10 tips för att dra ner kostnaderna när du flyttar hemifrån

Nu har dagen för att flytta hemifrån kommit och du kan inte vänta på att få börja fixa till din egen lägenhet. Tyvärr så har kostnaderna för att flytta hemifrån en tendens att tömma sparkontot vilket oftast inte var tänkt från början. Det är nämligen inte lätt att tänka på alla dessa nödvändiga saker som städutrustning, dekorationer och framför allt så har köket en tendens att kosta alldeles för mycket. Vad kan man då göra för att dra ner på kostnaderna när man ska flytta hemifrån? Vi ska nu dela med oss av våra 10 bästa tips!

Gör en budget

Detta är det första och viktigaste steget för en lyckad flytt. Gör gärna två. Först, tänk då ut hur mycket du tänker spendera på varje kategori i ditt hem i samband med flytten. Sedan, gör upp en vardagsbudget, vad har du råd med? Hyra och andra fastna kostnader, mat, transport och övriga levnadskostnader. När du gjort det så vet du vad du har råd med i form av nöje såsom Netflix, Spotify och annat kul men mindre nödvändigt. Glöm inte att räkna med alla småutgifter såsom fika, busskort och annat som kostar varje månad. Var noggrann så du vet exakt vad som går ut och in varje månad och hur generös du kan vara med dig själv.

Bestäm temat

Hur vill du att din lägenhet ska se ut? Vad har du för stil? Fantisera gärna fritt och använd tjänster som exempelvis Pintrest, men tänk på en viktig sak: Blanda inte stilar. Om du vill få in allt du tycker är snygg i din lägenhet så kommer det bara att se rörigt ut i slutändan. Välj en särskild stil och håll dig till den så kommer du får ett snyggt hem som andra kan avundas.

Ta med hemifrån

Ta gärna med dig så mycket du kan hemifrån. Kolla på föräldrarnas vind och kolla om släktingar har något liggandes som de inte behöver. Passar det inte din stil så kanske du kan måla om det eller byta handtag eller liknande. På detta sättet kan du spara mycket pengar.

Ha inte för bråttom

Se till att ha tillräckligt med pengar innan du flyttar hemifrån. Det är bra att spara ihop så att du har råd att betala hyra några månader och alla grejer du kommer att behöva när du har ditt eget ställe. Många tråkiga kostnader har en tendens att glömmas bort och för varje dag kommer du på något nytt du har glömt att köpa. Därför är det bra att ha någonting att ta av för att täcka alla kostnader. Du vill ju se till att trivas i ditt eget hem, ha därför inte för bråttom att flyga ut ur boet utan spara istället ett tag först. Har du gjort detta och fortfarande skulle behöva ett bidrag till ditt hem så kan ta ett lån med hjälp av lanme.se.

Ta en sak i taget

När man flyttar hemifrån så är man ofta ivrig att bli klar med allt, men ta istället en dag i taget. Känn in ditt nya hem så att du vet vad du verkligen vill, istället för att göra allt med hast. Vänta exempelvis tills den rätta tavlan dyker upp istället för att köpa något som ”får duga”. På detta sättet får du ett bättre slutresultat än om du stressar igenom allt. Detta är även bra för att sprida ut kostnaderna istället för att köpa allt en och samma månad och på så sätt vara tvungen att betala allt samtidigt.

Second hand

Att köpa saker i second-hand-butiker, på loppis, på blocket eller liknande är ett bra sätt att dra ner kostnader. Det är också ett bra sätt att hitta originella saker istället för att ha det alla andra har. Med andra ord så ger du ditt hem lite mer personlighet. Gillar du stilen på möbeln men den råkar vara i fel färg? Måla då om den så att den passar in helt enkelt.

Hemlagat

Undvik snabbmatsrestauranger och lunchbufféer som slukar dina pengar. Ett bra sätt är att göra matlådor inför din flytt eller kanske köpa varmkorv med bröd som går fort att koka när man håller på och flyttar. På så sätt kan du spara inte några hundralappar om inte tusenlappar under veckan du håller på att flytta och man varken har tid eller ork att laga mat. Fortsätt att göra matlådor sedan när det har lugnat ner sig. Det är alltid skönt att hitta matlådor i kylskåp eller frys när man inte har lust att laga mat.

Börja spara

Även om det blir svårare så är det nu ännu viktigare att se till att spara pengar varje månad. Det är viktigt med ett sparkapital när du har en egen ekonomi för att kunna täcka oväntade utgifter som om något går sönder eller om du av någon anledning skulle förlora jobbet.

En bra frys

Genom en frys kan man spara mycket pengar. Att köpa storpack blir i regel alltid billigare. Köp stora förpackningar och frys in i portionspåsar så sparar du in på matkostnaderna varje månad. Du kan också laga mer när du väl lagar mat och frysa in matlådor så har du för de dagarna då du är frestad att skippa matlagningen och köpa hem en pizza istället.

En smart inflyttningsfest

Bjud hem till en mysig fixarfest. Be vänner eller familj att komma och hjälpa till att måla om eller bygga ihop möbler. Se till att göra det mysigt med hjälp av god dricka, snacks och trevlig musik. Det är inte bara betydligt mer effektivt att vara flera som pysslar på hemma så att det blir mer gjort utan det blir också mycket roligare när man är fler än när man håller på och fixar själv.

Följer du dessa tips så ökar chanserna betydligt för en lyckad flytt och även för att du ska behålla en stabil ekonomi framöver och inte fastna i en ekonomisk fälle där du inte har någon som helst kontroll över hur mycket du spenderar i förhållande till vad du tjänar. Fortsätt att hålla din budget och se också över den med regelbundna mellanrum då dina ekonomiska förhållanden säkert kommer att förändras med tiden.