7 Tips för att spara pengar i vardagen

Att spara pengar kan vara krångligt. Kanske speciellt i början när man flyttar hemifrån och ska börja hålla koll på sin ekonomi. Det är inte alltid enkelt att då lyckas få pengar över varje månad till sparkontot och den framtida semestern, bilen eller lägenheten. Vad kan man då göra för att lyckas spara undan pengar i vardagen? Här kommer 7 tips som du kan börja applicera i vardagslivet för att undvika att vara tvungen att söka lån med betalningsanmärkning under 2018 i Sverige.

1. Ät rester till lunch

Du har säkert hört detta många gånger förut. Det tåls dock att upprepa då det är många som spenderar tusenlappar på lunchrestauranger varje månad. Spara istället lasagnen från kvällen innan, eller vad än du åt till middag för att ta med till lunch nästa dag. Genom att inte slänga bort rester så sparar du inte heller bara pengar utan även på miljön. En lunchlåda kan enkelt kosta bara 10-15 kronor medans lunchen på restaurang många gånger kostar mellan 80 – 110 kronor. Varje dag du tar med en lunchlåda så sparar du alltså mellan 65-100 kronor. Räkna nu ut hur mycket pengar du lägger ut på lunchrestauranger varje år så ska du nog se att motivationen kommer för att packa lunchlådan varje dag. Ett tips är att göra storkok på söndagar för att se till att ha lunchlådor i frysen för de dagar det inte blev några rester över från middagen. På så sätt så ökar du chanserna för att lyckas samtidigt som du sparar pengar.

2. Handla i Second Hand – butiker

Passa på att handla böcker, möbler, porslin och kläder begagnat. Det finns många second hand – butiker och sidor som blocket och tradera där du kan hitta billiga och bra produkter. Exempelvis kläder som inte ens är använda, möbler som inte ser använda ut osv. Du kan hitta jättefina serviser, tallrikar med mera till köket, och det sparar du massor med pengar på att köpa begagnat. Du kan också hitta många saker och kläder som är designermärken till fantastiskt bra priser.

3. Hyr ut ditt boende

Om du ska ut och resa, passa då på att hyra ut ditt boende under tiden för att spara in pengarna på hyran och kanske till med tjäna en slant. Du kan exempelvis använda sidor som Airbnb som hjälper dig att lyckas på ett enkelt sätt. Detta är även en bra sida att använda för att kunna hitta billigt boende under din semester. Hotell är väldigt dyrt. Det är betydligt billigare att hyra någon annans lägenhet eller hus. Ska ni åka som grupp så kan det vara perfekt att dela på en lägenhet eller ett fint hus under semestern. Det går till och med att spara in lite pengar genom att välja att laga vissa måltider i boendet istället för att äta ute frukost, lunch och middag.

4. Sälj dina gamla prylar

Låt inte saker som du inte använder ligga och skräpa. Rensa ur vinden, källaren eller förrådet och ta av en titt runt omkring dig när du lika gärna är igång. På detta sätt blir det också billigare och lättare att flytta om nödvändigt. Har du ett lån att betala av så kan detta göra att du får en skjuts framåt. Har du ett sparmål så hjälper det dig kanske till och med att nå ditt mål. Om du har en budget eller planerad ekonomi så märker du strax vad som kommer in och vad som går ut från kontot. På så sätt kan du lättare spara de extra pengarna som kommer in från försäljningen och på så sätt räcker förhoppningsvis pengarna längre.

5. Ta hjälp av vänner eller familj

Om du behöver flytta, renovera eller planera bröllop så kan du ta hjälp av vänner och familj istället för att hyra in dyra firmor. Exempelvis om du ska flytta så kan du kanske låna ett släp eller en skåpbil av någon i din närhet. Om du behöver måla om i hallen så kanske du kan bjuda in till en ”målarfest”, och servera lite trevlig dricka och snacks och måla tillsammans med vänner och familj. Och om det är bröllop så kan du också involvera vänner och familj i planeringen. Helt enkelt, passa på att spendera tid med familjen istället för att betala dyra företag för att göra jobbet åt dig.

6. Träna med en app

Istället för att betala dyra gymkort månadsvis eller årsvis och sedan kanske inte ens gå dit kan du träna hemma med hjälp av telefonen eller datorn. Om du redan har bundit upp dig på ett gymkort, sätt då gymkortet på paus en månad om du vet att du inte kommer att kunna gå dit under den månaden. När gymkortet har gott ut börja då hellre använda en gratis träningsapp eller använda videos online. På det sättet är du hälsosam samtidigt som du sparar pengar.

7. Spara pengar direkt när lönen kommer

Detta kan vara det viktigaste steget. När lönen kommer in på kontot är det bra att spara en del av summan på sparkontot med en gång. Om du ser till att ställa in automatisk överföring så är det lättare att se till att det blir av. Dessutom känns det bättre att slippa se de pengarna tillgängliga på kontot då det är som om man aldrig ens haft dem. Det krävs sedan att du är så pass sträng mot dig själv att du inte tar från sparkontot. Om det är nödvändigt så kan du ha sparkontot hos en annan bank så att du inte ser kontot när du loggar in på internetbanken eller appen.

Sammanfattning

Det är lätt att bara följa med strömmen och spendera vartenda öre som kommer in under månaden på dyra lunchrestauranger, nya prylar, lyxiga semestrar och det obligatoriska gymkortet. Men genom att göra smarta val så är det lättare att nå sina sparmål och kunna köpa sin första egna lägenhet, undvika lyxfällor och kanske kunna göra den jorden – runt – resan eller vad än det än kan vara som man drömmer om i framtiden.