hitta osäkrade lån också, men de är inte lika vanliga. Generellt sätt vid billån så är räntan fast. Fördelarna med fasta räntor är att du enkelt kan budgetera för framtiden, eftersom att dina månatliga avbetalningar kommer förbi de samma. Nackdelen med fasta räntor är att de inte lämnar rum för förändring. Vinner du på lotto till exempel, och vill betala av hela lånet med en gång så får du förmodligen betala en straffavgift för att du bryter kontraktet.

Men eftersom att bilen används som säkerhet, är billån ett bra alternativ när du ska köpa en ny bil. I och med säkerheten blir räntan lägre, och lånet billigare. Jämför man med ett osäkrat lån är de allt som oftast dyrare. När man jämför billån ränta är det därför alltid fördelaktigt med säkrade och fasta lån.

Vad händer om man inte kan betala tillbaka lånet i tid?

Om du inte kan betala dina månatliga fakturor, får du i första hand en påminnelse och sedan en varning. Varningen är oftast kopplad till en förseningsavgift och skickas ut via ett inkassobolag. Om du har ett säkrat lån kan långivaren komma att varna för återtagande av säkerheten, dvs din bil. De kräver tillbaka fordonet för att betala av din skuld. Har du ett osäkrat lån går ärendet i första hand till Kronofogden som senare beslutar om utmätning. En utmätning innebär att Kronofogden har rätten att sälja av dina egendomar, om de anser att du har något utav värde. Det kan till exempel handla om en bil, en bostad, eller till och med saker så som TV-apparater och smycken. Du kan alltså bli av med bilen även om du har ett osäkrat lån. Och när du fått en betalningsanmärkning hos Kronofogden så kan du inte räkna med att få nya billån snabbt. Oftast dröjer det flera år efter en skuldsanering innan bankerna anser att man är en trovärdig låntagare.

billån räntaÄven om man bara missar en betalning, så tillkommer ofta dyra förseningsavgifter. Så se till att alltid betala i tid.

Det är viktigt att behålla lugnet och prioritera sina viktigaste räkningar och fakturor. Om Man har många skulder bör man räkna ut vilka som är de dyraste och betala av dom först, för att sedan arbeta sig neråt. Den dyraste skulden ackumulerar givetvis mest räntor och blir allt dyrare ju tiden går, vilket kan leda till en okontrollerbar situation. Gör upp en budget som tillåter dig att betala alla dina månatliga skulder och avgifter för att undvika att du missar en betalning.

Har du problem med att betala ditt billån, kommunicera med din långivare. Ibland kan de månatliga avgifterna sänkas (då förlängs däremot löptiden), och man kan i vissa fall få ett uppehåll i avbetalningarna. Men i detta fall läggs räntorna på nästkommande avbetalningar och de blir då dyrare.

Du kan också fundera över att lägga ihop alla dina skulder i ett och samma lån, eller skaffa ett kreditkort som tillåter dig att betala fakturor.

En försummelse av lån leder troligtvis till allvarliga konsekvenser, så som utmätning eller till och med rättegång. Om du har ett säkrat billån så kommer bilen att bli omhändertagen och såld för att täcka skulderna. Tänk på att en ny bil snabbt sjunker i värde, så du kommer eventuellt att ha skuld kvar även när bilen är såld.

Hur påverkar det min kredittrovärdighet om jag inte betalar av skulden?

Det påverkar även din trovärdighet mycket negativt, vilket försämrar dina chanser att ta nya lån i framtiden. Det kan också påverka din trovärdighet som hyresgäst och abonnemangstecknare, vilket innebär att du kan få svårigheter med att byta bostad och skaffa mobiltelefon.

Det är helt enkelt så att skippar man sina avbetalningar har det förödande konsekvenser för ens framtida ekonomiska situation. Försummelse av lån finns registrerat hos kreditupplysningen under en lång period, och troligtvis kommer inga långivare godta nya låneansökningar under flera års tid. Misslyckas man med att betal av sina skulder påvisar man dåligt omdöme, och det signalerar till banker och långivare att man inte är trovärdig som låntagare.

Om du har planer på att ta ut ett annat lån i framtiden, som till exempel ett bostadslån, kan det bli riktigt svårt – om inte omöjligt – att bevisa för långivaren att du är trovärdig.

Kortfattat kan man fastslå att det alltid är extremt viktigt att man försäkrar sig om att man kommer att kunna betala av sitt lån. Inte bara den slutliga summan, utan även de månatliga fakturorna. Tvekar man bör man tänka om och sänka lånesumman.

Slutligen

Försäkra dig om att din långivare är trovärdig genom att läsa varje ord noggrant i avtalet, även de finstilta. Glöm inte att budgetera och noggrant räkna ut hur mycket lånet kommer att kosta. Räkna ut den totala summan på lånet med månatliga betalningarna plus räntan och försäkra dig om att den överenskomna summan stämmer. Be gärna en vän eller sakkunnig läsa igenom kontraktet, för att leta efter eventuella oklarheter eller fel.

Saker du bör se upp med kan vara att räntan kommer att bli högre efter en viss tid, vilket leder till att lånet blir dyrare i slutändan.