15 sätt du kan tjäna pengar som tonåring

Alla får inte tusenlappar av sina föräldrar som tonåring, men det gör inte att man inte vill ha det som alla andra har. Kanske man bor med en ensamstående förälder som kämpar för att få ekonomin att gå runt varje månad, då kanske man känner att man vill kunna hjälpa till. Eller så är det bara kul att tjäna egna pengar, det kanske är dags att redan nu börja spara ihop till sin första miljon? Vad än du har för anledning till att du vill tjäna pengar redan som tonåring, så kommer här 15 tips som kan få pengarna att börja rulla in tidigt i livet.

Ta ett städjobb

Vissa städföretag har städjobb som du med fördel kan sköta kvällar och helger. Kontakta dina lokala städfirmor och berätta att du är tillgänglig. På så sätt kan du få in några extra hundralappar varje månad.

Fylla i undersökningar

Detta är något som sällan ger pengar i handen men det kan stå för sådant du redan tänkt köpa, såsom kläder eller Spotify premium. Bli medlem i ett undersökningsföretag och samla ihop ett visst antal poäng per undersökning så har du till slut samlat ihop till ett presentkort.

Barnvakt

Beroende på vart du bor i landet så finns det olika antal barnvaktsjobb. Ta hand om barn när föräldrar arbetar eller helt enkelt vill ha lite egen tid. Detta kan du också tjäna ganska bra på i slutändan. Har du sommarlov kan du kanske erbjuda dig att vara barnvakt åt någon granne eller släkting för en mindre slant än vad de tar på förskolan.

Hundvakt

Ibland kan man också hitta de som söker hundvakt och betalar en slant. Alla hundägare vill inte lämna in sina lurviga vänner på hunddagis utan föredrar att de är i en hemmamiljö hos någon som tar hand om dem. Du kan också sätta upp en annons på exempelvis blocket eller i din lokala matvarubutik.

Tvätta bilar

Speciellt under vissa delar av året är bilarna konstant smutsiga och det kan vara tröttsamt att konstant tvätta dem, och kostsamt att hela tiden köra den igenom automattvätten. Erbjud dig istället att tvätta familjens och grannarnas bilar mot en summa pengar. Märker du att det är något som går vägen så kan du också sätta upp en lapp angående detta i din lokala matvarubutik.

Organisera garage

Håller du alltid ditt rum städat och organiserat? Då kan du kanske göra detta till ditt yrke. Många garage blir till slut en enda röra, och där har du en chans att göra skillnad. Börja annonsera att du skulle kunna städa upp garaget och göra dem välordnade och organiserade. Det kan vara bra att prova hemma först om du har möjlighet så du vet mer eller mindre hur lång tid det kan ta och på så sätt kan sätta ett rimligt pris.

Snabbmatsrestauranger

Det klassiska tonårsjobbet, snabbmatsrestauranger. Här har du möjlighet att ha en stadig inkomst. Under skoltiden kan du jobba kvällar och helger och under loven lite mer. Gå runt till dina lokala snabbmatsrestauranger och se om de inte kan behöva någon extra.

Springa ärenden

Upptagna familjer kan behöva någon som kan springa ärenden åt dem för en slant. Informera dina grannar att du gärna åker och handlar åt dem eller liknande.

Läxhjälp

Det finns hemsidor som sysslar med läxhjälp. Skriv upp dig på en sådan sida så kan du få kunder att åka hem till för att hjälpa till med läxorna.

Affärsbiträde

Vissa affärer anställer gärna en tonåring som kan gå och plocka i hyllorna och beroende på var i dina tonår du är så kan du kanske även sitta i kassan. Fråga i dina lokala matvarubutiker om de behöver någon extra.

Hantverk

Är du duktig på att sticka, virka, sy om kläder eller göra smycken? Då kan du öppna en liten butik på hemsidan Etsy och börja sälja dina hantverk.

Jobba på bion

Även den lokala biosalongen kan behöva lite extra hjälp då det finns mycket som behöver göras på en bio. Sälja popcorn, riva biljetter vid insläpp, städ och såklart sälja biljetterna innan det börjar.

Jobba på ett Call Center

Är du en något äldre tonåring, låt oss säga 16 och uppåt, så kan du kanske få jobb på ett call center. Detta innebär att du svarar i telefon för företag, oftast som kundtjänst. Vissa tillåter dig till och med att jobba hemifrån. Allt som oftast så blir du tränad av företaget innan du börjar.

Gräsklippning

När gräset börjar växa igen så finns det även en chans att jobba med detta. Då man kommer hem från jobbet så har man sällan lust att starta gräsklippan så det kan mycket väl vara så att de gärna betalar dig en slant för att göra det jobbet. Se till att grannarna känner till att de kan betala dig för att klippa gräsmattan åt dem.

Rensa ogräs

Många vill ha en vacker trädgård men få vill rensa ogräs, speciellt när de har blivit äldre så kan det kännas ytterst slitsamt att ta tag i detta. Därför kan du även i detta fallet ta reda på om inte du kan få tjäna en slant mot att du utför denna uppgift.

Några andra sätt du skulle kunna dra in lite cash om än tillfälligt, skulle kunna vara att fråga föräldrarna om de har något de önskar att du fixar åt dem. Du kan också be att få sälja av grejer på vinden eller sådant du själv inte använder längre och så vidare. Vissa av dessa jobb som vi har nämnt betalar såklart mer än andra och kan vara olika svårt att få tag i beroende på vart i landet du bor. Om du visar dig arbetsvillig redan från tidig ålder så underlättar det oftast för att du ska kunna få jobb senare i livet. Vissa av dessa jobb kan också passa bra som student när du du går på universitetet. När du då redan har jobbat med detta som yngre så får du också lättare jobb när du pluggar och kan behöva en extra inkomst så att du slipper låna pengar med betalningsanmärkning.