3 tips för att leva på din kreativitet

Har du alltid vetat att du är en kreativ människa och vill jobba med något som du brinner för? Många drömmer om att göra sin hobby till sin inkomstkälla, och det är absolut inte omöjligt. Speciellt i dagens moderna värld så är det lättare än någonsin. Många gånger handlar det om en blandning av envishet och kunskap som är nyckeln för att lyckas. Försök också hitta din egen nisch, något som du kan bidra med till världen. Beroende på din genrer så kan det vara något så enkelt som din egen personlighet.

”10 tips för att leva på din kreativitet” är en bok i serien tre hattar. Boken tar upp konkreta tips för dig som önskar leva på ditt skrivande, då detta är ämnet där de tre författarna tillsammans har 37 år av erfarenhet. Det fick mig däremot att tänka: Men om man är kreativ inom film, bild, målning etcetera, vad kan man gör då? Vi ska här ta upp 3 andra sätt som man kan tjäna pengar på sin kreativitet. Målet är att kunna leva på sin hobby och tjäna så pass att man inte behöver ta lån trots skulder. Här är 3 andra tips för att leva på din kreativitet, så läs vidare!

Film

När det gäller detta ämne så finns det en självklar lösning – YouTube. Tyvärr är det inte lika lätt att slå igenom som för några år sedan, då allt fler prövar lyckan på YouTube. Försök därför visa din personlighet, prata om aktuella teman eller hitta din egen genre. På det här sättet kan du till och med blanda olika hobbys. Vissa spelar TV-spel, andra visar hur man löser problem eller prövar produkter. Kvaliteten på din video är viktig. Har du inget bra ljus så kan du sitta vid ett fönster i bra dagsljus. Detta gör till och med vissa större YouTubers när det går, helt enkelt för att slippa släpa fram all utrustning. Nästa punkt som är viktig är regularitet. Sikta på att ladda upp regelbundet. Detta är viktigt inte bara för att behålla följare utan många gånger påverkar det också din chans för att nya följare ska kunna hitta dig. Svara också på kommentarer så att de som följer dig känner sig sedda, omtyckta och som att de har en relation till dig.

Detta är inget som kommer att ge en bra inkomst direkt. Därför krävs det envishet och att du verkligen tycker det är roligt för att kunna håll i med det. Vissa nyare YouTubers har det som ett söndagsnöje att filma en video, redigera den och ladda upp den. Inkomstkällor inom branschen är affiliety-länkar, samarbeten med företag och när du har många följare så får du även in en slant på reklamen på dina videos. Vissa har gjort sig miljonärer via YouTube. Så om det är ditt intresse, varför inte försöka tjäna pengar på det?

Bild

Många gillar att ta bilder, både med kameror och i dagsläget även mobiler. Då professionella fotografer många gånger är ganska dyra så letar många upp bilder på nätet som de kan köpa billigare. Du kan därför sälja dina bilder via internet. Med tiden kan du bli populärare och därför kunna höja ditt pris. Använd dig av stockfoto-sajter som: Shutterstock, iStockphoto, Bigstock, med flera. Du kan också ladda upp dina bästa mobilbilder i appen Foap för att folk kan köpa dina bilder där. Sätt också upp annonser om att du kan fotografera bröllop och andra händelser billigt för att bygga upp ett bra rykte lokalt. Till slut kan du höja priserna och leva på ditt intresse.

Ett annat alternativ om man också gillar att skriva är att starta en blogg där du kan ladda upp dina bilder och skriva en text till. En blogg är mycket jobb men om man tycker det är kul och man är driven därför att man verkligen önskar jobba med det så är det absolut möjligt. Allt fler ungdomar är bloggare eller började sin karriär som bloggare. Som känd bloggare kan man få många roliga arbetsmöjligheter i form av exempelvis samarbeten eller bara för att du är en känd ’influencer’ som det så fint heter. Även här har du möjligheter att tjäna miljoner om du lyckas. Vikten av kontinuitet och snygg stil är stor. Många hemsidor som pratar om att lyckas som bloggar pratar om att blogga dagligen. För att öka dina chanser kan det vara bra att veta hur man kan skriva SEO-anpassat. Kända bloggare som har lyckats slå igenom i bloggvärlden är exempelvis, Petra Tungården, Michaela Forni och Angelica Blick.

Hantverk

I dagsläget finns det hemsidor för allt. Gillar du att sticka, virka, sy eller varför inte göra sina egna smycken, då finns det hemsidor du kan sälja dina hantverk på. Allt från sidor som Ebay och Tradera som inte är så specifika till mer specifika sidor som Etsy som siktar in sig på lite vintagestil. Tänk på presentationen och ta snygga bilder. Du kan såklart även göra en egen hemsida. Detta kan kräva lite mer jobb dock då du måste lyckas dra folk till hemsidan. Detta kan också ta tid innan du tjänar så pass att du kan leva på det. Så länge så kan det vara en bra extra inkomst som i slutändan kan vara något som lönar sig så bra att det går att leva på.

Om du alltid fixar dina egna naglar så kan du börja fixa andras. Vill du gå lite längre kan du till och med investera i att gå en kurs för att bli licensierad. Om du känner att det är ett allt för stort steg att skaffa dig en egen studio kan du kanske ha ett utrymme hemma dedikerat åt din nagelkonst. Börja med att ta ett lägre pris en vanligt. Ta foton på dina kreationer så att du kan visa dina framtida kunder. När du har byggt upp en trogen kundkrets kan du sakta men säkert börja höja priset. Till slut har du kanske råd med en egen lokal om det behövs.

Som tidigare sagt så tar det många gånger tid innan en hobby lönar sig, men har man verkligen viljan och är redo att jobba hårt för att lyckas så är det definitivt inte omöjligt. Sök efter positiva berättelser om hur andra har lyckats och håll på så vis uppe motivationen så kanske du är där snabbare än du tror och själv har en solskenshistoria att berätta.