8 Steg för en perfekt budget– Personlig budgetering för nybörjare

Skapa din första budget kan vara extremt överväldigande. Så överväldigande, i själva verket, att endast 60% av svenska familjer har en fungerande månatlig budget. Men det är värt besväret. Att ta fram en budget som du kan hålla under lång tid har kopplats till att bygga välstånd, samtidigt som det hjälper dig att bli av med skuld och skära ner på kostnader.

När en person vanligtvis tar och skapar sin första budget, vet man ofta ungefär hur mycket pengar man gör per år, men folk brukar aldrig riktigt bryta ner sina utgifter per kategori för att räkna ut vad dem skulle ha råd med på en återkommande basis, eller hur mycket pengar de regelbundet investerar.

Kort sagt, spenderar folk pengar på saker de behöver och vill ha, utan att bestämma om de verkligen har råd med dem. Efter att en person övertrasserat sitt lönekonto en eller två gånger, och behövt betala flera räkningar med kreditkort på grund av brist på en fungerande budget, är det ofta som man på allvar börjar på en budget.

Om det är din första gång du budgeterar, är här de 8 stegen för att göra processen så smidig och smärtfri som möjligt.

1. Besluta om att börja med en budget

Om du läser denna artikel, är chansen stor att du redan bestämt dig för att börja med en budget. Gratulerar! För många människor, är detta den svåraste delen. Läs vidare för att komma igång med nästa steg.

2. Vet om hur mycket du har

Om du har besparingar, kontrollera konton, investeringskonton eller andra finansiella instrument, du kommer vilja veta hur mycket pengar det finns på varje konto samt räntor och kostnader för var och en. Ta och skriv ner denna information då det kommer att bli viktigt för att bestämma din nettoförmögenhet och den bästa användningen av din inkomst i framtiden.

3. Ha koll på exakt hur mycket du tjänar

För vissa människor, är det här lättare, än för andra. Dem som har en anställning kan enkelt ta fram hur mycket de tjänar per månad och pengar varje dag som det till övers.

För timanställda eller de som arbetar i en verksamhet där intäkterna kan stiga och falla oförutsägbart, kan detta vara mycket svårare.

Det viktigaste, oavsett hur du tjänar din månatliga inkomst, är att fastställa den genomsnittliga månatliga inkomst som du får. Ett bra sätt att göra detta på, om du får oregelbundna inkomster, är att jämna ut de sista 6 till 12 månader av återkommande intäkter och använda den siffran.

Om du vill vara extra försiktig, kan du välja de lägsta månatliga belopp som du har tjänat under det senaste året, vilket förhoppningsvis kommer att ge dig ett ärligt resultat.

4. Vet om vad du är skyldig

Fastställandet av din månatliga återkommande skuld bör vara ditt nästa steg. Detta borde vara ganska enkelt att göra, så länge du har slutat att ådra dig ytterligare skulder på kort sikt.

Om du inte har möjlighet att bryta ditt beroende av kreditkort, är det okej, för under tiden du bygger en budget, kommer det att fungera som ett första steg för din nästa ekonomiska prioritering som bör vara att ta sig ut från skulder där du betalar höga räntor.

För att ta reda på vad din månatliga återkommande skuld är, beräkna den sammanlagda belopp som ska betalas för varje skuldkonto, liksom de lägsta månadsbetalningen. Detta inkluderar billån, inteckningslån, kreditkortsfordringar, studielån, och alla andra skulder som du eller din familj betalar varje månad.

Detta kommer att förse dig med de första raderna i din budget, och göra att du kan avgöra din nettoförmögenhet.

5. Bestäm din nettoförmögenhet

När du vet hur mycket pengar du har och hur mycket du är skyldig, kan du enkelt bestämma din nettoförmögenhet. Bara subtrahera vad du är skyldig från vad du har, och du kommer få fram en siffra.

Denna siffra kommer stå för de ekonomiska resurser du har att jobba med just nu. Får många är detta en ögonöppnare. Du kanske upptäcker att första gången du gör en budget, så inser du att du har en negativ nettoförmögenhet. Detta är tyvärr ganska så vanligt, särskilt för unga människor som precis har börjat.

6. Bestäm dina genomsnittliga återkommande månadskostnader

Detta kan vara det svåra för många människor. Det bästa sättet att avgöra dina månatliga utgifter är att göra en lista på hushållsutgifter under en månad.

Behåll dina kvitton, dina räkningar, och alla andra kostnader som uppstår under en månads tid, och dela in dessa räkningar i kategorier. Kategorierna kan vara allmänna eller specifika, så som du vill ha dem.

Du kan hålla dina kategorier mycket generella (bil/hushåll), eller så kanske du föredrar särskilda specificerade kategorier såsom (biltvätt/elräkning). Vilket som fungerar bra, så länge du bestämmer ett genomsnittligt belopp av kostnader för varje kategori.

7. Ta och lägg in denna information i en databas

Innan brukade det vara så att du tog din budget, och skrev ner den på vanligt papper. Saker och ting har förändrats till det bättre för oss alla som är nya med budgetering. Program som
Excel och online budgeteringsverktyg har gjort det mycket lättare att fram resultaten av dina första steg, och utveckla en mycket justerbar och hållbar, långsiktig budget.

Genom att använda något utav dessa verktyg blir det plötsligt roligare och mer effektivt och du slipper gamla papper som ligger och skräpar. Många människor anser att detta är den rätta vägen att gå, och oavsett vilken väg du väljer i slutändan kommer detta att hjälpa dig att bygga upp ett större välstånd och hjälpa dig från ekonomiska problem.

8. Ta och redogör vilket resultat du får

Efter att du har gått igenom ovanstående information, kommer du att upptäcka den mest viktiga delen (och siffran) i din budgetprocess – resultatet Detta nummer kommer att berätta för dig om du spenderar för mycket eller spenderar för lite.

I bästa fall kan du under detta steg avgöra om du lever inom dina tillgångar, och kanske även har kvar lite på en månatlig basis. Å andra sidan, kanske du precis har kommit fram till att du behöver göra justeringar enligt dina månatliga kostnader för att leva inom dina tillgångar.