10 saker att göra innan du ansöker om ett lån

Oavsett om du är en första gången du söker, eller är en erfaren låneansökare, kan själva saken av att ansöka om ett lån vara skrämmande. Dock så kan tillräcklig med förberedelse göra processen mycket lättare. Här är elva förslag på saker att göra innan du besöker banken eller ansöker om ett lån:

1. Definiera anledningen till din låneansökan

Varför behöver ditt företag ett lån? Det kan verka som en enkel fråga, men att veta hur man ska svara kortfattat är den viktigaste delen av att ansöka om ett lån. Långivare kommer att vilja veta exakt varför du funderar på att låna pengar, hur mycket du behöver, och hur lånet kommer att påverka ditt företag.

Lån för ”allmänna förbättringar” kommer inte att bli godkänd; din långivare vill se att du har tillbringat tid att noga tänka på vilken aspekt av ditt företag som du vill investera i och hur denna investering kommer att betala sig. I allmänhet, kommer lån för förbättringar som är materiella, att behålla sitt värde, och som kan återtas, om nödvändigt, med största sannolikhet att godkännas, medan lån för skuldkonsolidering, lön, eller köp av ett icke-väsentliga tillgången sannolikt kommer att nekas.

2. Beräkna kostnader

Samtidigt som du fokuserar på de långsiktiga fördelarna av ditt lån kan det vara frestande att inte förbise de dagliga, veckovisa eller månatliga betalningar du kommer att förväntas att göra. Du vill hitta ett lån som kommer både att ge dig tillgång till de medel som du behöver och att du kommer att realistiskt kunna betala av.

Ett företag som har 300.000 kr per år i total försäljningen kommer helt enkelt inte att godkännas för ett lån på 1.000.000 kr, om du då inte har en säkerhet som är värderad långt över lånebeloppet. Kom ihåg att alla ekonomiska fördelar som ditt företag kan se som ett resultat av lånet kommer att ta tid att visa upp, så det är viktigt att hitta ett lån med betalningar som du har råd med just nu.

3. Gör din forskning

Nöj dig inte med att bara gå till första stora bank, och anta att de kommer att ha det bästa erbjudandet. Det finns många faktorer som är inblandade i den verkliga kostnaden för ett lån (ränta, längd av lån, månatliga betalningar, etc.) och det är viktigt för att beräkna kostnaderna för varje långivare.

Glöm inte kreditbolagen med snabblån, mikro-långivare, för om du behöver låna pengar med anmärkning just nu, så är de här alternativen mer lämpade för dina behov, och tala med entreprenörer i ditt område om deras erfarenheter. Vad du än gör, lägg inte till en massa företag allt på en gång, förfrågningar dyker upp på din kreditrapport, och massor av förfrågningar under en kort tid kommer att ange desperation till potentiella långivare och kan även negativt påverka ditt kreditbetyg.

4. Kontrollera dina företagslicenser

Kontrollera att du är up-to-date på alla statliga, kommunala och andra nödvändiga företagslicenser. Varje långivare du talar med kommer att kontrollera dessa innan de kollar upp dig, och du vill inte bli påkommen att strunta i att ta hand om enkel ansvar för din verksamhet.

5. Håll dina partners informerade

Om du inte själv äger över 75% av din verksamhet, kommer du att behöva involvera din partner i ansökningsprocessen. Se till att alla är på samma sida om behovet av ett lån och belopp. Din långivare kommer att vilja ha alla företagare iblandade, och din partner bör vara beredd att lämna ytterligare personlig dokumentation om det behövs.

6. Ha koll på dina kreditpoäng

Räkna med långivare för att kontrollera både ditt företags kreditvärdering och din egen. Det är mycket svårt att förbättra ett lågt betyg, men du kan alltid göra en del för att städa upp innan du ansöker. Det är ibland fel i kredit-rapporter, och du vill fånga dessa innan du börja ansökningsprocessen för att ge de rapporterande företagen tid att fixa din poäng.

7. Ha en affärsplan

Affärsplaner är ofta det första långivare titta på när man överväger din ansökan, en dåligt sammansatt affärsplan kan vara det första och sista de tittar på. Det är otroligt viktigt att göra ett gott första intryck med dina potentiella långivare, och du vill framstå som kompetent och kunnig om ditt företag. Din långivare kommer att ta dig mer på allvar om du visar upp med din affärsplan i tid. Bra affärsplaner kommer att vara omfattande och kommer att kräva mycket arbete, men att ta sig tid att noga utveckla din plan kan lätt vara skillnaden mellan att din ansökan snabbt kasseras eller följs upp.

8. Se till att din adress är korrekt online

Äger du en ny byggnad, eller har du nyligen bytt läge? Dubbelkolla att din nya adress ligger på din hemsida och dina sociala media konton. Din långivare kommer förmodligen att köra en snabb sökning på Internet på den plats eller adress som du angett, och du inte vill avsätta din ansökan så bedrägligt, eftersom det, enligt Google Maps fortfarande är en övergiven byggnad eller lokal.

9. Förstå vad som är din säkerhet

Många—men inte alla—långivare kommer att kräva någon form av säkerhet innan de accepterar att låna ut till dig. Medan det finns många saker du kan lista som säkerhet, kan långivare i allmänhet föredra konkreta alternativ som egenskap eller utrustning som kan säljas vid behov. Om du väljer ett lån som inte kräver säkerhet, gå igenom bedömningen i förväg för att få en korrekt uppfattning om värdet av dina alternativ.

Din långivare kommer att vilja se någon typ av färsk dokumentation som anger att det eller de objekt som du använder som säkerhet, faktiskt är värt vad du säger att det är. Glöm inte att detta är något du kan ge upp om du inte betalar ditt lån av; kolla om de potentiella fördelarna överväger vissa risker?

10. Ta fram dokumentation för att verifiera ditt företags historia

Din långivare kommer att vilja se aktuella kontoutdrag, kreditkort uttalanden och deklarationer och kan också kräva ytterligare dokumentation för att kontrollera att din verksamhet har funnits på det sätt som du säger att det har. Samla in denna information innan du ansöker! Din långivare kommer att förvänta sig att du ska vara väl förberedd när du ansöker om ditt lån, och det kommer att återspegla negativt om du inte är det.