Annuitetslån

Gillar du att veta vad du ska betala på ditt lån varje månad, så att det inte är en rörlig ränta utan så att du betalar både beloppet, amorteringen och räntan under samma belopp varje månad. På så sätt kommer du konstant betala samma belopp månadsvis under hela den betalningsperiod som du har bestämt mellan dig och långivaren.

När man tittar på de lån som finns på marknaden, så betalar man en amortering och så betalar man ränta. Amorteringen är själva lånet som du betalar tillbaka och räntan är det som du betalar till långivaren eller banken för att få tillgång till lånet. Tillsammans så är dessa delarna den totala kostnaden på det som du betalar tillbaka varje månad när du ansöker om ett lån. Vanliga lån med rak amortering kostar således oftast mer att betala tillbaka i början av lånet, jämfört med slutet av lånet. Detta eftersom den som ansöker om lånet betalar tillbaka de amorterade pengarna i samma summa varje månad och därför sjunker också räntekostnaden eftersom amorteringen sänks. På så sätt blir den totala månadskostnaden mindre i slutändan.

När du ansöker om ett lån, så kommer lånet alltid kosta dig lite mer i början av låneperioden, om det är så att du väljer en rak amortering. Detta kan vara jobbigt för vissa människor när det gäller ens ekonomiska sits och i dessa fall kan du i så fall ansöka om ett annuitetslån.

Skulle räntan ändras när du har ansökt om ett annuitetslån, så kommer antingen att återbetalningsperioden att bli längre (eller kortare) eller så kommer månadskostnaden bli högre (eller lägre) beroende på hur räntan ändras. Idag kan du ansöka om ett lån trots betalningsanmärkning 24/7 genom att i så fall hitta ett snabblån. De flesta annuitetslån brukar ha högre krav och brukar således ta några dagar innan du får ut dina pengar.

Se till att välja ett lån du kan betala tillbaka i tid

När du ska ansöka om ett lån så är det viktigt att du känner dig säker på att du kan betala tillbaka dina lånade pengar och den kostnad som är utöver lånet, såsom amorteringskostnader och räntor. Därför är det också viktigt att du väljer ett lån som du känner dig bekväm i, så att det inte blir jobbigt att betala tillbaka lånet varje månad, speciellt i början. Ett annuitetslån kan hjälpa dig med just detta.

Skulle det vara så att du inte betalar tillbaka ditt lån i tid, så finns det risk att du får en skuld hos inkasso och kan du inte betala av lånet här heller, så kan du få en skuld hos Kronofogden. Detta kan göra så att du får svårt att få lägenhetskontrakt, att teckna abonnemang och liknande framtida saker som kan vara bra att ha i framtiden. Det kan också vara svårt att få nya lån i framtiden om du har en skuld hos Kronofogden och därför är det alltid viktigt att betala lånen i tid. En betalningsanmärkning är således inget roligt som du vill råka få på dig.

Se över vilka annuitetslån som finns på marknaden

Har du bestämt att det är en annuitetslån som du vill nyttja, så är det värt att ta en titt på en annuitetslån formel så att du kan se hur de olika lånen ser ut och vilket som kommer vara bäst för dig. Att ansöka om ett lån annuitet är således något som du bör tänka igenom innan du ansöker om lånet och bör inte vara något som du gör spontant. Det handlar om en investering och ett långsiktigt beslut.

När du ska kika på de olika lån som finns så är det smart att se över vilka erbjudanden som finns, så att du hittar det bästa för dig. Eftersom det kommer ta längre tid att betala tillbaka ditt lån jämfört med lån med rak amortering så kommer det således vara ett lån som du har en längre tid, så därför bör du också se till att hitta ett bra annuitetslån som passar dig och din ekonomiska situation bra.

Varför är ett annuitetslån smart att ansöka om?

Det mest positiva med ett annuitetslån är att du kommer betala samma summa för ditt lån varje månad, vilket också betyder att du enklare kommer kunna ha koll på dina lån och på så sätt få en mer stabil överblick över lånen. Det finns givetvis en nackdel med annuitetslån och det är mestadels att dessa lån kommer bli högre att betala av eftersom det är en relativt lång återbetalningsperiod, jämfört med de lån som erbjduer rak amortering. Letar du efter ett lån som du vill betala av så jämnt som möjligt så är det dock dessa som du bör titta på.

När du ansöker om ett annuitetslån så brukar dessa vara privatlån. Detta kan vara bra för dig som gärna vill ha koll på vilka avgifter som du betalar varje månad, så att du enklare kan se vad du kommer behöva betala per månad. När du ansöker om ett privatlån utan säkerhet, så får du vara beredd på att räntan kommer vara högre och då kommer även dina månadskostnader vara högre. Letar du således efter ett med stabilt lån så är ett privatlån med säkerhet något för dig, dock behöver du i dessa fall lämna något i säkerhet och oftast behöver detta vara en vara som är i högre värde.

Sammanfattning om annuitetslån

Letar du efter ett bra lån som erbjuder dig samma månadskostnad varje månad, oavsett vad räntan och amorteringen är, så är det viktigt att du hittar ett bra annuitetslån som erbjuder dig en rättvis amortering och ränta. Eftersom de båda kostnaderna jämnar ut sig, så kommer du behöva betala tillbaka lånet under en längre period, dock så kommer det i många fall bli enklare för dig att betala av lånet, speciellt i början av låneperioden.

Det finns många olika långivare och banker där ute som erbjuder olika typer av lån. Att jämföra lån är således det bästa du kan göra. Varje gång som du skickar iväg en låneansökan så kommer det göras en kreditupplysning på dig, antingen hos UC (Upplysningscentralen) eller ett annat företag som arbetar inom kreditupplysning. När en kreditupplysning skickas på dig så kommer företaget kunna se hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut, hur dina tillgångar ser ut och om du har haft problem med ekonomin tidigare, såsom betalningsanmärkningar eller liknande.