7 bra tips för att spara pengar på mat

Vissa gillar att lägga pengarna på att äta gott. Andra känner att de hellre lägger de pengarna på prylar, resor eller sparande. Det kan också vara så att man inte har råd att äta så speciellt eller helt enkelt måste dra ner på kostnaderna totalt sett på grund utav att man är en av många som tagit lån av långivare från Sverige. Oavsett hur din situation ser ut och varför du läser denna artikeln så kommer du här att få 7 bra och enkla tips för att minska månadskostnaden på mat och bra anledningar till varför man kanske borde göra det.

1. Ta med matlåda

Denna återkommande påminnelsen är just återkommande då du kan spara otroligt mycket pengar på detta. Om vi exempelvis säger att du äter lunchbuffé för 90 kr/ dag så når det till slut ungefär 1800 kr vid månadens slut. Om du istället skulle laga din lunch eller ta med matlåda och vi säger som exempel att portionskostnaden är cirka 20 kr/dag så blir det 400 kr i månaden vilket är betydligt billigare. Det betyder att du skulle göra en besparing på 1400 kr i månaden om du gör det till en vana. Under ett år så sparar du hela 15 400 kr om du har en månads semester och jobbar totalt 11 månader. Det är med andra ord mycket värt att göra den extra ansträngningen att laga lite extra mat kvällen innan för att lägga undan till lunch nästa dag. Eller varför inte slänga ihop en sallad på morgonen innan du åker till jobbet? Det finns många sätt man kan se till att få med sig en matlåda till jobbet bara man tänker efter lite extra eller varför inte be internet om tips på matlådor?

2. Dra ner på snabbmaten

Kebabrulle, pizza, hamburgare och så vidare. Idag så är det inte ens särskilt billigt längre. Det kostar runt hundringen, i alla fall om du vill ha en meny med läsk och pommes. Är det inte dags att hoppa över de frekventa besöken hos snabbmatskedjorna? Drar du ner på besöken med en gång i veckan så sparar du bara där 400 kr i månaden vilket når upp till 5000 kr under ett år. På detta sättet så sparar du även på hälsan då snabbmaten nämligen oftast innehåller för mycket onyttigt fett, salt och många gånger även socker och konserveringsmedel. Du kan därför med fördel laga till något snabbt och enkelt hemma istället.

3. Storhandla

När man småhandlar så får man oftast med sig flera produkter som inte var planerade inköp. Oftast i form av chips, godis eller andra onödiga godsaker. Dessutom så gör man många gånger inköpen i en mindre och dyrare butik. Om du istället veckohandlar i en större och billigare butik så får du inte bara varorna billigare utan det blir också färre onödiga impulsköp.

4. Planera dina inköp

Planera måltiderna (inklusive matlådor) och gör en inköpslista som du följer strikt så ska du nog se att matkostnaden kommer att sjunka. Se även till att du planerar några snabba och lättlagade matalternativ som du kan laga till när snabbmatsrestaurangerna frestar. Köp heller inte för mycket så att maten går ut datum och måste slängas. Mat du slänger är som att slänga bort pengar.

5. Handla inte med tom mage

Alla har vi gjort misstaget att gå in i en matbutik med en kurrande mage. Allt ser vansinnigt gott ut. Speciellt de sockerfyllda hyllorna. Det hänger med både bullar, kakor, chips och godis plus ett tiotal matvaror som inte stod på inköpslistan. Detta blir väldigt dyrt, och oftast även ohälsosamt. Till och med studier har gjorts och de bevisar att du oftast spenderar upp till 20 procent mer pengar när du handlar hungrig. Vill du spara pengar så bör du alltså undvika detta.

6. Undvik onödigt socker

Vi har redan pratat om skräpmat, hur vi har en tendens att plocka med oss socker i dess olika former när man småhandlar eller handlar på tom mage. Är det inte dags att dra ner på denna konsumtionen? Läsk, godis och andra färdiga produkter som är fyllda med socker är egentligen tomma kalorier, och många sådana också. Det finns med andra ord egentligen ingen anledning till att äta dem. Du kan därför utan negativa konsekvenser välja att låta bli att äta dem och istället äta något som gör dig gott istället.

7. Laga mycket och frys in

Det tar mer eller mindre lika lång tid att laga bara en portion mat som fyra eller fler portioner. Detta är perfekt för att göra matlådor. Om du tror att du kommer att tröttna på maten så kan du också frysa in för att ta med dagar då det inte blev över från middagen. Detta sparar dig både tid och pengar i vardagen. Det kommer även underlättar din vardag att ha mat att ta fram och värma upp när du inte orkar laga middag och bara vill ha färdig mat. Passa därför på att göra flera portioner när du har energin för att ställa dig framför spisen. Många passar på att göra mat för nästan hela veckan på söndagar, eller i alla fall underlätta för veckans matlagning genom att hacka upp grönsaker med mera. Om du känner att det är något för dig så kan du göra det till en trevlig stund genom att dricka något trevligt och lyssna på musik eller podcast under tiden du fixar i köket. Detta kan spara dig tusenlappar.

Spara pengarna

Om du skulle följa dessa tips så kan du som singel spara cirka 30 000 per år. De flesta vill ändå tillåta sig lite lyx i vardagen så varför inte dra ner siffran till 24 000 under ett år vilket innebär 2000 kronor varje månad. Om vi leker med den summan så kan 2000 kr i månaden som investeras i aktier eller fonder som ökar med 8% om året ge dig hela 1 750 000 kr efter 25års tid tack vare ränta på ränta effekten. Det är nästan 1 750 000 kr utöver ditt övriga månadssparande som du kan lägga på något roligare än mat. Är du 25 år gammal just nu så är det dessutom ett väldigt enkelt sätt att bli miljonär innan 50 års ålder och kanske kunna pensionera sig tidigt. Värt att tänka över, inte sant?