10 sätt att bli rik

Speciellt många ungdomar idag satsar hårt på att bli rik innan 30 års ålder. Är detta rimligt dock? Vad kan man göra för att bli rik? Det finns många motivationsböcker, biografier med mera som ger tips på vad du bör göra för att bli rik. Många gånger så handlar det mycket om samma sak vart än man vänder sig. Vi ska i denna artikeln kort sammanfatta dessa vanliga 10 punkter som är viktiga för att lyckas bli rik.

1. Jobba hårt

Denna kommer man sällan ifrån om man inte är född med pengar eller köper en lott och lyckas vinna storvinsten. Du skulle nog knappast sitta och läsa denna artikeln om du vore en av dem dock. För att tjäna mycket pengar så måste man jobba mycket, gärna med ett åtminstone hyfsat välbetalt jobb. Detta kan betyda att du ibland jobbar medans kompisarna festar. Rikedom kan kräva att man offrar sig ibland.

2. Skaffa rätt jobb

Som vi nämnde under punkt nummer ett så kan man behöva leta reda på ett jobb som ger mer pengar än ett exempelvis städjobb, servitris eller liknande. Det många därför gör är att starta eget. På så sätt går pengarna till dig i första hand istället för att chefen ska stoppa dem i fickan. Det är väldigt svårt att bli rik som anställd i Sverige. Att ha eget företag garanterar såklart inte att man blir rik men det ökar chanserna något. För att lyckas bli rik som egenföretagare så kan det krävas av dig att du vågar vara annorlunda. Med att vara annorlunda så menas det att våga prova nya saker istället för att göra det alla andra gör eller säger att du borde göra. När du på så sätt hittar nya vägar och gör saker på ditt eget sätt så kan du lyckas överträffa dig själv och nå nya milstolpar varje år.

3. Börja spara tidigt

De är bra att börjar spara redan som liten, gärna i fonder eller aktier. Det ger en långsiktig belöning. Om du fortfarande går i skolan och inte har börjat spara så är det dags att börja. Har du barn så är det viktigt att lära dem vilka belöningarna är av att spara redan som små. På detta sättet kan du hjälpa dina barn att bli rika i framtiden.

4. Låna så lite som möjligt

Genom att låna pengar så ger du bort en onödigt stor del av dina pengar till långivaren i form av ränta. Ska du låna för att göra en investering så är det bra att tänka igenom om investeringen kommer att ge mer än vad den kommer att kosta. När du tar krediter för kunna köpa kläder och prylar resulterar det i att du blir en långivares slav då du kommer att behöva jobba hårdare för att betala igen krediterna. Begränsa därför dina lån till det absolut nödvändigaste. Du vill inte ha en större skuld än du klarar av att hantera. Krediter och lån kommer nämligen inte att göra dig rik. Försöka därför hellre att spara lite pengar som du sedan kan investera. Ska man låna så är det bra att använda sig av sådant som exempelvis LanMes jämförelsetabeller.

5. Ha koll på pengarna

Detta kräver en viss självkontroll. Tänk igenom vad du egentligen behöver och vad du bara vill ha. Börja ställa den frågan inför dina köp så kommer du få över mer pengar till att spara och investera. Kolla även upp dina utgifter genom att göra en budget. Vart går egentligen dina pengar? Dyrt kaffe från caféet på vägen till jobbet? Snacks? Rökning? Kan du dra ner på antalet prenumerationer? Läser du alla tidningar? Använder du tjänsterna tillräckligt mycket? Ifrågasätt dina utgifter och få över mer pengar att investera. Och framför allt, köp inte sådan som du inte behöver. Detta kan även hjälpa dig i ditt företagande. Om man granskar ekonomin så kan det leda till en högre vinst, bättre lön och på så sätt större framgångar.

6. Spara inte alla pengar hos banken

Hos banken så får du väldigt liten ränta och den äts i princip upp av det minskande penningvärdet. Det är därför bättre att lägga pengarna på annat som kan göra att de växer. Har du pengarna till att investera i en fastighet så kan det vara en bra affär. Välj ett område som är under utveckling där det märks att priserna kommer att stiga. Har du inte ett eget hus än så kan det vara en bra början. Även detta gäller ditt egna företagande. Vill du att företaget ska öka så är det viktigt att återinvestera vinsten. Det är alltid frestande att spendera pengarna men det är inte så man får dem att öka. Investera istället pengarna så att företaget växer eller starta ett till företag. Detta kan göra att du når målet – miljonär innan 30 års ålder. Även små summor kan växa mycket.

7. Spara 20 %

När du får eller tar ut din lön så är det bra att spara minst 20 % av den. Har du ett sparkonto hos samma bank så kan du göra en inställning så att detta sker automatiskt. När du har en summa som du kan låta vara några år så är det dags att investera i något som kan öka i värde som exempelvis aktier.

8. Vänta på belöningen

Det kommer att krävas tålamod, de flesta blir inte rika över en natt. Det kommer också att kräva några uppoffringar på vägen, med de kommer att belöna dig senare då du tog kontrollen över din ekonomi. Du kommer att jobba hårt nu för att kunna vila sedan när du nått ditt mål. Detta kallas att investera i din framtid.

9. Gift dig rikt?

Detta är långt ifrån nödvändigt. Det är en genväg. Du bör däremot inte gifta dig bara för pengarna då du bör vara säker på att du också kommer att bli lycklig. Det kan däremot hända medans du kämpar på för att tjäna dina egna pengar att du råkar träffa den rätta och att han eller hon har pengar. Detta är såklart inte något som händer alla men händer vissa. Håll däremot i tankarna att framgång inte bara består av pengar. Man kan inte köpa kärlek för pengar. Framgång bör därför mätas i hur många av de människorna i ditt liv som du verkligen vill ska älska dig faktiskt gör det.

10. Var ihärdig

När du ska fatta ett beslut bör du se till att ha den information som behövs. Be gärna en vän eller släkting att se till att du håller din deadline. Fatta snabba beslut och ödsla inte onödig tid på att fundera för mycket. Var envis samt uppfinningsrik. Det kan göra att du vinner även mot mer etablerade konkurrenter. Kämpa och våga följa din egen väg så kan du bli en vinnare.