Bästa wifi förstärkaren 2018

Vad är en wifi förstärkare?

De flesta i dagens moderna värld har ett wifi hemma. I de flesta fall så gör wifi – förbindelsen vardagslivet lättare, men om den inte är stark nog så kan det ha något av en motsatt effekt. Att signalen inte är tillräckligt stark så att den räcker över hela huset kan innebära frustration och besvikelse. Den svaga signalen gör internetförbindelsen långsammare och att man kanske till och med tappar signalen då och då. Har du detta problem? Då är det dags att förlänga signalen från din router med en förstärkare. Med hjälp av en wifi förstärkare så kan du förlänga signalen så att den räcker över hela huset. Läs vidare i denna artikeln för att veta vilken wifi repeater som är bäst i test och även för att få lite tips inför wifi – installationen.

Av vilka delar är en wifi förstärkare gjorda?

En förstärkare påminner mycket om en vanlig router till utseendet. Ibalnd har den däremot en knapp där du väljer dess funktion. Och ibland så stoppar du in den direkt i telefonjacket. Räckvidden för förstärkaren är oftast som en router, vilket gör att när du installerar den så blir det som att ha två routers i huset. Detta är bra att ha i tankarna när man bestämmer hur många förstärkare som man behöver.

Hur använder man en wifi förstärkare?

En wifi förstärkare använder man i regel genom att koppla ihop den med routern. Detta kan man göra många gånger både trådlöst eller med kabel. Trådlöst är däremot oftast bekvämast då det ofta handlar om väldigt långa distanser för en kabel. Då en nätverksförstärkare tar emot och skickar vidare signalen så bör den varken vara placerad för nära eller för långt bort från routern för att det hela ska fungera bra. Den bästa placeringen är mitt emellan routern och platsen där täckningen är dålig. När de två enheterna är ihopkopplade så kommer förstärkaren att skicka signalen vidare så att signalen räcker längre och förhoppningsvis täcker hela ditt hem.

Vad har man för nytta av en wifi förstärkare?

En wifi förstärkare har du nytta av om wifi – signalen inte når ut i alla rum i ditt hem eller känns frustrerande svag på vissa platser. Då kan wifi förlängaren ta emot och skicka vidare signalen och på så sätt stärka upp den så att den fungerar bättre och över en längre distans.

I vilka situationer har man mest nytta av en wifi förstärkare?

WiFi är numera standard i stora delar av världen. Det är riktigt bekvämt att ha internetuppkoppling var man än befinner sig i huset utan att behöva använda en kabel eller liknande. Ibland så kan dock wifi – uppkopplingen skapa problem då routern utger hyfsat svaga radiosignaler. Precis som när man använder en vanlig radio så kan den signalen bli dålig om inte mottagningsförhållandena är optimala. Det vanligaste problemet är däremot att avståndet mellan routern och mottagaren är för stort. För att routern ska fungera bäst och kunna ge signal till alla husets rum så ska den helst vara placerad centralt i huset. Dock så har de flesta inte möjlighet till detta då husen som vi bor i oftast inte är designade på så sätt att elkablar, telefonjack och andra kablar dragits in till mitten av huset utan är istället många gånger är indragna till ett hörn i ett av husets ändar.

Ett annat problem som uppstår är att det i ett hem finns väggar och andra hinder som signalen behöver passera igenom. Har du dessutom väggar i armerad betong så är det ännu svårare för signalen att skickas igenom väggarna. Man kan såklart pröva om det bara räcker att flytta routern något närmare problemområdet. Skulle det inte vara tillräckligt så är det dags att köpa en eller flera wifi – förstärkare. Dessa fungerar som master i huset som plockar upp och sprider signalen vidare. Se därför till att alla antenner på såväl routern som de eventuella förstärkarna är i en vertikal position.

Vad är det vanligaste priserna för en wifi förstärkare?

Priset på en internet förstärkare kan variera mycket beroende på vad du önskar ha för funktioner hos din förstärkare samt hur långt du önskar att den extra signalen ska räcka. Priset kan därför variera från bara några få hundralappar till över tusenlappen. I regel så är det så att ju fler LAN – portar som förstärkaren ha ju dyrare blir den. Känner du inget behov av LAN – portar? Då finns det billiga varianter med bara en ända LAN – port.

Hur kan du välja rätt wifi förstärkare?

Om du vill veta vilken wifi extender som är bäst i test så har du nu kommit till rätt del av artikeln. Har man haft problem med att wifi:t inte räckt över hela lägenheten eller huset så vill man oftast bara hitta en snabb och enkel lösning som fixar problemet. Man vill kunna ligga såväl i sängen som i soffan och kunna njuta av en snabb och praktisk uppkoppling. Var kan man då hitta den bästa wifi förstärkaren idag? I detta wifi förstärkare test kommer vi nämna några accesspunkter som fått bäst i test i olika wifi repeater tester . Läs därför vidare och välj den lösning som passar dig bäst!

 

1. Netgear AC750 WiFi

Detta är en av de något billigare modellerna från Netgear. Den har trots detta fått toppbetyg när den testats. Den har LED – indikatorer på framsidan som är lätta att tyda. Detta är bekvämt vid uppsättningen då du ser vilka färger som blinkar så att du kan veta när allt är ihopkopplat och klart. Användarvänligheten är med andra ord på topp och det är enkelt att koppla ihop enheterna med hjälp av WPS – knappen. Hur du än väljer att göra uppsättningen och så får du en guidad uppsättning vilket är väldigt bra.

AC750 WiFi är en mycket kompakt enhet och den kopplas in direkt i eluttaget. Den har små, diskreta antenner vilket gör att den inte stör designen i hemmet. Den har både 2,4 Ghz och 5Ghz varav den senast nämnda ger en kapacitet på 450 Mbps. Räckvidden är mätt till cirka 30 meter vilket på egen hand inte räcker till ett större hus men passar bra till en mindre lägenhet.

Fördelar:

 • Billig
 • LED – indikator
 • Användarvänlig
 • Kompakt och diskret
 • Bra prestanda
 • Räckvidd upp till 30 meter

 

2. TP – link RE450

Här har du bra förstärkning till toppenpris! Detta är en större modell med hela tre antenner. Det kan däremot vara just det som gör att prestandan är så pass mycket bättre på denna modellen. Trots dess relativt låga pris så är den väldigt belönad och anses vara än av de bästa i klassen. Vid 5GHz kan du komma upp i hela 1300 Mpbs. Den är också användarvänlig och är enkel att sätta upp. På framsidan hittar du både WPS – knappen samt LED – indikatorerna. Man behöver däremot inte störas av LED – indikatorerna då de även går att mörklägga när allt är uppsatt och klart. Om din router stödjer WPS så kan du göra uppsättningen på bara 2 – 3 minuter, vilket är väldigt bekvämt.

Fördelar:

 • Bland den bästa prestationen på marknaden
 • Smart design
 • LED – indikatorer som gå att mörklägga
 • Snabb uppsättning

 

3. Netgear EX7000

Detta är en dyrare variant som även är lite större än de flesta andra men därmed också en av de bästa på marknaden. Den har tre antenner och påminner mycket om en helt vanlig router. Precis som den förra modellen ger också denna ger dig upp till 1300 Mbps vid 5 GHz. Du har möjlighet att ansluta nnan utrustning till nätverket tack vare dess 5 Ethernet – portar och också en USB – port. Det hänger med en fot till EX7000 vilket gör att den kan stå både horisontellt och vertikalt. Det är en mycket användarvänlig modell och den ger många anslutningsmöjligheter. Kontrollpanelen är trots modellens många funktioner väldigt enkel. Netgear har en mycket användbar webbaserad interface vid namn Netgear Genie. Där kommer du åt bl.a. Smart Setup men det finns också många intressanta inställningsmöjligheter. Du kan exempelvis uppdatera mjukvaran, justera signalstyrkan med mera.

Fördelar:

 • Snabb dataöverföring
 • Många portar
 • Placera den antingen horisontalt eller vertikalt
 • Enkel uppsättning via Netgear Genie
 • Uppgradera mjukvaran själv
 • Många praktiska och smarta extrafunktioner

 

4. TP-link TL-WPA4220KIT

Denna enkla och billiga modellen ger inga speciella inställningsmöjligheter och inte heller den högsta hastigheten. Istället så är den mer än ”Plug and Play” – modell som ger en hög hastighet för vanlig användning. Du får en avsändare och mottagare som placeras i var sitt eluttag. Avsändaren placeras i eluttaget närmast routern och kopplas in i routern med en kabel. Mottagaren placerar du sedan i ett eluttag där du önskar förstärka wifi – signalen i hemmet. Mottagaren har också 2 Ethernetportar. Med andra ord så är denna billiga modellen en vinnare tack vare sin enkelhet. Hastigheten på 100 Mbps är också tillräcklig för de flesta hemmasurfare. Vill du heller inte fördjupa dig i tekniken utan bara ha ett fullt fungerande wifi i hela huset så är detta en perfekt lösning.

Fördelar:

 • Plug and Play
 • Bra pris
 • Två Ethernetportar
 • 100 Mbps, vilket är tillräckligt för de flesta
 • Snabb och enkel

 

5. Devolo Dlan 500 AV

Detta är en något dyrare modell. Du får en avsändare och mottagare och den levererar upp till 500 Mbps. Trådlösa signaler kan försämras kraftigt när du står lite längre bort men denna modell har en powerline – överföring vilket är mer stabil även på större avstånd. Detta är en ”plug and play” – modell som är utrustad med 3 Ethernetportar. Jämfört med liknande modeller så är denna något större än vanligt. Den har en bra konstruktion och kvaliteten är riktigt bra. Eluttaget är integrerat vilket är anledningen till att den är något större.

Fördelar:

 • Hög och stabil hastighet, upp till 500 Mbps
 • Inbyggt eluttag
 • Bra byggkvalitet
 • Plug and Play
 • Tre Ethernetportar

 

6. Linksys RE6500

Denna modell hör till mellanprisklassen. Den ser ut som en miniversion av en vanlig router. Den är svart med två antenner. När man har antenner på en router eller förstärkare så är det bara om båda antennerna är vertikalt uppsatta. Denna har fyra extra Ethernetportar vilka kan komma till användning för extra utrustning. Modellen är mycket traditionell och användarvänlig. För att komma igång gör du en enkelt inställning. Mjukvaran i RE65000 är mycket användarvänlig vilket underlättar för uppsättningen. Processen behöver bara ta 5 minuter så har du ett nätverk uppsatt och klart. Under installationen så berättar även mjukvaran om förstärkaren skulle göra sig bättre på ett annat ställe.

Fördelar:

 • Klassisk och driftsäker
 • Bra pris
 • Fyra Ethernetportar
 • Installationen är enkel och snabb
 • Guidning för optimal placering

 

7. ZyXEL WRE6505

Denna modell stödjer alla senaste WiFi – standarder samt det som en gång varit. Denna modell har inga fula antenner utan ser mer ut som ett vitt litet skåp. Trots bristen på antenner så uppnår den 450 Mbps vid 5 GHz. Denna modellen sätts direkt i eluttaget. Den har en Ethernetport vilket ger upp till 100 Mbps. Den har också en hel del smarta egenskaper då du exempelvis kan göra om den till en accesspunkt genom en enkel knapp på baksidan, med mera. Den stödjer en enkel installation med hjälp av WPS, men det fungerar också enkelt att installera med hjälp av datorn. Med andra ord så är denna enheten kompakt, högpresterande och inte särskilt dyr.

Fördelar:

 • Stödjer såväl tidigare som aktuella standarder
 • Kompakt design utan antenner
 • Optimera mot hastighet eller räckvidd
 • Använd den som accesspunkt
 • Uppsättning via dator eller WPS
 • Bra att veta om wifi förstärkare

 

WiFi förstärkare är egentligen inte en helt korrekt benämning på dessa enheter då de egentligen tekniskt sätt inte förstärker signalen utan istället repeterar signalen. Det som förstärkaren många gånger också kan benämnas som är en accesspunkt för wifi, vilket det kan gå göra om förstärkaren till men heller inte är egentligen. Den används såklart alternativt för att kunna förlänga ditt wifi eller som en signalförstärkare för wifi men det namnet kan däremot förvirra. Man kan nämligen tro att man kan ställa repeatern bredvid WiFi:t och att den på så sätt ska göra signalen starkare. Men då gör den egentligen ingen nytta alls i och med att den tar emot signalen och skickar den vidare. Repeatern har nämligen sällan en starkare signal en routern själv, om det inte är den bästa wifi repeatern på marknaden.